{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.
Sjön Kozjak nära staden Skopje under en resa till Nordmakedonien
staty över alexander den stor i skopje under en resa till nordmakedonien

Resa till Nordmakedonien - landet som bytte namn

Gör dig redo för ett bombardemang av intryck! Du hör toner av dragspel, excentriska säckpipor och tamburiner ackompanjerade av kvinnliga sångröster. Den här ljudbilden är det mycket trolig att du kommer att möta under en resa till Nordmakedonien, eller Makedonien som landet tidigare hette.

Vill du resa till Nordmakedonien? Snacka med oss!

Ett ungt land med en spännande kulturmix

Nordmakedonien blev en nation 1991 då Jugoslavien delades upp i sju länder. Idag är en resa till Nordmakedonien ett spännande alternativ för dig som vill uppleva ett ungt land med otroliga berg, sjöar och uråldriga byar som hejvilt blandar såväl europeisk som osmansk arkitektur.

Den lilla befolkningen som bor i Nordmakedonien är en smältdeg av etniska ursprung vilket återspeglar områdets rika historia. Förutom drygt en miljon makedonier bor här cirka en halv miljon albaner, nästan 80 000 turkar och en större minoritet romer, serber och bosniaker. En resa till Normakedonien levererar med andra ord ett överflöd av kultur och historia.

Att göra under en resa till Nordmakedonien

Under en resa till Nordmakedonien bör du ta dig till landets norra delar där du bland annat kan besöka huvudstaden Skopje. Här måste du se till att besöka det gamla bazaarkvarteret som är den största bazaaren på Balkanhalvön utanför Istanbul. Här kan du spana på arkitektur och shoppa loss bland lokala varor. Om du gillar historia kan du även besöka några av de gamla byggnaderna som byggts om till museer, inklusive National Gallery of Macedonia som ligger i ett tidigare turkiskt badhus från 1400-talet.

Ännu en plats du bör planer ett besök i under en resa till Nordmakedonien är staden Ohrid i sydväst, som ligger vid en sjö med samma namn. Både sjön och staden tillhör UNESCOs lista över världsarv. Med en medeltida stadsbild, en vacker kyrka och en slott uppe på en kulle finns det knappt någon mer drömsk plats än denna. Inte nog med att Ohrid är vackert, då Makedonien inte har någon kust men likväl ett torrt medelhavsklimat är Ohridsjön dessutom ett perfekt plats för att svalka sig under resan.

Eftersom Nordmakedonien är packat med vackra landskap är landet som gjort för dig som vill utmana din kondition med stenhård trekking. Du kan exempelvis gå hela vägen från Skopje nära gränsen till Kosovo till Ohridsjön, eller från Ljuboten till Struga längs den albanska gränsen... vilket är en fin 20 mil lång vandring.

På rundresa i Nordmakedonien

Det är relativt lätt att bekvämt ta sig genom Nordmakedonien. Möjligheterna till att resa med tåg är begränsade, men med buss kan du transportera dig längs alla större vägar i landet.

Observera att vissa av de mest natursköna vägarna har riktigt smala etapper som snirklar sig upp- och nerför bergen. Om du lider av svindel kan det därför bli en upplevelse av skräckblandad förtjusning. Med undantag för dessa sträckor är Nordmakedonien ett totalt säkert land att resa i.

Ännu något du kan behöva ha i åtanke under en rundresa i Nordmakedonien är att LGBT-scenen är mycket begränsad. Samkönade par som planerar att resa till Nordmakedonien bör därför ha i åtanke att det kan uppfattas som stötande om relationen visas upp i det offentliga.

Namnbytet från Makedonien till Nordmakedonien

Under flera år efter att Jugoslavien hade splittrats fanns en namntvist mellan Makedonien, då vid namn f.d. jugoslaviska republiken Makedonien eller Republiken Makedonien, och grannlandet Grekland. Makedonien var under den tiden ett kontroversiellt namn då grekerna använda samma benämning för en angränsande region i norra Grekland.

Oenigheten gjorde att Grekland tillslut hindra Makedonien från att ansluta till NATO och EU. I juni 2018 nådde de båda länderna slutligen en överenskommelse om att döpa om landet Makedonien till Nordmakedonien.

Ett kulinariskt äventyr under en resa till Nordmakedonien

En resa till Nordmakedonien tar dig på ett kulinariskt äventyr bestående av en fin mix av medelhavskökets läckerheter med influenser från de osmanska turkarna.

Liksom i Turkiet består en måltid i Nordmakedonien ofta av olika smårätter som kallas meze. Den allra vanligaste och mest populära rätten är ajvar, en delikat och ibland ganska kryddig paprikaröra. Röran är mycket populär över hela forna Jugoslavien men den ursprungliga rätten kommer från Nordmakedonien. Grillat kött och sötvattensfisk, i synnerhet öring och karp, är även det två återkommande inslag i det nordmakedonska köket.

Vad du inte får missa under en resa till Nordmakedonien...

Smaka: Ajvar

Se: Ohridsjön

Göra: Krydda din resa med vackra vandringar på den nnordmakedonska landsbygden

Uppleva: Det gamla handelsdistriktet i Skopje

Taggad på att resa till Nordmakedonien?

Om svaret är ja, signa då upp dig på en gratis reserådgivning så börjar vi planera din drömresa. Klicka på knappen, fyll i formuläret, och voilà, inom kort återkommer vi till dig med ett gäng riktigt nice reseförslag.

Boka in en gratis reserådgivning

Utforska mer under en resa till Nordmakedonien

Nordmakedonien är så mycket mer än landet som bytte namn. Under en resa till Nordmakedonien kan du smaka på spännande maträtter med influenser från såväl medelhavet som mellanösterna. Du kan även ta dig till platser som är listade på UNESCOs världsarvslista.

Reseinspiration

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Vänligen fyll i alla fält

Oops! Nått gick fel, prova igen!

Stäng
Kontakta oss
Skriv till oss

Får du huvudvärk av tanken att hitta den bästa flygrutten, surfcampet, dykkursen eller hostlet? Låt oss göra grovjobbet åt dig! Du vet, det är lite som när en proffskock smakar på maten innan den serveras. Mejla oss och berätta vart du vill resa och vad du vill uppleva, så tar vi det därifrån. Vi sätter ihop ett personligt reseförslag åt dig - helt kostnadsfritt!

Detta fält behöver fyllas i
Detta fält behöver fyllas i

Äventyret börjar nu!

Vad roligt att du vill ut på äventyr! Har du angett till telefonnummer kommer vi att försöka slå dig en signal för att ställa lite frågor om vad du vill ha ut av resan. Därefter sätter vi ihop ett personligt reseförslag!

Spana in våra reseförslag som vi har satt ihop för att ge dig inspiration inför din resa. Precis som det låter, är det bara förslag på hur du kan kombinera olika destinationer och upplevelser. Vi hjälper dig alltid att sätta ihop ditt äventyr precis så som du vill ha det. Oavsett om du drömmer om paradisöar, safari eller att bestiga berg!

Följ oss också gärna på Instagram och TikTok för mer inspiration!

Det kan hända att våra mejl hamnar i spamfiltret – så kika där om du saknar svar från oss inom kort! 

OBS. Behöver du avboka din flygresa utanför våra öppettider behöver du även meddela och avboka din flygresa direkt hos flygbolaget, för att du ska ha möjlighet till återbetalning.

Vi hörs snart!

Teamet på KILROY

 

 

Du kommer att få en bekräftelse på mejl inom kort. {{email}}

Boka ett möte

Vill du snacka resor med oss? Boka in ett kostnadsfritt möte med en av våra reseexperter för att få hjälp att sätta ihop ett förslag för din nästa resa. Vi kan höras via videosamtal, telefon eller i vår butik i Stockholm. Vi kan ses måndag-fredag mellan kl. 10:00-18:00. Glöm inte att det är gratis att få ett personligt reseförslag av oss – du förbinder dig inte till något!

  • {{ officeOption }}
Detta fält behöver fyllas i

Äventyret börjar nu!

Vad kul att du vill snacka resor med oss! Vi återkommer till dig och bekräftar tid och plats inom kort.

Under tiden kan du spana in våra reseförslag som vi har satt ihop för att ge dig inspiration inför din resa. Precis som det låter, är detta bara förslag på hur du kan kombinera olika destinationer och upplevelser. Vi hjälper dig alltid att designa ditt äventyr precis så som du vill ha det. Oavsett om du drömmer om surfing, safari eller att bestiga berg!

Följ oss också gärna på Instagram och TikTok för mer inspiration!

Det kan hända att våra mejl hamnar i spamfiltret – så ta en titt där om du saknar svar från oss! 

OBS. Behöver du avboka din flygresa utanför våra öppettider behöver du även meddela och avboka din flygresa direkt hos flygbolaget, för att du ska ha möjlighet till återbetalning.

Vi hörs snart!

Teamet på KILROY

 

Du kommer att få en bekräftelse på mejl inom kort. {{email}}

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...