{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

När är det bäst tid att åka till Thailand?

chiang-mai-thailand-tuktuk-road-banner

NÄR ÄR DET BÄST TID ATT ÅKA TILL THAILAND? HÄR ÄR DIN GUIDE!

Vilken tid är bäst att åka till Thailand? Thailand är en häftig destination att besöka runt. Men oavsett vill du vill njuta av stränderna, uppleva färgglada festivaler eller utforska nationalparkerna är timing ändå nyckeln. Dyk in i vår stora guide som är designad för Thailands olika säsonger och happenings!

Phi Phi Beach Thailand
Check out all of the experiences and activities we've got in Thailand
När du bestämt dig för när du vill åka till Thailand är det förmodligen också en bra idé att börja kolla upp vad du vill göra på resan! Thailand är ett så mångsidigt land, med så mycket mer än bara sol och bad. Från dykkurser till volontärarbete, fitness, vandring, yoga och matlagningskurser. Möjligheterna är oändliga!
Kolla in allt du kan göra i Thailand

När är det bäst att resa till Thailand - det korta svaret

I denna guide nedan tar vi upp olika aspekter av vad som skulle vara den perfekta tiden att resa hit och det de viktigaste punkterna att komma ihåg är:

 • Thailand har tre distinkta årstider: Svala perioden är nov-feb, som erbjuder behagligt väder och är perfekt för att uppleva landets kultur och festivaler. Varma perioden är mellan mars-maj, där temperaturen toppar men och gröna perioden brukar vara mellan maj-okt, som är den regnigaste perioden men d¨ändå erbjuder frodiga landskap och billigare priser.

 • Vilken del av landet du vill besöka är också avgörande för att tajma din desa rätt. Till exempel är norra Thailand är bäst under den svala perioden för vandring och kulturfestivaler och även solsemester beroende på om du reser till öst- eller västkusten som har olika vädermönster.

 • Trots att regnperioden kan kännas mindre attraktiv kan det fortfarande vara en fantastisk upplevelse om du är väl förberedd. Att resa under mellansäsongerna (apr-juni och sep-okt) kan också erbjuda fördelarna med stundtals bra väder, färre folkmassor och lägre kostnader.

Elephant walking down a muddy road through the forests in Thailand

Thailands klimat

Thailands klimat, liksom själva landet, är väldigt varierande. Det finns tre säsonger: den svala perioden, den varma perioden och den våta (gröna) säsongen och alla tre erbjuder unika äventyr och sätt att utforska landet. Oavsett vilken årstid du väljer att åka till Thailand är höga temperaturer givet, med variationer i nederbörd.

Den svala perioden erbjuder svalare temperaturer och mindre nederbörd, medan den varma perioden kan göra att temperaturen stiger till 37°C i norr. Den gröna perioden medför hög luftfuktighet och kraftiga regn, särskilt mellan september och oktober.

Men hur påverkar varje säsong för dina resplaner? Låt oss gräva djupare in i vad varje säsong har att erbjuda!

SVALA PERIODEN (NOVEMBER-FEBRUARI)

Från november till februari får du uppleva en behaglig temperatur, vilket många anser vara den bästa tiden att besöka Thailand. Man kan kalla det Thailands högsäsong med "svalare" temperaturer, uthärdlig luftfuktighet och minskat nederbörd. När november övergår till december är vädret fortfarande behagligt med temperaturer som vanligtvis stiger. Det är en bra tid att besöka några öarna i Andamansjön eller Koh Samui, till exempel.

Under den här säsongen kan du uppleva massor av festliga aktiviteter i Bangkok, som ljusshower och festivaler. Det torra vädret i Thailand gör det också till en idealisk tid att utforska landets stränder, med fortsatt behagligt klimat med temperaturer från 29°C till 34°C.

VARMA PERIODEN (MARS-MAJ)

När den svala säsongen avtar går Thailand in i sin varma säsong från mars till maj. En tid på året då temperaturen kan skjuta i höjden, med april som ofta upplever klibbig värme och temperaturer som når 35 grader. Men låt inte värmen avskräcka dig! Detta är en populär tid för att besöka kustområden, där vattenaktiviteter gör värmen uthärdlig.

En av höjdpunkterna under den varma årstiden är Songkran-festivalen, det thailändska nyåret, som äger rum i början av april. Detta betydelsefulla kulturevenemang präglas av landsomfattande vattenstrider som symboliserar att tvätta bort olyckorna från föregående år. Det här är en bra tid att fördjupa dig i den thailändska kultur och uppleva en av landets mest pulserande festivaler!

GRÖNA PERIODEN (MAJ/JUNI-OKTOBER)

Den gröna säsongen i Thailand, även känd som regn- eller "monsunsäsongen", sträcker sig från maj till oktober och kännetecknas av kraftiga men inkonsekventa regnfall. Ändå erbjuder den gröna årstiden sin egen unika charm. Den thailändska landsbygden är som frodigast under den gröna årstiden vilket gör att du får chansen att uppleva pittoreska landskap som kanske inte får plats på en solsemester. Så detta är Thailand så kallade regnperiod, men som också är en av de vackraste.

Under den gröna säsongen är priserna för inrikesflyg och boende lite lägre, vilket gör det till en budgetvänlig tid att utforska Thailand. Öar som Ko Samui i Thailandbukten tenderar att få måttlig nederbörd under den gröna säsongen, vilket också innebär att strandhäng fortfarande är möjligt fast med mindre människor runt omkring dig.

Asia Thailand Umphan Trek Group Cover

Besök i norra Thailand: Chiang Mai och vidare

Norra Thailand är en skatt med fantastiska landskap, vandringsmöjligheter och kulturella upplevelser som bäst utforskas under den svala perioden. Under denna tid får du uppleva otrolig växtlighet, till exempel de vilda Himalayas körsbärsblommor i Chiang Mais regioner som Khun Chang Khien, Doi Inthanon och Doi Angkhang, vilket gör det till en idealisk tid för vandring.

Upptäck de fantastiska landskapen i norra Thailand, en dold pärla i Sydostasien, inklusive:

 • Doi Inthanon

 • Doi Chiang Dao

 • Phu Chi Fa

 • De bergiga provinserna Phayao och Nan


Dessutom visar den äger den årliga Chiang Mai Flower Festival rum första helgen i februari. En gatuparad med blommor, kulturföreställningar och ytterligare festligheter på platser som Three Kings Monument och Thapae Gate.

Öhoppning i Thailand

Thailand har många öar, med de bästa tiderna att besöka skiljer sig mellan öarna på östkusten som Koh Samui och Koh Tao, och öarna på västkusten som Phuket. För Andamansjöns öar, även på Thailands västkust, är vintermånaderna november till februari idealiska för dykning och snorkling med utmärkta väderförhållanden.

Å andra sidan erbjuder öar på östkusten som Koh Samui behagligt väder hela året, med minimal nederbörd i januari och februari och med en torrperiod som sträcker sig från december till augusti. Koh Tao presenterar de bästa varma och torra väderförhållandena från februari till maj, vilket gör det till ett utmärkt val för dykälskare!

koh-samui-thailand-beach-resort-palm-trees-cover

Kulturupplevelser och festivaler

Kulturella upplevelser och festivaler pågår året runt i Thailand. Januari inleds med Bo Sang Umbrella och Sankhampaeng Hantverksfestival i Chiang Mai, som visar upp lokal konst och hantverk. När februari anländer firar Chiang Mai Flower Festival växtligheten med parader och tävlingar.

I april vaknar landet till liv med Songkran-festivalen, den traditionella thailändska nyårsfestivalen, präglad av vattenstrider och festliga aktiviteter. När vi går in i andra halvan av året lyser Ubon Ratchathani Candle Festival och Pai Jazz & Blues Festival upp i juli, följt av Por Tor Festival, eller Hungry Ghost Festival, i augusti.

När året går mot sitt slut inkluderar novembers festligheter Yi Peng Lantern Festival i Chiang Mai och den internationellt erkända Loy Krathong. December är full av evenemang, inklusive Glorious of Ayutthaya Fair, River Kwai Bridge Festival, King's Birthday-firande, många julevenemang och nyårsfirande.

A golden Buddha carried through the crowds during the Songkran festival in Thailand

Fördelar att resa mellan säsonger

Mellansäsongerna i Thailand sträcker sig från april till juni och igen för oktober månad. Dessa tider erbjuder en bra balans mellan behagligt väder och färre folksamlingar för besökarna. Detta kan vara en bra tid att besöka för dig som letar efter en balans mellan bra väder och mindre folkmassor.

Att resa till Thailand mellan säsonger erbjuder flera fördelar:

 • Färre publik, vilket gör det lättare att njuta av populära områden och attraktioner utan långa köer

 • Lägre pris för boende, mat och turer

 • Mer tillgänglighet för sista minuten-bokningar

Tips för att resa under regnperioden

Även om regnperioden kanske inte är det första valet för många, kan en resa till Thailand under denna tid fortfarande vara en speciell upplevelse med lite extra förberedelser. Här är några tips för att hålla dig bekväm och säker:

 • Packa en vattentät jacka eller poncho

 • Bär kläder som torkar snabbt

 • Använd vattentäta väskor eller fodral för elektroniska enheter och viktiga dokument

 • Bär ett paraply

 • Bär halkfria skor


Med dessa förberedelser kan du njuta av din resa till Thailand även under regnperioden.

Att ha en flexibel resplan är nyckeln under regnperioden, eftersom utomhusaktiviteter kan störas av regn. Här är några tips som hjälper dig att navigera i regnperioden:

 • Kontrollera regelbundet väderuppdateringar och var beredd på eventuella förändringar i transportscheman på grund av regnet.

 • Välj boende med bra inomhusfaciliteter, så att du har en bekväm plats att bo på om det regnar.

 • Tilldela lite extra restid för långsammare väglag under regnperioden.

Phi Phi Island Longtail Boat Thailand

Planera din solsemester i Thailand

För att planera en solsemester i Thailand är det bra att titta på regionala vädermönster för de platser du skulle vilja resa till. Den svala perioden är idealisk för att besöka Thailands västkustresorter som Phuket, Krabi och Phi Phi-öarna på grund av lugna havsförhållanden, medan Thailands östkust erbjuder alternativa östkuststränder.

Under den gröna årstiden är stränderna vid Gulf Coast, inklusive Chumphon, Hua Hin och Koh Samui, soligare och mer lämpade för strandsemester, särskilt från maj till juli. Viktigt är att vattentemperaturerna runt Thailands stränder ligger runt bekväma 30°C (86°F), vilket gör det möjligt att bada när som helst på året.

Naturupplevelser, ekoturism och volontärarbete

Från november till april är torrperioden ett idealiskt tillfälle för att uppleva Thailands nationalparker, med vilda djur som samlas runt vattenkällorna. Khao Yai National Park är mest besökt under torrperioden när vilda djur som elefanter är aktivt och lättare att upptäcka.

Kaeng Krachan National Park är hem för många fågelarter och chansen att se sällsynta djur som tigrar och asiatiska svartbjörnar, men den är mer avlägsen och kräver vanligtvis en organiserad rundtur. Regnperioden i Thailand erbjuder unika fotomöjligheter av frodiga landskap och aktiva vattenfall, som i Khao Sam Roi Yot National Park.

Det finns även möjligheter att volontärarbeta för att skydda det lokala djurlivet, som Elephant Rescue and Education Center vi arbetar med. Här kan du hjälpa till att ta hand om dessa majestätiska varelser i en etisk miljö, vilket är en oförglömlig upplevelse.

Sai Yok National Park River And Waterfall

Det finns alltid en bra anledning att besöka Thailand!

Från de svala vindarna till det fuktiga regnet och skyhöga temperaturer. Thailand har så många olika upplevelser att erbjuda, som passar alla olika restyper. Oavsett om du vill utforska norra Thailands fantastiska landskap, njuta av en lugn strandsemester, fördjupa dig i lokal kultur och festivaler, eller möta vilda djur i landets nationalparker, finns det ingen fel tid att besöka Thailand. Allt handlar om vad du vill ha av din resa. Så packa ryggsäcken, Thailand väntar!

Börja planera din resa till Thailand

Vanliga frågor


VILKEN ÄR DEN BÄSTA MÅNADEN ATT ÅKA TILL THAILAND?

Den bästa tiden att besöka Thailand är från november till februari för soligt, torrt väder som inte är för varmt. Maj och juni är också bra om du inte har något emot enstaka regnskurar.

VILKEN ÄR DEN sämsta MÅNADEN ATT BESÖKA THAILAND?

Det finns inte riktigt någon värsta månad att besöka Thailand, men om vi var tvungna att välja en så skulle det vara mars eller april. Dessa månader är fortfarande bra för solsemester på öar som Phuket, men det kan samtidigt vara väldigt varmt i städerna. Om du reser i mars eller april, se till att planera därefter och packa mycket solskyddoch lätta kläder som andas.

NÄR ÄR REGNPERIODEN I THAILAND?

Regnperioden i Thailand, även känd som monsunsäsongen, äger rum mellan juli och oktober. Det kännetecknas av kraftiga men inkonsekventa regn i början, som blir mer ihållande mot slutet.

VILKEN ÄR DEN BILLIGASTE TIDEN ATT ÅKA TILL THAILAND?

Den mest prisvärda tiden att åka till Thailand är under lågsäsong, som är från början av juli till september. Det är då du kan hitta de största rabatterna på flyg, boende och häftiga turer.

HUR ÄR VÄDRET UNDER DEN VARMA SÄSONGEN I THAILAND?

Den varma årstiden i Thailand, från mars till maj, kännetecknas av höga temperaturer som ofta når 35°C i april. Detta är en bra tid att besöka kustområden för vattenaktiviteter.

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...