{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Klimat i Nya Zeeland - då ska du åka

New Zealand Paihia View Over Bay From Above

Guide: Allt om värdet i Nya Zeeland

Den bästa tiden att åka till Nya Zeeland beror på vilka upplevelser och aktiviteter du är ute efter. Den här guiden är till för att hjälpa dig att planera din resa utifrån vädret, årstider och speciella händelser. Långa soliga dagar eller snöiga fjälltoppar? Varje säsong har något unikt att erbjuda. Vår guide tar upp allt kring vädret i Nya Zeeland klimat med hänsyn till turistsäsonger. Vad vill du göra på ditt äventyr?

southern-glenorchy-new-zealand-mountain-view-cover
Vill du ha lite hjälp att planera din resa till Nya Zeeland?
På den här sidan kan du läsa ALLT om Nya Zeeland klimat och säsonger, för vi antar du är taggad på att åka dit? Adrenalinkickar finns det gott om här och landet är som gjort för roadtrips. Vi har själva rest massor i NZ och kan hjälpa dig planera hela eller delar av din resa. Berätta lite kort om dina resplaner, när vill du åka, hur vill du ta dig runt? Hur många är ni? Så kikar vi på ett förslag som kan tänkas passa er resbudget!
Tips på saker att göra i Nya Zeeland

Då ska du resa till Nya Zeeland - korta versionen

Vi kan väl börja med att sammanfatta får omfattande guide om när som skulle vara den perfekta tiden för dig att besöka Nya Zeeland:

 • Nya Zeeland erbjuder olika upplevelser varje säsong, från soliga somrar perfekta för vattensporter till snöiga vintrar som lockar skidåkare, vilket gör det till en fantastisk destination året runt!

 • Tidpunkten är viktig för specifika aktiviteter: sommaren (dec-feb) är perfekt för strandhäng och vattensporter, hösten (mar-maj) för vandring och cykling, vinter (jun-aug) för skidåkning och våren (sep-nov) för att bevittna blomstrande landskap och upptäcka vilda djur.

 • Resor under låg- och mellansäsong (vår och höst) innebär ofta färre folkmassor, lägre kostnader och en riktigt trevlig miljö för att utforska! Vill du läsa mer ingående om säsongerna för att själv avgöra när bästa tiden är för dig att åkla? Scrolla vidare!
Heavy clouds hanging over the fjords of Millford Sound, with a boat in the distance

Nya Zeelands säsonger

Nya Zeelands klimat består av fyra distinkta årstider, som var och en öppnar upp för unika upplevelser. Landets klimat präglas av milda temperaturer, måttlig nederbörd och många soltimmar. Allt detta kommer med en intressant twist - vädret kan vara oförutsägbart och växla från sol till regn och kraftiga vindar under en dag. Denna variation i Nya Zeelands klimat orsakas främst av det omgivande havet och bergslandskapet, vilket leder till stora regionala temperatur- och väderskillnader.

Det tropiska vädret längst i norr jämfört med det svalare klimatet i söder säger mycket om Nya Zeelands geografiska mångfald och destination. När du reser söderut sjunker medeltemperaturen, med de varmaste temperaturerna registrerade i december till februari och de kallaste i juni till augusti. Resultatet är ett riktigt säsongsklimat, vilket som vi tidigare nämnde gör Nya Zeeland till en året runt destination!

Sommar (december - februari)

Sommaren har långa, soliga dagar med medeltemperaturer på mellan 20-30°C. Februari, den varmaste månaden, särskilt på Nordön, kan få temperaturer upp till t30°C. Sommaren är alltså ett paradis för friluftsmänniskor.

Tänk dock på att medan dagtemperaturerna kan nå upp till 30°C, kan de sjunka under 10°C på kvällarna. Vi rekommenderar att du packar en lätt jacka för de kallare sommarkvällarna!

Höst (mars - maj)

När de varma sommarmånaderna bleknar målar hösten Nya Zeeland i varma nyanser. Med temperaturer på i genomsnitt runt 19°C erbjuder denna säsong en paus från sommarvärmen, perfekt för dem som föredrar mildare väder. Du kan se fantastiska färger i träden, särskilt på platser som Central Otago och Hawke's Bay. Det är en bra tid att vandra och njuta av naturen. För bilresor är det också en bra tid, eftersom vägarna är mindre trånga och djur är lättare att upptäcka på grund av att det finns färre turister runt omkring.

Under hösten pågår skördefester över hela Nya Zeeland för att visa upp de lokala produkterna och specialiteterna. Förutom att köpa handgjorda varor och lokala delikatesser, brukar festivalerna innehålla mycket mat, dryck och underhållning. Om du känner för att utforska några av skördefestivalerna, föreslår vi att du besöker Arrowtown Autumn Festival, en 10-dagars festival i slutet av april i den historiska Arrowtown inklusive allt som nämns ovan - såväl som gatuparader och livemusik.

Vinter (juni - augusti)

Under vintern förvandlas Nya Zeeland till ett vinterlandskap, särskilt mellan juni och augusti. Detta är den tid då många turister åker skidområdena på Sydön. Hot spots som Queenstown, Wanaka och Central Plateau får vanligtvis mycket nederbörd i juli och augusti, vilket gör dem till idealiska resmål för skidåkning.

Medan snöfallet huvudsakligen är begränsat till bergsområden, vänder sig vintersäsongen inte bara till snöentusiasterna. Även låglandet kan njuta av milda dagtemperaturer, som ligger runt 14°C. Men om en vintertur i snöiga områden är på korten, se till att bära kedjor och vara extra försiktig på vägarna.

Vår (september - november)

Våren i Nya Zeeland är en säsong av förnyelse. Vädret pendlar mellan:

 • Klara, soliga dagar

 • Kylare temperaturer

 • Ökad nederbörd

 • Sprudlande vattenfall


Detta inträffar från september till november. Under denna tid varierar den genomsnittliga temperaturen från 19°C i norr till 16°C i söder, vilket ger ett behagligt klimat för utomhusaktiviteter.

Denna period markerar också blomningen av blommor och unga djurs ankomst till nationalparker, mot bakgrund av pittoreska landskap krönta med snötäckta toppar. Synen av färgglada blommor mot den skarpa blå himlen och den frodiga grönskan är som ett vykort.

Three people in orange kayaks paddling on a lake in New Zealand with mountains and clouds in the background

Bästa tiden för utomhusäventyr

När det kommer till utomhusäventyr i Nya Zeeland är timing allt. Landets varierande klimat och varierande landskap gör det till en lekplats för en rad utomhusaktiviteter, var och en med sin bästa sändningstid. De varma sommarmånaderna januari, februari och mars är idealiska för strandhäng och vattensporter. När snön smälter i september, kallar bergen på äventyrare med möjligheter till kajakpaddling, fiske och forsränning.

Mountainbikeentusiaster kan utforska natursköna rutter från sen vår till tidig höst, med februari som en särskilt bra månad för cykling. På samma sätt förblir temperaturerna efter sommaren behagliga vid 18°C+ de flesta dagar, vilket ger ett idealiskt klimat för vandring och andra utomhusäventyr när landskapen kommer tillbaka till liv efter vintern.

Strand och vattensporter

De optimala månaderna för strandbesök och vattensporter i Nya Zeeland sammanfaller med den varma sommarsäsongen januari, februari och mars. Dessa månader erbjuder den perfekta miljön för:

 • lata stranddagar

 • simning

 • snorkling

 • sola

 • surfar på vågorna

 • kajakpaddling i klart vatten

 • simma med delfiner

   

Sommaren är dock högsäsong för turister, så det är klokt att säkra boende tidigt. Förutom strandaktiviteter kan du också prova på forsränning från oktober till maj och utnyttja det varma vädret för aktiviteter som mountainbike.

Vandring och cykling

Nya Zeelands höstmånader mars till maj erbjuder svalare temperaturer, perfekt för vandring och cykling. Under dessa månader är lederna mindre trånga och vädret är mer konsekvent.

Kombinationen av behagliga temperaturer, färre folkmassor i de stora nationalparkerna som Fiordland National Park och , och vackert höstlöv gör dessa månader till den föreslagna tiden för vandring och mountainbike i Nya Zeeland.

Skidåkning och snowboard

För skid- och snowboardälskare är juni till augusti under vintermånaderna den bästa tiden för optimala snöförhållanden. Juli och augusti, i synnerhet, med juli som markerar höjden av vintersäsongen och augusti erbjuder fortsatt fulla vinterförhållanden.

Medan skidsäsongen ofta sträcker sig in på tidig vår till mitten eller slutet av september, är det viktigt att komma ihåg att nederbörd huvudsakligen är begränsat till bergsområden.

Whale jumping up from the water on it's back, off the coast from New Zealand's South Island

Upplev Nya Zeelands vilda djurliv

Nya Zeeland handlar inte bara om fantastiska landskap och spännande utomhusaktiviteter. Det är också hem för ett brett utbud av marint djurliv, som erbjuder unika möjligheter att möta arter som valar. De optimala månaderna för valskådning är juni, juli och augusti, med platser som Hauraki Gulf Marine Park och Kaikoura som utmärkta platser för observationer.

Valskådning

Föreställ dig att se en knölval som dyker upp från havet. I Nya Zeeland är sådana upplevelser möjliga från juni till augusti, särskilt när dessa majestätiska varelser passerar områden som Kaikoura.

Kaikoura, full av djupa undervattensraviner och havsströmmar, har en speciell dragningskraft för det marina livet och erbjuder fantastiska valskådningsmöjligheter. En annan populär valskådningsplats är Hauraki Gulf Marine Park nära Auckland, hem för den kritiskt hotade Brydes valen och en tredjedel av södra halvklotets marina däggdjur.

Pingviner

Pingviner är en annan ganska unik djurupplevelse i Nya Zeeland, med december som den optimala tiden. Pingvinarter kan ses på flera platser, särskilt på Sydön (runt Milford Sound) och Stewart Island.

De små blå pingvinerna, aktiva mellan september och februari, kan ses på Banks Peninsula nära Christchurch och Oamaru i norra Otago. För dig som är intresserad av gulögda pingviner kan de bäst ses under skymning och gryning på sydöns östra och södra kuster.

Green cliffs and a bright blue ocean on North Island in New Zealand

Resor under lågsäsong: tips och fördelar

Även om högsäsong har en viss buzz, har resor under lågsäsong i Nya Zeeland definitivt många fördelar. Att resa under lågsäsong kan innebära lägre kostnader för flyg, boende och aktiviteter.

Även mellansäsongen kan erbjuda:

 • Mildare väder

 • Mindre turister på populära platser

 • En mer avslappnad känsla

 • Tystare naturupplevelser

 • Mer interaktion med lokalbefolkningen

Förbered din resa: Viktiga packningstips

Nu när du har en idé om när du ska besöka och vad du ska göra i Nya Zeeland, är det dags att packa!

Här är några tips för att packa inför en resa till Nya Zeeland:

 • Packa lätta, hållbara och mångsidiga kläder som kan läggas i lager för varierande temperaturer och väderförhållanden.

 • Även om den här guiden är ganska omfattande, kontrollera den faktiska väderprognosen precis innan din resa och packa därefter (men ta också hänsyn till otäcka väderöverraskningar - Nya Zeeland är oförutsägbart!).

Glöm inte!

Med tanke på Nya Zeelands måttliga maritima klimat och Nordöns subtropiska klimat blir det viktigt att packa för oförutsägbart väder. Nederbörden är hög under hela året, så att packa en regnjacka och halsduk är ett måste, oavsett årstid. För vår och sommar är en tunnare jacka för lager under kallare nätter att rekommendera.

Med tanke på Nya Zeelands intensiva UV-strålar bör du packa ner gott om solskydd oavsett årstid. Även myggmedel behövs för att avskräcka de otäcka sandflugorna du kommer att stöta på året runt.

Lookout over crater lakes in Tongariro National Park in New Zealand

Kort sagt: Du kan alltid åka till Nya Zeeland!

Sammanfattningsvis finns det inte en bästa tidpunkt att besöka Nya Zeeland, eftersom det är en året runt-destination som erbjuder något speciellt varje säsong. Från sommarens härliga stränder och höstvandringar till vintersporter. Landets varierande klimat och landskap erbjuder många aktiviteter och upplevelser. Resor under lågtrafik och säsongerna erbjuder ytterligare förmåner, som färre folkmassor och lägre kostnader. Osäker på vad som skulle vara den bästa tiden att resa och vad man ska göra i Nya Zeeland? Vi hjälper dig gärna att planera ditt äventyr!

Vanliga frågor

Vilken är den bästa månaden att åka till Nya Zeeland?

Den bästa månaden att åka till Nya Zeeland beror på dina preferenser eftersom det är en härlig plats att besöka året runt. För bästa väder, besök under december till februari, eller för snöaktiviteter, besök från juni till augusti. Enjoy!

Vilken är den billigaste tiden att besöka Nya Zeeland?

Den billigaste tiden att besöka Nya Zeeland är under lågsäsong, som är från juni till oktober. Tänk dock på att priserna fortfarande är höga i populära orter!

Vilken månad är är det mest regn i Nya Zeeland?

Regnperioden i Nya Zeeland är under vintermånaderna juni till augusti. Var beredd på kallare väder och ökad nederbörd i stora delar av landet under denna tid.

Vilken är den varmaste månaden i Nya Zeeland?

Den varmaste månaden i Nya Zeeland är januari och februari. Totalt sett upplever landet milda temperaturer året runt, med en minskning av medeltemperaturen när du rör dig söderut.

När kan jag se valar i Nya Zeeland?

Du kan se valar i Nya Zeeland under månaderna juni, juli och augusti - om du har tur förstås!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...