{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

10 anledningar till varför Balkan borde vara ditt nästa resmål

Bosnia And Herzegovina Višegrad Bridgein Stone Cover

Balkanregionen har mycket att erbjuda, men är fortfarande lite en bortglömd pärla. Då tänker vi såklart att hit måste man åka eftersom det känns så orört jämfört med några av Europas huvuddestinationer. I Balkanländerna hittar du orörd natur, historiska platser och roliga aktiviteter. I den här bloggen kommer vi att ge våra topp 10 anledningar till varför du borde åka till Balkan på din nästa resa!

Shkodra Valbona Mountains National Park
Tripmates 23 till 31- Hiking i Balkan
Vill du utforska Balkan?Vi har precis det du behöver! Ta på dig vandringskängorna och gör dig redo att ta dig an Balkans bergsled, ett måste för alla entusiastiska vandrare! Den här bloggen gav dig kanske redan en liten smakbit av vad du kan förvänta dig i Balkanregionen, men den här resan är verkligen THE IT om du vill upptäcka Balkan. Fullpackad med fantastisk natur, underbara vyer och många nära möten med det lokala livet. Det här är Balkan när det är som bäst! På leden kommer du att vandra längs Albaniens, Kosovos och Montenegros gränser, vandra genom områden där örnar svävar ovanför ditt huvud och forsande floder som går genom berg så mäktiga att det nästan känns overkligt. Men det är for real. Gör dig redo för ditt livs vandring med Tripmates Hiking i Balkan.
Hiking i Balkan

1. Det är nära

Balkan är inte alltför långt bort för oss européer. Faktum är att under sommaren kan du ta en 9-timmars nattåg från München till Zagreb – där du smidigt anpassar dig till Balkantempot medan du sover och vaknar upp till frukost i Kroatien. Du kan enkelt ta dig till München från de flesta europeiska destinationer eftersom det fungerar som en knutpunkt för många tågnätverk.

Om du föredrar att flyga eller inte vill spendera första dagen av din semester med att åka genom de föränderliga europeiska landskapen så finns det massor av andra alternativ. Du kan nå många Balkandestinationer inom ett par timmar från de flesta platser i Europa. Som exempel kan du ta ett direktflyg till Belgrad från Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Amsterdam, London och Bryssel, för att nämna några. En perfekt utgångspunkt för Balkanäventyret.

 

2. Det är off the beaten track

Så nära men ändå så långt bort (från turistmassorna). Bara några få timmar på ett flygplan och du är utanför turistområdena. Balkan är lika rik på historia och kultur som resten av Europa, men det har ännu inte blivit mainstream, så du undviker de stora folkmassorna och långa köerna – om du inte väljer mycket specifika platser som blivit populära de senaste åren.

Ett exempel är Dubrovnik i Kroatien som blev berömt efter att ha varit med i Game of Thrones och vunnit Wanderlust Travel Award. Detta har lockat många besökare, som kanske är ganska självklart, naturligtvis - det är vackert, med sina borgmurar som blickar ut över Adriatiska havet. 

 

Det är inte ens i närheten av att vara en av huvudattraktionerna dock, det finns vackrare och mindre turistiga platser att hitta. Balkan gör det superlätt att lägga till lite variation dock, så vi föreslår att blanda din vistelse med några av de mer besökta (vanligtvis strand)destinationerna med tid i bergen och de stora städerna.

Shkodra Valbona The Green Pyramid River Bend

3. Du kommer att hitta massor av historia

Balkan har en lång och rik historia med antika byggnader och reliker som sträcker sig tillbaka tiotusentals år. Området har styrts av imperier som det grekiska och romerska, vilket har lämnat unika kulturarvsplatser spridda över regionen. Utforska de gamla städerna som finns över hela området och besök ruiner från flera århundrade tillbaka. 

4. Naturen och landskapet är helt enkelt fantastiska

Det finns något för alla i Balkan. Även om historiska platser inte är din grej, kan du ta dig upp i bergen och njuta av den magiska naturen. Balkan erbjuder naturligtvis mer än bara berg. Du kommer att hitta vattenfall, sjöar, floder, kanjoner, grottor, kullar, stränder, skogar, etc., etc.

Du kan gå på veckolånga vandringar medan du utforskar det fantastiska landskapet på dagen och tillbringar nätterna i autentiska fjällstugor. Något enligt oss du verkligen inte vill missa, vilket är varför vi skapat Tripmates 23-31 -Hiking i Balkan. Om du är en erfaren vandrare kan du göra det på egen hand med en bra planering och förberedelse, men om du har ont om tid, inte riktigt orkar planera, eller om du vill träffa likasinnade unga resenärer på din resa, är detta det perfekta alternativet till att resa solo.

 

Bosnia And Herzegovina Mostar River Bridge

5. Få din adrenalinkick här

I all denna fantastiska natur finns det självklart en möjlighet till lite vildare naturupplevelserna. Du kan göra allt från forsränning i Albanien till bungyjump ner i Montenegros djupa kanjoner. Testa skärmflygning eller zipline i Serbien, eller prova Via Ferrata-klättring i Bosnien. Bestig Mt. Bobotuk eller paddla kajak på Durmitorsjön. Vad än som får din adrenalinnivå att rusa, så har Balkan något för dig.

6. Mycket för pengarna

Jämfört med Västeuropa kommer du långt med det du spenderar på Balkan. Dom allra billigaste platserna att besöka är Nordmakedonien, Serbien och Albanien, men även om Kroatien, Montenegro och Grekland är mer populära och därför dyrare, är de fortfarande billiga jämfört med resten av Europa.

Om du är en budgetresenär kan du välja lågprisalternativ som att bo i dorms på hostel (för så lite som €8) och åka med lokala bussar för att ta dig runt. Om du föredrar lite mer komfort och privatliv kan du få ett privat dubbelrum för så lite som €20 per natt per person.

Du kommer kanske att spendera största delen av din budget på upplevelser snarare än på mat och praktiska saker – vilket är precis varför vi älskar det!

Montenegro Zipline Through Canyon Tara River

7. Mat för den hungriga resenären

Som vår lokala partner på Balkan säger: "Ingen kommer att gå hungrig från dessa länder". Portionerna är generösa och maten är oftast lokalt producerad. Det betyder ostar från djuren du möter under din vandring i bergen, örter från chaletens trädgård, grönsaker odlade av byborna, honung från bikuporna på bakgården, etc.

Ibland kan du också stöta på kulinariska upplevelser som kommer att... utmana dina smaklökar, men det är en del av äventyret, eller hur? För det mesta är dock maten färsk och utsökt!

 

8. Nattliv (läs: billig alkohol och fest med lokalbefolkningen)

Är du mer intresserad av drycker än av mat? Då har du kommit rätt! Inte bara är dryckerna billiga – de är också starka. Dessutom älskar de lite yngre i Balkan att festa och umgås med andra människor på barer och klubbar. Ta samma försiktighetsåtgärder som du skulle hemma (bli inte för berusad, lämna inte din drink obevakad, gå inte hem ensam berusad sent på natten, se till att dricka vatten, och så vidare) och du kommer att det riktgit roltigt!

Du kommer förmodligen inte att hitta det bästa nattlivet om du väljer att stanna i bergen hela tiden, men om du tar dig tid att besöka platser som Belgrad i Serbien, Sarajevo i Bosnien eller Skopje i Nordmakedonien, är du nästan garanterad en bra utekväll.

Belgrade Cobbled Street Nighttime

9. Säkert att resa – även för tjejer som reser solo

Även om du alltid bör ta hand om dig själv (även i din hemstad), är Balkan helt säkert att resa i – även för ensamresande kvinnor. Brott mot turister är sällsynta liksom gatutrakasserier och annan oönskad uppmärksamhet.

Vidta dina vanliga försiktighetsåtgärder när du reser och visa inte upp dina värdesaker i onödan eller lämna din laptop obevakad på ett cafébord på en trafikerad gata. Ta med ditt sunda förnuft och se till att använda det oavsett vart du går.

 

10. Den vänliga lokalbefolkningen

Generellt sett är människor supervänliga och villiga att hjälpa till. De är också stolta, så se till att du möter alla som den ödmjuka besökare du är.

Beroende på var du kommer ifrån kanske tempot inte är vad du är van vid. Istället för att låta det stressa dig, försök att sakta ner och njut av den avslappnade inställningen. Du kan lära dig mycket av att släppa kontrollen och omfamna livet som det kommer till dig.

Även om engelska inte är det första eller ens andra språket för lokalbefolkningen på Balkan, kommer folk ändå att vara nyfikna på att prata med dig. Detta är en del av äventyret, och om du möter människor med ett öppet sinne och hjärta, kan du fortfarande kommunicera med gester och kroppsspråk. Lär dig enkla fraser som "Tack" och "Snälla" innan du åker eller när du kommer till en plats om du vill förbättra din artiga interaktion med människor.

Bosnia And Herzegovina Girls At Kravica Waterfall Studenci Ljubuški Cover

Redo att utforska Balkan?

Nu är det dags att ge sig ut och ha roligt! Då är det dags att dra iväg och have the time of your life! Oavsett om det handlar om att njuta av och koppla av i naturen, delta i roliga aktiviteter, utforska de antika städerna eller njuta av mat- och dryckeskulturen, finns det något för alla på Balkan. Vill du uppleva det bästa av allt? Då borde du joina vår resa med Tripmates - Hiking i Balkan. Denna resa tar dig genom fyra av Balkans länder på två veckor. Kom till Belgrad tidigt (för att utforska nattlivet och storstadsvibben) och förläng din vistelse i Dubrovnik (för att se vad hypen kring den gamla staden vid Adriatiska havet handlar om) för att få ut det mesta av din resa.

 

Kolla in Tripmates - Hiking i Balkan här 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...