{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Hur man reser solo för första gången: vår guide till framgång!

Hur man reser solo för första gången - kvinna som strosar läng en gata

Att resa ensam för första gången - är det bara läskigt, spännande, eller både och?

Har du någonsin funderat på att resa på egen hand till en ny plats eller ett nytt land som du aldrig har varit i? Det kan verka som en sjukt stor grej och hey, det ÄR en stor grej. Men med lite förberedelser och ett visst mindset kan ett soloäventyr vara ännu roligare än att resa med dina vänner. Hur du än vänder och vrider på det så är det en upplevelse du måste prova minst en gång för att ta reda på om det är något för dig eller inte. Vi är här för att hjälpa dig på vägen!

Experttips för den oerfarne soloresenären
För att hjälpa dig på bästa möjliga väg har vi samlat några fler lätta att följa tips från erfarna soloresenären Fleur Kok, @floraflies.nl på Instagram. Du hittar dem i de orangea lådorna nedan!

Förberedelser är allt

Låt oss börja med förberedelserna då de är avgörande för hur resan kommer gå. Fråga dig själv - vart vill jag åka? Och hur länge? Du måste också tänka på hur du kommer dit och vad din budget är. Vi nämnde att du måste prova att resa ensam innan du vet om det är rätt typ av resa för dig. Bara att tänka på det kan ge dig ångest och du vill inte förstöra vad som borde vara en perfekt resa. Men det finns många sätt du kan prova innan du flyger halvvägs runt jorden på egen hand. Vi föreslår att du börjar smått genom att göra en dagsutflykt till ett museum och äta på en restaurang för att se hur det känns. Om det går bra är du nu redo för nästa steg - att förbereda din soloresa.

Det är bra att tänka en extra vända på själva resmålet. Du måste känna dig bekväm och säker på vart du ska, så när du har ett land eller en stad i åtanke, gör då mycket research om den destinationen. Några bra länder för en första soloresa är Vietnam, Costa Rica eller Japan. Dessa är kända som relativt säkra länder med ett bra kollektivtrafiknät och bra hostel där du kan träffa massa trevliga människor. Du bör också fråga dig själv - vad är anledningen till att jag reser och vad vill jag uppleva när jag är borta på egen hand? Det är bra att ha ett tydligt mål för dig själv, detta kommer att göra det lättare för dig att njuta av resan eftersom det kommer att finnas stunder då du känner dig lite vilsen. Att ha mål under resan hjälper dig att lättare fokusera på ditt nästa steg.

När du anländer till din första destination är det bäst att börja ditt soloäventyr i långsam takt för att anpassa dig till det land du befinner dig i. Du kommer förmodligen att vara utanför din comfortzon den första dagen och anpassa dig till att resa ensam. Det vi gillar att göra när vi kommer till en ny destination på egen hand är att boka en dagstur. Det finns flera alternativ för detta. En gruppresa kan vara kul, men ett annat alternativ kan vara att använda en '' greeter ''. Greeters är volontärer som ger turer i sin stad gratis för att visa dig runt och hjälpa dig på väg när du reser. Det är ett bra sätt att få lite lokal information om en plats och du kan till och med få en ny vän. Greeters är sociala och vill verkligen se till att du har en fantastisk tid när du besöker deras land och stad. De finns på många olika ställen och drivs av International Greeter Association. Från deras hemsida kan du se om det finns greeters tillgängliga på just din destination.

Solo Travel Beginners Guide - Women with map sticking legs out of a car window - Blog - KILROY

Soloresetips #1: Anländ under dagen
Vi är alltid lite mer sårbara efter mörkrets inbrott, särskilt på egen hand. Under dagen är det lättare att hitta runt, och det kan finnas fler människor runt omkring som frågar efter vägen. Om du anländer på kvällen, se till att vara väl förberedd för att hitta ditt hostel, eller ha en taxi bokad som tar dig dit. Det känns mycket bättre att veta att någon väntar på dig när du kommer fram för att ta dig dit du vill vara, istället för att behöva leta efter transportalternativ själv, i mörkret.

Res solo - inte själv: hur du träffar nya människor när du reser ensam

För många är detta den största oron och ämnet kommer alltid upp när vi pratar med resenärer som vill åka på ett äventyr själva. Vi är helt säkra på att du inte kommer vara ensam, så länge du ger dig ut och upptäcker och inte gömmer dig med din bok eller iPad i ett privat hotellrum.

Det finns gott om alternativ att vara social på, men vi tror att det hela börjar med att hitta rätt typ av boende. Det finns massor av hostel som lägger ner mycket arbete på att organisera sociala aktiviteter som olika typer av evenemang, pubrundor och stadsrundturer! Om du bokar din resa med en resebyrå (vilket vi alltid rekommenderar, men vi återkommer till det senare), kommer de definitivt att hjälpa dig med att hitta rätt hostel att bo på i varje stad. Skippa inte de sociala evenemangen som erbjuds och vi lovar dig att du kommer träffa massor av nya människor. Inte bara att festa med utan också göra upp planer med för äventyr under dagarna som kommer. Du kommer att bli förvånad över hur många andra soloresenärer du kommer träffa och kan hänga med under dagarna. Glöm bara inte att det också är skönt att ta några stunder för dig själv då och då, eftersom du inte behöver andra människor runt dig 24/7.

Om du hamnar på ett hostel som inte erbjuder sociala evenemang eller fester så finns det fortfarande andra alternativ. Vi rekommenderar att du letar efter Facebook-grupper samt spanar in Couchsurfing-appen. Inte för att hitta en plats att krascha (det är mycket bättre att ordna ditt boende i god tid) men appen används ofta för att hitta lokalbefolkningen eller andra grupper att umgås med. Det är ett utmärkt sätt att träffa både lokalbefolkningen och resenärer och från vår erfarenhet är det bara väldigt kul att tillbringar kvällen med några trevliga främlingar på en pub, en park eller i en arkadhall. En liknande plattform är Meetup.com. Här kan du hitta alla möjliga meetups och evenemang, som badmintonsessioner, vandring, brädspelskvällar och meditation. Ärligt talat så finns det mycket roligt att hitta om du letar på rätt ställen. Vi rekommenderar också att du bokar några rundturer, särskilt i början av din resa. Det är ett garanterat sätt att träffa andra resenärer och dela tankar och idéer. Kanske stöter du till och med på andra soloresenärer här!

När du träffar nya människor så var uppmärksam på ditt kroppsspråk och var öppen för nya upplevelser. För samtal, leenden - allt som du kommer i kontakt med. Du måste vara tillgänglig om du vill att människor ska interagera med dig. Le mot andra människor och försök att engagera dig lite. Och nej, du kommer inte att klicka med alla, men du kommer säkert att träffa många människor du kommer komma bra överens med.

Solo Travel Beginners Guide - Three women talking, laughing and having fun - Blog - KILROY

Soloresetips #2: Se till att det alltid finns någon som vet var du är
Vi förstår bättre än någon annan att ditt soloäventyr är en tillflyktsort, och du kanske vill koppla av ett tag. Även om dessa känslor är helt okej, kom alltid ihåg att uppdatera någon om var du är och var du kommer att vara, särskilt om du bestämmer dig för att stänga av Wi-Fi en liten stund. Det kan inte skada att uppdatera någon om hur länge du kommer att vara offline, så det inte blir någon panik om du slutar svara på samtal eller sms.

Hur man blir bekväm att äta ute själv

Let's face it - det här kan vara en rätt så stressig upplevelse för många. Du kanske föreställer dig att du har alla blickar på dig, du känner dig malplacerad och har ingen aning om vad du ska göra medan du väntar. När allt kommer omkring så skulle det vara konstigt att prata med dig själv, eller hur? Det visar sig att det finns mycket du kan göra när du äter ute ensam! Vi gillar att skriva i en dagbok eller liknande när vi reser och det är ett perfekt tillfälle att få lite skrivande gjort medan du väntar på din mat. Alternativt är det också en bra idé att uppdatera dina nära och kära, lägga upp några fantastiska resebilder på sociala medier och skriva spännande inlägg om dina äventyr. 

Om du inte är lika investerad i att skriva dagbok eller uppdatera Instagram så är middagstiden det perfekta tillfället att planera din nästa dag och de aktiviteter du vill göra. Om du går tillbaka till ditt hostel efter du har ätit med en färdig plan för nästa dag, kan du joina något av de sociala eventen eller chilla i det gemensamma vardagsrummet och hitta nya vänner som kanske vill följa med dig. Om du fortfarande tycker det är jobbigt eller stelt att sitta ensam och äta så byt då ut lunchen till middag. Vad vi menar med detta är att äta en större måltid vid lunchtid, så att du bara kan plocka upp lite streetfood eller något mindre från en 7/11 eller en mataffär på kvällen. Att gå till en restaurang själv vid lunchtid är i allmänhet mer accepterat och normalt, eftersom många människor (särskilt business people) äter ute ensamma då.

Solo Travel Beginners Guide - Crowded food hall in Asia - Blog - KILROY

Soloresetips #3: använd Facebook-grupper på bästa sätt när du reser
Det finns gott om hjälpsamma människor runt omkring, min erfarenhet är att alla resenärer gärna delar med sig av sina tips och kunskaper. Ett ställe att hitta dessa är på Facebook. Även om det kan vara det sociala nätverket för din mamma och moster nuförtiden, är det ett perfekt ställe att hitta tips från andra resenärer. För varje land och storstad finns det backpackergrupper, några till och med speciellt avsedda för soloresenärer. Du kan arrangera möten i dessa grupper, samt få information om fantastiska hostel, evenemang och mer. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hur du njuter av dina kvällar när du reser ensam

Om du tror att alla soloresenärer tillbringar sina kvällar ensamma med en bok i sängen - tänk om! På många destinationer är nattlivet något du inte vill missa. Som vi redan nämnde i den här guiden så organiserar de bästa hosteln pubrundor, fester i sin egen bar eller liknande sociala evenemang. Vi rekommenderar starkt att du deltar i åtminstone några av dessa för att mingla och träffa många nya härliga personer. Men om du vill göra något annat än att bara dricka så finns det alltid mycket mer att hitta på i varje storstad. Vad sägs om att gå på en konsert eller en lokal festival? De anställda på ditt boende vet alltid vad som händer i området och kan ge dig de bästa tipsen för en supertrevlig kväll. 

Om du är sugen på att gå ut men inte vill göra det själv, då kanske du borde överväga att haka på en dagstur. Det är ett perfekt tillfälle för dig att bekanta dig med din destination. De är också det perfekta enkla sättet att träffa människor och bestämma planer tillsammans för kvällen samtidigt du har en kul och lärorik upplevelse. Seriöst, vi älskar gruppturer!

Vi vet att det låter som mycket ansträngning utan garanterad utdelning. Men om livet har lärt oss något så är det att du inte kan planera för allt, speciellt inte när det gäller sociala tillställningar. Men lita på oss när vi säger att du kommer träffa sjukt mycket människor på din resa. Och hey, om allt detta fortfarande inte är till någon hjälp för dig, kan du alltid bli vän med bartendern. (:

Solo Travel Beginners Guide - Party at night with red neon lights - Blog - KILROY

Soloresetips #4: Bli inte full med främlingar och håll dig på tårna!
Vi vill VERKLIGEN inte vara en buzzkill här, men vi vet alla hur lätt det är att ryckas med. Det går inte att förneka att när vi är påverkade av alkohol är vi mer sårbara för andra, särskilt i en främmande miljö. Vi säger inte att du inte ska festa (definitivt gå på det!), håll bara huvudet kallt hela tiden och lita på din magkänsla! Det finns gott om välmenande och vänlig lokalbefolkning och medresenärer, men du vill inte uppleva något som skulle förstöra din resa. Lämna om du känner dig obekväm, var oförskämd om du måste och ljug om det behövs. Platsen för ditt hotell är ett exempel. Du är inte skyldig någon en förklaring om varför du inte vill göra eller dela något.

Hur man sover med främlingar

Vi snackar alltså om att dela boende här! Det överlägset bästa sättet att resa på egen hand är att sova på hostel. Det är ett bra sätt att vara social, träffa människor och det är vanligtvis det billigaste boendet du kan hitta. Hostel brukade vara extremt basic men nuförtiden erbjuder de i många fall snygga, fräsha ytor med extra bekvämligheter, vilket gör det lätt att hitta ett alternativ som passar dina önskemål. Oavsett om du vill ha en pool, frukost, takbar eller sociala evenemang, hittar du lätt ett hostel som passar dig perfekt. Vi rekommenderar starkt att du använder alla tillgängliga faciliteter, oavsett om det är gym, turer, kurser eller en restaurang. Det sistnämnda är särskilt bra om du tycker det är jobbigt att äta ute ensam eftersom det alltid finns folk att äta med på ditt hostel.

Om du aldrig har bott på ett hostel tidigare låt oss då gå igenom lite grundläggande vett och etikett Allt handlar om att behandla människor hur du vill bli behandlad. Om du delar ett rum var uppmärksam på andra. Detta innebär att vara tyst i sovrummen (party hostel kan dock vara ett undantag), undvika att tända lampor när andra fortfarande sover och håll rummet städat genom att äta och umgås på de gemensamma ytorna istället. Att använda köket kan också spara dig mycket pengar och du kan laga mat tillsammans med din nya rumskompisar. Det är ett roligt sätt att lära känna nya människor på och det blir även ännu billigare än att laga mat ensam: det är vad vi kallar en win-win. Så se till att skaffa nya vänner, ställ frågor och starta konversationer med de andra på boendet. Vem vet vilka stora planer som kan ta form under en  middag?

Online Webinar Australien
Soloresetips #5: Var inte rädd att du blir ensam
På tal om soloresor, detta är ofta problem nummer ett. Glöm inte att att vara själv och att vara ensam inte är samma sak. Att resa solo ger dig mer makt och kontroll över din resa, eftersom DU bestämmer vad som ska hända. På mina resor behövde jag ofta ta en paus från alla fester och planer med nyblivna vänner och jag har haft så roligt med människor jag precis träffat. När du väl är på din destination börjar saker och ting rulla på och du kommer sällan att vara ensam. Om du inte vill förstås, vilket leder mig till tips #6.

Hur man håller sig säker när man reser solo

Oavsett vilken destination du väljer så är det viktigt att göra ordentlig research om potentiella faror och risker i området. Vilka platser du ska undvika, vilka bedrägerier du ska vara medveten om och vilka andra värdefulla tips resenärer delar med sig om online. Reddit och Facebookgrupper är något vi rekommenderar att kolla in om du vill ställa några frågor eller om du känner dig tveksam över något. Men om du bokar via en resebyrå (som vi ALLTID rekommenderar) är det också en bra informationskälla som kan ge dig värdefulla tips.

Vi vill också betona att en bra reseförsäkring är ovärderlig när du reser på egen hand. Även om du inte behöver det så ger det väldigt mycket sinnesro. Om något oväntat händer så är du glad att kunna få ersättning. Det finns dock vissa problem som du inte kan försäkra dig om så var du än är i världen (även din hemstad) är det alltid bäst att hålla dig på din vakt när du är ensam. Det betyder att du inte dricker för mycket, men också att du undviker att ta långa promenader ensam på natten, även i säkra områden. Ett annat tips är att hålla ditt boendes namn och plats för dig själv - det är trots allt ditt safe space när du är ute och reser.

När du bokar hos en resebyrå så får du extra trygghet och stöd i form av expertråd, hjälp vid reseändringar och mycket mer. För det mesta är det ännu billigare än att ordna allt själv. En annan extra fördel är att när du har ett fast program så kommer du säkert att träffa människor på de aktiviteter och turer du har bokat, så du är garanterad att inte spendera hela din resa själv. Sist men inte minst så handlar mycket om sunt förnuft. Lita alltid på din magkänsla, om något inte känns rätt finns det ofta en bra anledning till det.

Soloresetips #6: Boka dig ett privat rum då och då
När du reser solo är det lätt att få en sensorisk överbelastning av alla spännande människor, upplevelser och känslor du kommer att möta. När det händer kommer du att behöva några ögonblick för att bearbeta alla dina nya intryck och få lite sinnesro. Det varierar från person till person, men jag älskar att boka ett privat rum då och då för att vila och göra nya planer. Det är så lätt att fastna i spänningen och hänga med andra, men ett soloäventyr handlar mest om vad DU vill göra. Glöm inte det. Mitt motto: gör som du vill och lär dig vad det är om du inte är säker.

Vad händer om ångesten tar över?

Och om du mot alla odds och förberedelser ändå känner att du vill flyga hem igen så finns vi här för dig. Som ditt skyddsnät men också som en del av gemenskapen. Vi har själva varit där och har massor av tips att dela med oss av från våra egna första soloäventyr. Du kan övervinna ångesten och få ut det mesta av din resa även om det kanske inte känns som det just nu. Om ångesten drabbar dig är det vanligtvis under den första dagen eller dagarna på din destination. Dessa tips är till för att hjälpa dig igenom dem samtidigt som du har det bra på din resa.

Det handlar om att ta små steg, pressa inte dig själv för mycket. Den första dagen är ALLTID den värsta, så ett bra sätt att komma igång och hitta din comfortzon igen är att ta en chilldag. Sitt bara på ett café, andas, ta in allt och titta på människorna omkring dig. Alternativt kan du boka en walking tour på din första dag och tvinga dig själv ut och utforska i en lågmäld miljö med några andra resenärer. Du kommer att lära känna din nya omgivning stressfritt eftersom du inte behöver ta reda på allt själv. När du kommer tillbaka till ditt hostel så kaske du träffar några andra resenärer att prata med och få lite tips och idéer från. Lär känna dem och vem vet då kanske planerna börjar smidas! Vårt bästa råd är att inte ha några förväntningar och att ha ett öppet sinne.

Fortsätt på rätt väg genom att sätta dagliga mål för dig själv. Det hjälper dig att hålla ditt fokus på vad du är där för att se, göra och uppleva. Medan vi förstår att du vill utforska nya platser och göra nya saker så kan det vara bra att spara dem till senare under resan. I början kan det istället hjälpa att umgås och hitta på saker på liknande platser som du brukar göra det på hemma. Vi vill också bara säga att det är okej att stanna kvar och ha lite ''egentid''. Men ta dig också tid för lite sightseeing. Att besöka de stora monumenten och berömda platserna du har sett så många gånger kommer åtminstone kännas lite bekant och ge dig ett feel-good moment. Små vinster är också vinster!

Vi hjälper dig gärna att planera din första soloresa och ge dig lite extra sinnesro. Våra reseexperter har massor av tips att dela med sig av och skickar sen iväg dig på ditt äventyr väl förberedd och taggad till tusen! 

Jag är redo för äventyr

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...