{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Gör en klassiker - vandra Inkaleden

Vandra Inkaleden och upplev Machu Picchu

Gör en klassiker - vandra Inkaleden

Den 45 kilometer långa Inkaleden i Peru är en av världens mest mytomspunna vandringsleder. Leden slingrar sig högt upp i Anderna, genom ruinstaden Machu Picchu och utefter snöklädda berg och olika inkaruiner. Att gå hela vägen tar ungefär fyra dagar och som grädde på moset avslutas vandringen men den magnifika ruinstaden Machu Picchu som tronar majestätiskt 500 meter upp på en bergskulle. De mest populära månaderna för att vandra Inkaleden är från juni till augusti (högsäsong). Under februari varje år är Inkaleden helt stängd (då upprustning, underhåll och städning görs).

Ett fem dagars äventyr utmed Inkaleden
Utmana dig själv med en av världens mest kända vandringar. Den fyra dagar långa Inca Trail-turen kommer att belöna dig med en fantastisk kombination av regionens ruiner, bergsklättring och molnskogar.
Läs mer om turen som låter dig vandra Inkaleden
Vandringen sker i mindre grupper
Vandringen på Inkaleden sker i små grupper om max 16 personer, och du kommer att få sällskap av engelsktalande guider, bärare och kockar – och kanske några lamor. Du kommer också att få många tillfällen att njuta av den storslagna naturen och träffa lokalbefolkningen. G Adventures egen ideella organisation Planeterra stöder flera projekt på Inkaleden, bland annat ett projekt för kvinnliga vävare och en restaurang i ett litet indiansamhälle. Dessutom används handgjord tvål på resan, vilken är naturligt nedbrytbar och därmed skonar miljön.
Värt att veta om Inkaleden
För att bevara Inkaleden för kommande generationer utfärdas endast 500 tillstånd per dag bland dem som vill gå där – 200 går till personer som vill vandra till Machu Picchu och resterande 300 går till bärare, guider och kockar. Tillstånden säljs via det peruanska kulturministeriets officiella Machu Picchu-sida och kostar ca 250 dollar styck. Tillstånden säljs slut flera månader i förväg. Om Inkaleden är slutsåld kan du gå på Lares Trek istället som en del av din Machu Picchu-upplevelse. Inkaleden är stängd hela februari varje år för rengöring och reparationer, så att den är redo för nästa säsong. Tillstånd för mars till december börjar säljas i januari varje år.

4 200 meter upp i Anderna

De allra flesta klarar en vandring längs Inkaleden och normalt campar man på 3 000 meters höjd dag ett. Under dag två passeras Warmiwausca, som är ledens högsta pass på cirka 4 200 meter. Resten av leden ligger på mellan 3 000 och 3 800 meters höjd över havet. Tidigare kunde man gå på egen hand utefter Inkaleden, men numera regleras hur många som får gå längs leden dagligen (max 200 turister). Dessutom måste alla ha ett trekkingtillstånd och ingen får gå utan en licensierad guide. Det går alltså inte att bara dyka upp vid leden och börja vandra vilken dag som helst. Tillståndet måste sökas långt i förväg och specificera exakt vilka dina vandringsdagar är (vi hjälper dig med att söka tillstånd).

På resan mot Machu Picchu passerar du flera andra ruiner – inklusive Phuyupatamarca – "staden ovan molnen". Om vädret är klart kommer du också att kunna beundra snöklädda toppar och grönskande dalar längs vägen. Den sista dagen ger ni er av tidigt för att nå Solporten och den den fantastiska synen av solen som går upp över Machu Picchu. Sedan väntar en promenad på ca 45 minuter ner till själva Machu Picchu, där du kommer att få en guidad tur och naturligtvis många möjligheter att utforska ruinerna själv.

Från staden Aguas Calientes, 15 minuter från Machu Picchu, tar du tåget tillbaka till Cuzco. En oförglömlig vandring är slut, och du kommer att vara helt extatisk över att ha nått ditt mål.

En Machu Picchu-trekking på Inkaleden är en unik upplevelse som du inte bör missa!

Läs mer om en av vandringar här!

Vandra inkaleden och upplev Cusco och mycket mer

Alternativa Inkaleder med färre turister

För dig som redan vandrat Inkaleden eller vill gå ett alternativ rutt som inte har lika mycket turister, finns flera spännande möjligheter att välja mellan. Salcantay Route har ett par olika sträckor, till exempel en lång variant där de avslutande dagarna sker längs den normala Inkaleden. Den andra varianten av Salcantay bjuder på fyra dagars trekking (högsta pass som passeras är El Paso, 4 600 meter över havet) och dag fem brukar man normalt ta sig till Machu Picchu med tåg och njuta av ruinerna och utsikten däruppe. Lares Trekk har ett antal olika sträckningar och man kan bland annat vandra de 39 kilometerna mellan Quishuarani och Ollantaytambo. Denna vandringen tar tre dagar och de högsta bergspassen man tar sig över är Huillquijasa (4 200 meter över havet) och Ipsayccasa (4 550 meter över havet). Lares går dock inte hela vägen fram till Machu Picchu, utan dit tar man sig med buss och tåg.

Färre besökare på Machu Picchus syster

Om du vill besöka ett alternativ till Machu Picchu, gäller det att snöra på dig vandringsskorna och ta dig till ruinstaden Choquequirao (även kallad Machu Picchus syster). Då det enda sättet att ta sig dit är till fots, har Choquequirao mycket färre besökare än Machu Picchu. Vandringen är enklare ur höghöjdssynpunkt än exempelvis Inkaleden, då den högsta punkt som passeras är själva ruinområdet Choquequirao med sina 3 035 meter över havet.

Att tänka på när du vandrar på höga höjder

Om du ska vandra Inkaleden - eller någon annan vandringsled som går högt upp i bergskedjor - är det viktigt att ta den höga höjden på allvar. På höjder över 2 500 meter drabbas nämligen de flesta människor till någon mån av den tunnare luften, vilket beror på att en mindre mängd syre fördelas till kroppens muskler och hjärnan. Detta gör i sin tur att hjärta och lungor måste arbeta hårdare för att kompensera för syrebristen. Det är viktigt att ta kroppens signaler på höjdsjuka på allvar (tung andning, huvudvärk, problem att sova, dålig aptit, slöhet och yrsel). Om du får några av dessa symptom skall du dricka mer än du tror att du behöver och ta det lugnare (så att du inte utvecklar en allvarligare form av höjdsjuka). För att göra vandringen längs Inkaleden enklare och bättre, kan det vara bra att acklimatisera sig några dagar i förväg till den höga höjden.

information om att vandra inkaleden

Vill du vandra Inkaleden?

Vi sitter redo att svara på alla dina frågor om att vandra Inkaleden och om att besöka Machu Picchu. Boka in dig på ett kostnadsfritt möte med en av våra reseexperter för personlig guidning till vilka möjligheter du har. Vi hjälper dig att skräddasy resan till Peru! (PS. du kan antingen träffa oss i en av våra butiker alternativt ta mötet över telefon)

Boka in ett möte

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...