{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

8 saker jag önskar att jag vetat om innan jag vandrade inkaleden

peru-machu-picchu-moody-cover

8 tips som kan vara bra att veta innan du börjar din stigning.

Magnus och Sebastian är två resglada experter hos oss på KILROY. Här är vad de önskar att de hade vetat innan de vandrade inkaleden. 

1) Att det finns andra leder med färre turister

Den klassiska inkaleden är klart den mest populära vandringsleden att gå om en nu vill trekka upp till Machu Picchu. Det jag inte hade en aning om innan jag valde att vandra Inkaleden var att det dels inte bara kommer att vara jag och min lilla grupp som vandrar, utan flera andra grupper samtidigt vilket gör att man är flera hundra som campar och vandrar samtidigt. Att det finns andra inkaleder, så som Salkantay och Lares Trek med klart mindre turister kan vara ett alternativ om en vill njuta av stillheten av att vara 20 personer som vandrar istället.

2) Att det är en bra idé att gå in de nya vandringsskorna innan resan

Klart man måste köpa nya vandringskängor till en sådan viktig och lång vandring! Tänkte jag. Och visst var det en alldeles strålande idé, om jag bara hade tänkt på att gå in skorna innan mitt livs vandring. Ska du köpa nya vandringsskor säger jag bara: Gå in dem!

Vandra Inka Leden

3) Strumporna är lika viktiga som skorna

Köp ordentliga strumpor för ändamålet och snåla inte här, köp flera. Du kommer att behöva det!

4) Att trapporna upp i princip aldrig tar slut

Varför är det ingen som förbereder en inför en trappklättring utan dess like? Jag hade varit tacksam om någon sagt som det var, att du kommer att tro att trapporna tar slut men att det hela tiden visar sig att slutet på den ena trappan bara är början på nästa, and on and on i dess oändlighet. Det är påfrestande men så värt det alla gånger att ha gjort sig förtjänt av den magiska utsikten över Machu Picchu. Men var beredd på att det finns oändligt med trappor.

5) Att det är värt varenda krona att få hjälp med sin packning

Ibland är en lite bra stolt för sitt eget bästa och att ta den hjälpen som finns kan ibland vara svårt. Men för en extra slant får man hjälp med att bära packningen, vilket faktiskt kan vara avgörande för att överhuvudtaget orka ta sig hela vägen fram. Jag hade önskat att någon talade om det för mig från början att detta hjälper lokalbefolkningen med sitt levebröd för då hade jag inte behövt känna skuld över att få hjälp med detta.

Lama Machu Picchu

6) När du tror att du packat klart med ombyten – packa ned 2 till

I vanliga fall när man packar inför en resa brukar det sägas att det är bättre att ta bort 1 eller 2 ombyten för att det inte kommer att användas. När du packar inför att vandra inkaleden är det ungefär tvärtom som gäller. Det blir kallt om nätterna och svettigt på dagarna när du vandrar. När man vandrar och det börjar bli svalt ute och dina kläder är blöta av svett blir det svinkallt. Ombyten är A och O så packa för det, du vill inte vara den som blir så sjuk att du inte orkar fram, eller ännu värre; kommer fram och ser söndersliten ut på grund av lång vandring och jordens höjdsjuka.

7) Att du blir imponerad av dig själv tills du ser en ”porter” gå om dig

När man själv slet som mest för att ta sig upp kommer helt plötsligt en ”porter”, oftast an av lokalbefolkningen, studsande förbi i flipflops med 15 stolar på ryggen och en ryggsäck som skulle rymma mig och några turister till. Utan dessa underbara människor hade troligtvis en del avbrutit trekken och tagit tåget istället. Jag hade hört innan trekken började hur mycket dessa "porters" gör för att alla ska trivas under sin vandring men det är svårt att förstå innan man ser det med egna ögon.

Lares Trek

8) Att komma ihåg att njuta, det är fantastiskt!

Det absolut viktigaste, glöm inte bort att njuta av trekken! Njut av att vandra som inkafolket gjorde istället för att fokusera på om du har lust att ta nästa steg när mjölksyran kickar in. Njut av varje steg, den friska luften, de obeskrivligt höga bergen, kondorer som svävar ovanför, lamorna som man får klappa, historien, svetten längs ryggen, din hjälpsamma guide, av bladen du tuggar på, värmen, kylan, privilegiet att kunna resa, utsikten, leenden från främlingar och känslan när du tagit det sista steget på vandringen och har hela Machu Picchu framför dig. Magiskt!

Vill du också vandra Inkaleden?

Snacka med oss om råd och tips!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...