{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Platsreservationer och nattåg

Att göra platsreservationer och boka nattåg på din resa med interrail

Platsreservationer och nattåg

Vi guidar dig till varför och hur du gör platsreservationer för ditt interrailäventyr.

Platsreservationer

Ett Interrailpass låter dig utforska Europa i ditt eget tempo och ger dig möjlighet att hoppa på och av tåg i 31 europeiska länder. Låt wanderlusten ta dig dit du vill.

Vissa tågoperatörer och länder kräver att du har en platsbokning, vilket du behöver boka i förväg. Detta gäller framförallt höghastighets- och nattåg.

VARFÖR GÖRA PLATSRESERVATIONER?

 • Ett garanterat säte erbjuder lugn och ro samt komfort: ingen risk att behöva stå i gången eller mötas av överfulla tåg.
 • Platsreservationer erbjuder möjlighet att säkra plats bredvid ditt resesällskap.
 • I många fall är de tåg som kräver platsbokning i förväg snabbtåg som gör färre stopp och kommer fram tidigare än alternativen.
 • Avgiften för platsbokningen inkluderar ofta extra komfort så som bredare säten, mer benutrymme eller gratis WiFi.
 • I vissa fall får du också njuta av andra fördelar så som: mat och dryck eller tillgång till lounge och gratis tidningar.

I VILKA LÄNDER BEHÖVER DU HA PLATSRESERVATIONER? 

Du behöver alltid ha bokat en plats i förväg i följande länder: Finland, Sverige, Frankrike, Spanien och Italien.

Under sommarmånaderna (apr-sep) är det också obligatoriskt att ha bokat platsreservationer mellan Danmark och Hamburg. Rutten mellan Stockholm - Oslo kräver också platsreservationer (året om).

På våra föreslagna rutter behöver du vanligtvis inte göra platsreservationer (undantag: Southwestern Pilgrimage). För att ta dig till resruttens startdestination kan ytterligare platsreservationer tillkomma. Detta gäller framförallt på internationella tåg genom Frankrike och Tyskland.Under sommarmånaderna tenderar dessa att snabbt bli fullbokade. Två exempel på sådana rutter är Frankfurt – Paris och Berlin – Warszawa.

Du kan läsa mer om platsreservationer för olika länder i Interrailpassguiden, vilken inkluderas med alla Interrailpass som du kan köpa hos KILROY. Om du vill ha ytterligare information kan du gå in på den officiella interrailhemsidan Interrail.eu eller ta en titt på vår FAQ.

OBS: Om du vill undvika att behöva boka platsreservationer kan du alltid välja att resa med regionala tåg, dock är dessa tåg långsammare, vilket innebär längre restid.

HUR MYCKET KOSTAR EN PLATSRESERVATION?

Avgift för platsreservation bestäms av tågoperatörerna och skiljer sig därför åt från land till land. Dock är platsreservationer i Östeuropa och Balkan generellt sett mycket billigare (och inte lika fullbokade) jämfört med Västeuropa och Norden.

En inhemskt platsreservation kostar vanligtvis mellan 1-10 EUR, varpå de höghastighetståg som passerar landsgränser vanligtvis kostar mellan 20-60 EUR. Nattåg, där platsreservation alltid är obligatoriskt, varierar mycket i pris, men kostar oftast runt 50 EUR.

OBS: Kom ihåg att platsreservationer utgör en extra kostnad under din tågluffning, utöver interralkortet. Glöm därför inte att inkludera det i din budget.

RESER DU PÅ EN TIGHT BUDGET?

Om du reser på en mindre budget och inte vill betala extra för platsbokningar så finns det ofta alternativa tåg att välja på, som inte kräver förhandsreservation.

Regionaltågen kräver inte platsreservationer och det finns fler fördelar med dessa:

 • Utforska fler av Europas mer okända byar och städer.
 • Njut av utsikten: många regionaltåg tar mer natursköna resvägar och har en lägre hastighet som låter dig ta in mer av omgivningarna.
 • Möt lokalbor, eftersom det ofta är regionaltågen som de använder sig av.
 • Res mer flexibelt. Om du missar en avgång eller om du bara vill göra ett snabbstopp längs vägen så är det bara att ta nästa avgång eftersom regionaltåg går mer frekvent.

HUR OCH VAR KAN DU GÖRA EN PLATSRESERVATION?

Om du har köpt ett interrailpass hos KILROY kommer du att få en detaljerad karta över alla tågrutter och en överblick över var platsreservationer är obligatoriska. Du kommer också att få en interrailpassguide, som går igenom allt som du behöver veta – innan, under och efter din resa.  

Om du vill boka dina platsreservationer innan din avresa rekommenderar vi att du går in på den officiella interrailhemsidan, där du kan göra dina platsreservationer online.

Vi rekommenderar starkt att du använder dig av de lokala tågbiljettskontoren och den officiella Interrail Planner-appen under din resa – där kommer du att hitta praktisk information om interrail, platsreservationer och grymma rabatter. 

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret nedan, så kommer vi att hjälpa dig att göra din första platsreservation.

NATTÅG - HUR FUNGERAR DET?

Vi rekommenderar starkt att du åker nattåg under din resa. Det är en unik upplevelse och även ett bra sätt att täcka många kilometer över natten. En nice bonus är att du på så vis dessutom spara pengar för boende på hostels!

Platsreservationer är alltid obligatoriska på nattåg och behövs bokas i förväg.

NÄR OCH HUR MÅNGA PLATSRESERVATIONER BEHÖVER DU BOKA?

Vi rekommenderar att du börjar planera din resa så snart som möjligt. Det kan vara en bra idé att kartlägga de destinationer och/eller regioner som du vill besöka, så att du åtminstone vet hur du ska ta dig dit – och tillbaka. Under sommarmånaderna kan platsreservationer ta slut 2-3 månader i förväg.

Vår allmänna rekommendation är att du gör några reservationer i förväg. Om du är den typiska icke-planeraren eller har gott om tid för att resa kan en eller två platsreservationer räcka gott och väl. Resten kan du boka on-the-go. För dig som gillar att planera och som vill uppleva så mycket som möjligt under kort tid kan det vara klokt att göra flera platsreservationer i förväg.

Under sommarsäsongen är det generellt sett alltid mycket trängre på tågen och därför är det en bra idé att se till att boka dina platsreservationer så tidigt som möjligt.

alt

Designa din egen resa

Vill du åka på ett interrailäventyr genom Europa på ditt alldeles egna sätt? Såhär gör du:

 1. Skapa din drömresa
 2. Vi kollar upp de bästa alternativen
 3. Du får personlig feedback från en av våra reseexperter

Vi kollar så din resplan inte är ren dårskap utan är fysiskt möjlig att genomföra. Vi hjälper dig få ut det mesta av din tid och dina pengar samt delar med oss av våra bästa restips. Ett förslag från oss är helt gratis och du förbinder dig inte till att köpa något.

Kom igång

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...