{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.
kyrka under en resa till mostar
Mostar Bosnia Herzegovina Street

Resa till Mostar - platsen för alla höjdälskare

Det första du lär se på din resa till Mostar är tonårspojkar som dyker från bron Stari most (alltså på över 20 meters höjd) ner i den vackra, men oj så kalla, floden Neretva. Snacka om att välkomna nykomlingarna på rätt sätt, med ett rejält pladask! Välkommen till Mostar.

Vill du resa till Mostar? Snacka med oss!

Mostars stolthet Stari most 

Mostars dykarklubb härskar över bron och om utländska adrenalinjunkies vågar sig på ett hopp tvingas de pröjsa 25 euro. Ett vänligt råd: Tänk inte ens tanken! Neretva kryllar av oväntade och kraftiga strömmar och stenar och även om (främst) bosniska män har kanonkulat ner i vattnet i över 450 år, så är det verkligen farligt! Även denna gamla tradition har haft sina sorgliga slut. Istället kan du njuta av utsikten från ett av det många närliggande fiken som ofta är inredda med vackra kelimmattor och trämöbler.

Bortsett från äventyren runt om och på bron, är konstruktionen i sig utan tvekan Mostars stolthet och ett besök här är ett måste! Innan det Osmanska riket fick makten i Hercegovina i slutet av 1400-talet, var Mostar bara en obetydlig liten by som bestod av ett gäng hus längst med Neretva och en blygsam hängbro som band ihop de två flodbankerna som fanns där. Det var turkarna som byggde bron och männen som vakade över den kallades mostari (brovakter), därav stadens namn Mostar. När Österrike-Ungern övertog makten förstördes infrastrukturen och centraleuropeiska vibbar spreds i den annars orientaliska staden.

Bomber och granater 

År 1993 bombade kroaterna Mostars ögonsten, Stari most, men idag har bron byggts om och Mostar, som sträcker sig längs båda sidor av den gröna floden Neretva, blomstrar igen. Här kryllar gränderna av butiker och marknadsstånd, så om du ska hit bör du ta med ditt bästa shopping-humör och förbereda dig på att du antagligen aldrig kommer vilja lämna.

Vill du lära dig mer om Stari mosts kulturella betydelse och dess långa historia? Då är ett besök på Stari most-museet något för dig! Sug in atmosfären från Koski Mehmed Pasha och ta dig till moskéns minaret där du får den ultimata panoramautsikten över staden.

Den inofficiella mathuvudstaden Mostar

En resa till Mostar ger dig ett perfekt utgångsläge om du även vill utforska andra fascinerande städer i området. Inte långt från Mostar, och nära Neretva, hittar du den gamla UNESCO-skyddade staden Počitelj. Även världens näst mest besökta pilgrimsfärdsby för katoliker, Medjugorje, hittar du här. Uppskattar du religiös kitsch så finns det ingen bättre plats än just Medjugorje. Båda städerna ligger ca 45 minuters från Mostar. 

Norr om Mostar, knappt en timmes bilresa bort, hittar du Jablanica, mer känt som Balkans inofficiella huvudstad för ugnsbakat lamm. Här finns många goda rätter att välja mellan, men det omtalade maträtten stekspetts-lam, är ett måste!

Från Mostar är det enkelt att ta sig till andra storstäder i Bosnien-Hercegovina, inte bara de städer som ligger i närheten. Den härliga bussresan från Mostar till Banja Luka är en fantastisk tur som tar dig genom några av Balkans undangömda pärlor. Här får du en upplevelse som är långt ifrån de vanliga turiststråken. Du får även utforska några av restaurangerna som ligger längst vägkanten. Vill du träffa lite nytt folk är dessutom en bussresa det perfekta sättet att lära känna nya människor på.

Psst... om du är en sucker för tappa-hakan-upplevelser, missa inte tågresan mellan Mostar och Sarajevor. 

Låter en resa till Mostar som något för dig?

Våra reseexperter är proffs på att sätta ihop skräddarsydda resor. Boka in en kostnadsfri reserådgivning, som vi tar antingen över telefon eller i en av våra butiker, så ser vi till att resa blir till verklighet. Äventyret är endast ett klick bort.

Boka in en gratis reserådgivning

Utforska mer under en resa till Mostar

Vacker natur, läcker mat, och inte minst den ikoniska bron Stari most. Under en resa till Mostar väntar mängder av äventyr. Dessutom ligger staden med ett läge som ger dig bra access till flertalet andra kända städer i regionen.

Reseinspiration

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...