{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.
solnedgången över havet under en resa till zadar
motorbåtar längs ett promenadstråk du kan besöka vid en resa till zadar

Resa till Zadar - historiska sevärdheter & imponerande öar

Romerska ruiner, pittoreska kaféer, vackra byggnader, kristallklart vatten och en drömmig strandpromenad. Det är ett smakprov på vad du kommer att få uppleva under en resa till den kroatiska pärlan Zadar. Zadar är en kuststad och är med sina 80 000 invånare den största staden i norra Dalmatien provinsen. Zadars stadskärna är också den äldsta i provinsen och hamnade 2017 på UNESCOs världsarvslista - med andra ord ett måste att uppleva in real life.

Vill du resa till Zadar? Snacka med oss!

En snabbspolning genom stadens historia

It ain't easy att hålla koll på alla härskare som styrt och ställt i Zadar under årens lopp, men för att göra en lång historia kort, så var Zadar under en längre period en del av det Romerska riket. Efter det att det västra Romerska riket kollapsade blev Zadar istället en rik handelsstad och "huvudstaden" i Dalmatien. Efter det var det italienarna som styrde staden fram till slutet av andra världskriget och fram till 1991 kom stadens invånare från det kommunistiska Jugoslavien. Alla dessa historiska händelser i Zadar är något som du under en promenix genom staden kommer att kunna se i form av olika historiska landmärken!

Upptäck Zadars gator och vackra strandpromenad

En gata som du definitivt borde bocka av under en resa till Zadar är gågatan Kalelarga. Här kan du ta en paus vid kaféerna som du hittar utmed trottoarerna eller svalka dig med en glass från den berömda glassbutiken, Donat. Ett stenkast bort hittar du det vackra tornet Bell Tower, ett tips är att ta dig upp för tornets trappa för att njuta av en amazing utsikt över Zadar och Kroatiens många, många öar. Ett annat tips är att ta dig till torget Roman Forum, som byggdes av romarna under den tiden de styrde staden.

Se också till att göra ett stopp på marknaden, Pijaca. Här kan du mumsa i dig lokala läckerheter, såsom kroatisk ost, fikon och honung. En annan grej att bocka av under en resa till Zadar är att storsa längs strandpromenaden. Längs vägen bör du definitivt kolla in de olika konstverken som står uppradade utmed strandpromenaden. Här hittar du bland annat ljudkonstinstallation “Sea Organ” av Nikola Bašic, som producerar havets musik med hjälp av vågor och orgelrör. Vid Zadars hamn hittar du ett annat verk av Bašic - "Hälsningar till solen", en maffig installation av 300 hundra glaspaneler som förvandlar solstrålar till energi. Wow!

Öluffa utanför Zadar

Runtom i Zadar finns det mängder med platser att utforska! Ta båten över till Kornatiöarna, en spektakulär skärgård som innehåller 109 i stort sett obebodda öar med rev och klippiga stenar. En annan favorit är ön Pag, som ligger ca. 45 minuter från Zadar. Under de senaste åren har Pag blivit berömt för sina tappa-hakan-vackra stränder, såsom Novalja och Zrce. Gör ett besök på Pag mest centrala stad som delar samma namn som ön och insup dess relaxa och sköna atmosfär. På Pag hittar du också häftig natur bland annat i form av maffiga sluttningar, som fungerar som betesmark för öns får. På ön hittar ostfantasten lokala mejerifabriker, som producerar Pags stolthet, den salta och mycket läckra osten, Paški sir.

Vandring och bergsklättring för den äventyrssugna

Om du blir sugen på att uppleva natur i världsklass ska du ta dig till nationalparken Paklenica, som ligger ungefär en timmes bilresa från Zadar. Här hittar du många häftiga djur, såsom rovfåglar och ett stort antal spännande grottor, klippor och bergskedjor, vilket gör parken till ett poppis plats för vandrings- och klättringssugna. Här hittar du bland annat den nästan helt vertikala klippväggen Anića, som är hela 350 meter hög. Hade du vågat ge dig på ett äventyr upp för den maffiga klippväggen?

Ta sig runt under en resa till Zadar

Med buss kan du enkelt ta dig till Zadar från både Split, Dubrovnik, Zagreb och alla större städer i Dalmatien provinsen.

Måsten under en resa till Zadar…

Äta: Skaldjur och glass från glassbutiken Donat

Se: Torget, Roman Forum

Göra: Klättring i nationalparken Pakleninca

Uppleva: Kornatiöarna

Taggad på att resa till Zadar?

Om svaret är ja, signa då upp dig på en gratis reserådgivning så börjar vi planera din drömresa. Klicka på knappen, fyll i formuläret, och voilà, inom kort återkommer vi till dig med ett gäng riktigt nice reseförslag.

Boka en gratis reserådgiving!

Utforska mer under en resa till Zadar

Pärlan Zadar är en kuststad i Kroatien och bjuder på en rik historia som sträcker sig enda tillbaka till Romarriket.​ Dessutom är Zadar en perfekt utgångspunkt för den som vill utforska Kroatiens vackra öar. När äventyrslusten börjar kika igång kan du utforska de fantastiska naturområdena som ligger i närheten, vilka är ultimata för vandring och bergsklättring.

Reseinspiration

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...