{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Initiativet i Madagaskar

Myclimate Mobile Van In Parcnational Ankarafantsika

Återskapandet av en grön ö med hjälp av solceller i Madagaskar

För att minska koldioxidutsläpp och motverka den snabba avskogningen i Madagaskar har myclimate gått in för att stötta tillverkningen och distributionen av effektiva och klimatsmarta spisar som drivs av solenergi. För varje såld spis planterar myclimate ett träd för att motverka avskogningen. Som en del av projektet utbildas även skolelever i miljöskydd och hållbar matlagning.

Myclimate Madagascar Initiative Parabolic Cookstove Training Cover
Projektet i korthet
Projekttyp: Effektiva köksugnar, solenergi Placering: Madagaskar Årlig CO₂-reduktion: 269 621 ton Situation utan projektet: Förbrukning av icke-förnybar trädved och kol

Hållbar produktion av solcellsdrivna spisar och ugnar

I samarbete med den schweiziska-madagaskanska organisationen ADES (Association pour le Développement de l'Energy Solaire) har myclimate utvecklat detta projekt. ADES har producerat solcellsdrivna spisar på Madagaskar sedan 2002 vilka säljs till lokala hushåll till ett reducerat pris. Sedan 2010 har projektet expanderat sin verksamhet till hela ön och även utökat produktsortimentet med effektiva ugnar som komplement till spisarna.

Idag har ADES en portfölj med nio olika vitvaror som drivs på solenergi samt el vilka lämpar sig för egenhushåll, såväl som institutioner och organisationer så som skolor, barnhem och sjukhus. Produktion och distribution av produkterna sker över hela ön och de betjänar alla typer av kunder på Madagaskar. Sedan 2017 har en lastbil fungerat som ett mobilt reklam- och informationscenter och denna har fram till idag främst använts på landsbygden i norra Madagaskar.

Miljöutbildningsprogram och effektiv energianvändning

ADES planerar just nu flertalet evenemang med syfte att öka lokalbefolkningens kunskap inom miljö- och hälsoskydd, samt att informera om hälsosam kost i samband med energieffektiv matlagning. ADES kommer att med sitt innovativa miljöutbildningsprogram utbilda elever och lärare i Madagaskars inhemska flora och fauna och på så vis motivera dem att agera på ett miljövänligt sätt.

De klimatsmarta spisarna reducerar ved- och bränsleförbrukningen med upp till 50 %. Resultatet av detta är inte endast minskade koldioxidutsläpp utan även värdefulla monetära besparingar samt tidsbesparingar för hushållen. Fördelarna med det här projektet gynnar i synnerhet kvinnor och barn då exponering för rök under matlagning reduceras.

Försäljningen av de energieffektiva spisarna är en aktivitet som effektiviserar bekämpningen av den snabbt framskridna avskogningen i Madagaskar då ADES finansierar ett träd för skogsplantering varje gång en vitvara säljs. Dessutom minskas koldioxidutsläppen genom en reducerad konsumtion av icke-förnybara biobränslen.

Detta projekt stöder 10 av FNs globala mål:
SDG 1: Över 1,2 miljoner människor gynnas, bland annat genom lägre bränslekostnader (24 euro sparas per hushåll per år). SDG 3: Främst kvinnor och barn gynnas av bättre luftkvalitet. SDG 4: Under 712 skolbesök har nästan 80 000 elever och cirka 3 500 lärare blivit utbildade inom klimatskydd och hållbar matlagning SDG 5: Kvinnor och flickor behöver inte spendera lika mycket tid på att samla in ved för att kunna tillaga mat. SDG 7: 212 220 soldrivna och elektriska spisar har producerats och sålts. SDG 8: 138 personer har blivit fast anställda och ytterligare 143 jobbmöjligheter har öppnats upp hos lokala leverantörer. Idag finns även cirka 100 oberoende spisåterförsäljare. SDG 12: 9 olika spisar/ugnar tillverkas lokalt på åtta center med lokala material. SDG 13: Varje spis sparar in cirka 1,7 ton koldioxid per år, samt 2,3 ton trä alternativt 0,7 ton kol. SDG 15: 1,7 miljoner ton trä har hittills sparats, vilket motsvarar 8 810 hektar av skog. SDG 17: Utbildning inom teknologi samt en självständighet i användandet av teknologi.
Läs mer om de globala målen här

"Min mormor säger att Madagaskar brukade vara en grön ö. Idag är det en röd ö."

Eléonore, fru till Luc Rado Rabotoson, projektanställd, om avskogningen.

Teknologin utvecklas löpande

Solspisarna är perfekta för tillagning av traditionell madagaskisk mat, så som ris, majs, maniok samt kött- eller kycklingsoppa. De nya spisarna kräver dock vissa förändringar när det kommer till matlagningsvanor. För att underlätta för de nya spisägarna har ADES därför startat särskilda utbildningar som säkerställer att vitvarorna används på lämpligt vis.

Sedan 2017 används så kallade Artemisia-briketter, producerade av en typ av biomassa, istället för ved för tillverkning av spisarna och ugnarna. Briketterna är en meter långa, väger 10 kg och produceras av restprodukter från tillverkningen av malariamedicin. Genom denna semi-industriella produktionskedja kan de energieffektiva vitvarorna inte endast produceras på ett hållbar vis, dessutom effektiviserar det tillverkningen och kvaliteten på varorna blir bättre.

lokalbefolkning i madagaskar demonstrerar hur solcellsdriven ugn fungerar

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...