{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.
under en resa till sarajevo måste du åkt med linbanan i bergen
floden miljacka kan du se under en resa till sarajevo i bosnien-hercegovina

Resa till Sarajevo - Balkans färgglada guldkorn

På din resa till Sarajevo kommer du att passera både tjejer med slöjor, såväl som andra med tighta jeans och utsläppt hår. I stadens centrum kommer du snart märka den stora blandningen av religioner som finns här. I Sarajevo hittar du Bosnien-Hercegovinas mest magnifika moské, en katolsk katedral, en serbiskortodox kyrka och ett judiskt museum, alla inom 100 meters avstånd från varandra. Sarajevos är en stad som är stolt över att vara en plats där många religioner lever sida vid sida. Faktum är att staden var mångreligiös långt innan ordet ens fanns.

Vill du resa till Sarajevo? Snacka med oss!

Kaffe, hantverk och kullerstensgator i Sarajvo

Glid ner för huvudgatan Ferhadija, och fortsätt sedan på Sarači tills du kommer till det gamla livliga basarområdet Baščaršija. Här kan du smaka på bosniska degrullar, ta en kopp kaffe på ett av alla orientaliska hak eller shoppa på marknaden som har ett överflöd av saker som du nog aldrig visste att du behövde! Som kaffekoppar, vackra handgjorda pepparkvarnar och gamla patronfodral. De smala kullerstensgatorna har varit Sarajevos handelsområde sedan 1500-talet. Baščaršija betyder “ den centrala marknaden” och gatorna i området är döpta efter de hantverkare och branscher som befann sig här en gång i tiden.

En resa genom historien 

I den äldre stadsdelen i Sarajevo hittar du ett stadens mest kända arkitektoniska verk, Gazi-Husrev Beg moskén. Moskén byggdes runt 1530-talet av Adzem Esir Ali, en av de största osmanska arkitekterna. Trots att byggnaden nästan blev helt förstörd år 1697 då Eugen av Savojen, en av historiens mäktigaste befälhavare, plundrade Sarajevo, står den än idag fortfarande kvar och är minst lika strålande, stor och ståtlig. Inuti är väggarna pyntade med färgglad arabesk och citat från Koranen. Utanför vid den täckta brunnen kommer du se människor som utövar wudu, den rituella tvättningen som muslimer utför före bön.

Efter att Bosnien-Hercegovina slog sig fria från Jugoslavien på 1990-talet har Islam växt sig starkare och många nya moskéer har byggts, i flertalet fall har ekonomiskt bidrag för byggena kommit från Arabemiraten.

Från krigskador till rosor

Du är less på att läsa om kriget, eller hur? Men det är svårt att inte nämna det. Det var uppdelningen av Jugoslavien som ledde till krig och belägringen av Sarajevo (1992-1996) var den längsta belägringen av en huvudstad i modern krigshistoria. "Sarajevos rosor" är röda avtryck i asfalten vilka du kan se lite här och var på Sarajevos gator. Dessa avtryck uppkom av bland annat de granater som användes i staden under kriget. Dessa har därefter färgats röda som en påminnelse om stadens historia. På platserna där rosorna finns miste många människor sina liv uoch i dagsläget finns omkring 200 "rosor" i staden som hedrar dem, exempelvis vid den stora marknadshallen Markale.

Idag är det helt säkert att resa till Sarajevo och staden är smidig att ta sig till från andra delar av Bosnien-Hercegovina, samt även från grannländerna. Både med buss och tåg dessutom. Får du chansen är tågresan från Sarajevo till Mostar ett måste, det är en fulländad tågupplevelse med en vy i världsklass.

Vad du inte får missa i Sarajevo...

Smaka: Krumpiruša (potatispaj) eller sirnica (ostpaj). Sarajevo är känt för deras stora och varierande utbud av smarrigt gatukäk!

Se: Orientaliska Baščaršija

Göra: Åk Sarajevos linbana vilken öppnades på nytt 2018 efter att ha förstörts under kriget. Snacka om en maxad utsikt!

Uppleva: Jahorina, bergen runt om Sarajevo, där Vinter-OS 1984 arrangerades.

Sugen på att resa till Sarajevo?

Signa då upp dig på en gratis reserådgivning så börjar vi planera din drömresa. Reserådgivningen tar vi antingen över telefon eller i en av våra butiker, så ser vi till att din resa blir till verklighet. Äventyret är endast ett klick bort.

Boka in en gratis reserådgivning

Utforska mer under en resa till Sarajevo

Att Sarajevo varit med om mycket mörkt under 1900-talet har vi nog varit tydliga med. Men det är nu nya tider och staden blomstrar. Gå längs Ferhadija och spana i butikerna och fortsätt sedan vidare på de många små bakgatorna för att hitta de där dolda pärlorna dit locals går.

Reseinspiration

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...