{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Roadtrip i USA och Kanada: våra bästa tips

Bixby Creek Bridge längs California Highway 101, bilväg som passerar längs vattnet

Våra bästa tips för en episk roadtrip i USA

En roadtrip är aldrig en dålig idé. Om du planerar ett stort äventyr genom USA eller Kanada har du många anledningar att vara exalterad, men det finns också mycket att tänka på och massor av tips och tricks att hitta - om du bara vet var du ska leta. I den här artikeln kommer vi att gå igenom våra bästa bästa tips när det gäller roadtrips Nordamerika så att du kan få en smidig start på resan och ett smärtfritt äventyr!

Lightblue Oldtimer Car By The Side Of The Road In A Desert Landscape In The USA
Ge dig ut på vägarna i USA
USA är det ultimata landet för en roadtrip. Milslånga vägar, ikoniska sevärdheter och nationalparker i överflöd. Vi är helt säkra på att du inte kommer att bli uttråkad. Se till att planera in många stopp för att slippa köra långa sträckor, men också för att hinna uppleva så mycket som möjligt!

Säkra upp med en bra försäkring

När du reser till en annan del av världen kan andra regler gälla när det kommer till att hyra ett fordon. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom villkoren i hyreskontraktet noggrant, så att du vet vad som är tillåtet och hur du täcks av försäkringen (strunta INTE den!). 

Om du inte redan har en reseförsäkring, se till att ta kontakt med någon av våra reseexperter som kan hjälpa dig att hitta en som passar din resa. Det är ett relativt litet pris att betala för sinnesfrid, särskilt när du kör tusentals kilometer på nya vägar. 

Våra experters bästa tips för din roadtrip

Alla reseexperter som jobbar på KILROY är alltid en säker källa till grymma tips och råd när det kommer till de flesta typer av äventyr och roadtrips är inget undantag. Här har vi försökt samla deras erfarenheter för att just din roadtrip i USA eller Kanada ska bli så bra som möjligt! 

View of desert and rocks taken through a car window

Redwood National Park
Nationalparker i USA
Hela poängen med en roadtrip är att besöka många platser längs vägen, eller hur? I både USA och Kanada betyder detta förmodligen att du kommer att besöka massor av nationalparker. Glöm inte att du måste köpa ett inträdespass för de flesta nationalparker, ska du beöka flera finns det schyssta dealer som låter dig upptäcka många olika under resan!

Tips 1: Körsträcka per dag

Du kanske undrar hur många kilometer du bör planera för en roadtrip? Den gyllene regeln är cirka 180 kilometer per dag totalt. Om du planerar en 17-dagars tur till Kalifornien bör din roadtrip inte vara mer än 17 x 180 = 3060 km för att du också ska ha tid att njuta av resan. Observera att detta inkluderar dagar utan körning alls. Men, det är bara en tumregel! 

Tips 2: Tanka utanför storstäderna

Även om drivmedel är mycket billigare än hemma, är bensinpriserna i USA och Kanada tyvärr inte längre lika billiga som de brukade vara. Det kan därför vara en bra idé att tanka upp utanför storstäderna. Där kan bensinpriserna vara så mycket som 1 dollar billigare (per gallon, det är 3,75 liter) om du undviker storstäder som L.A., San Francisco, San Diego, Chicago etc. En genomsnittlig hyrbil klarar 10-12 km/per. liter och mindre om luftkonditioneringen är på.

Tips 3: Parkeringskostnader

Försök att undvika att parkera din bil över natten i storstädernas centrum. Det kommer att kosta dig mellan 20-50 USD per natt runt hotell i centrum i städer som San Francisco, L.A., New York och Washington. Hitta istället boende med parkering inkluderad eller övernatta strax utanför centrum. Mycket billigare, men tillräckligt nära för att käka din morgonfrukost på Denny's downtown. 

Tips 4: Välj den billigaste körriktningen

Om du vill köra från kust till kust rekommenderar vi att köra från väst till öst (Kalifornien till New York). Det är det billigare alternativet men inte mindre roligt för det! Anledningen till prisskillnaden är att det är billigare att starta bilhyran i Kalifornien än på östkusten. Snacka med oss och fixar vi allt det praktiska åt dig till bästa möjliga pris, visste du att vi även kan fixa hyrbil till dig som är under 25 år? Javisst!

Bison herd in Yellowstone National Park
Canada Jasper National Park Road
Roadtrip i Kanada
Att köra bil i Kanada är ganska likt USA, med vidöppna vägar utanför storstäderna. Det är ett väldigt avkopplande land att köra igenom, särskilt på sommaren. När vintern slår till är det lite mer knepigt eftersom snö och is kan ha stor inverkan på hur din hyrbil hanterar. Om du inte är van vid att köra bil under vinterförhållanden är det bäst att åka på sommaren och undvika otäcka överraskningar.

Tip 5: Kör längs berömda Highway 101

Om du ska till Kalifornien får du inte missa att ge dig ut på den ikoniska sträckan som kallas Highway 101. Den lever definitivt upp till hajpen (så länge du gör många stopp i de charmiga kuststäderna), men se till att köra i sydlig riktning, från San Francisco till Los Angeles. Om du gör det åt andra hållet (från söder till norr) kommer du att köra på bergssidan av vägen och inte på havssidan. Du vill inte gå miste om de natursköna vyerna och utsiktsplatserna. När du kör Highway 101 från norr till söder är i stort sett allt du vill se på höger sida av vägen!

Bonustips: Kontrollera alltid väglaget innan du kör Highway 101 - vägavstängningar är vanligt förekommande på grund av jordskred efter kraftigt regn.

Tips 6: Planera efter säsong i Yosemite National Park

Tioga-passet i Yosemite National Park är vanligtvis stängt från slutet av oktober till mitten av maj på grund av väderförhållandena under vintern. Om du behöver passera Sierra Nevada utanför högsäsong måste du antingen köra söderut via Bakersfield (på sidan av Sequoia National Forest) eller norrut via staden Reno för att korsa den imponerande bergskedjan. Detta kommer att ta dig lite längre tid, men vyerna kommer åtminstone kompensera för det!

Tips 7: Spara in på tullavgifter

Många delstater i USA har avgiftsbelagda vägar. Avgiftsbelagda vägar är ofta snabbare än vanliga motorvägar, särskilt runt större städer, men de kommer att kosta dig några dollar. Kom ihåg att ha med dig ett gäng mynt eftersom vissa tullplatser inte accepterar kreditkort (även om det blir allt mindre vanliga). Om du inte betalar på plats kommer avgiften att registreras på registreringsskylten på hyrbilen och den kommer att debiteras ditt kreditkort av hyrbilsföretaget i efterhand, plus en extra administrationsavgift.

colorado-rocky-mountains-view-cover

Tips 8: GPS, en nödvändig självklarhet

En GPS är som magi. Även om vi förstår charmen med att köra lite vilse, är det ärligt talat roligare att faktiskt ta sig dit du är på väg. Du har flera alternativ när det kommer till GPS.

  • Du kan hyra en med bilen
  • Ta med din egen hemifrån (se till att du har laddat ner USA/Kanada-karta)
  • Köp en på Wallmart vid ankomst
  • Använd Google Maps på din telefon (ladda ned "offlineområden" innan du åker eller skaffa ett lokalt SIM-kort med ett dataabonnemang i USA/Kanada)

Oavsett vad du föredrar är det otroligt värdefullt att ha en GPS. Den klassiska Rand McNally Road Atlas är dock ett utmärkt komplement för att planera och få en överblick över din roadtrip om du gillar det lite mer old school!

Bonustips: Den utmärkta smartphone-appen MAPS.me har mycket detaljerade (och gratis!) kartor som du kan ladda ner offline och använda när du är utanför nätet. De visar ofta även de minsta promenadstigarna och den har inte svikit oss hittills. Du kan till och med använda den för att navigera med flera stopp, samt markera favoritplatser och waypoints.

Tips 9: Skaffa en kylväska till bilen

För runt 15-20 USD får du en okej kylväska och kan njuta av kalla drycker och snacks på vägen. Den här är en game changer! Skaffa också några isförpackningar eller fyll upp blixtlåspåsar från hotellets ismaskin. Enkelt och gratis. Inte tillräckligt kallt? Packa din kylare med lite torris, som du enkelt kan hitta på de flesta Costco's, Walmarts och även bensinstationer och 7-11. Det är ett billigt och effektivt sätt att hålla dryck och snacks kylt hela dagen, även när din bil står parkerad i Death Valleys glödheta sol.

Om du hyr en husbil eller campervan kan du vara säker på att dessa typer av fordon redan är utrustade med kylskåp eller kylare.

Tips 10: Ta med ett extra kreditkort

Tänk på att vissa uthyrningsställen inte accepterar betalkort eller kombinerade betal- och kreditkort. För alla äventyr utomlands rekommenderar vi ett internationellt kreditkort, helt enkelt för att det aldrig kommer att svika dig och det är ett enkelt sätt att hålla alla dina utgifter på ett ställe. De flesta kort kommer också med någon typ av (rese)försäkring, så se till att jämföra villkoren mellan de olika alternativen om du inte har ett kreditkort ännu.

alaska-winter-lake-usa-cover

Tips 11: Läs hyresavtelet (noga)

Vi vet, det är sååå tråkigt! Men det är 100 % nödvändigt att att noggrant läsa igenom villkoren för ditt hyresavtal innan du signar det. Biluthyrningsföretag kan vara ganska smarta när de försöker sälja extra produkter, försäkringar eller uppgraderingar. Så se till att inte signera för tillägg du inte har bett om eftersom du inte kommer att kunna få det återbetalat i efterhand. Vill du ha hjälp och råd kring allt detta? Boka din hyrbil via KILROY så hjälper vi dig på vägen!

Tips 12: Förboka en del boenden

Detta för oss tillbaka till att planera din rutt innan du åker. Visst, en roadtrip handlar om frihet, men kom ihåg att om du vill besöka några av de fantastiska och otroliga nationalparkerna kanske du måste förboka boende eller campingplatser långt i förväg eftersom de är så populära.

Boende i populära nationalparker som Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Arches, Zion och Bryce Canyon kommer sannolikt att sälja slut upp till 6 månader framåt under sommaren. Om du sitter i en husbil eller husbil, kom ihåg att förboka din plats på dina önskade campingplatser eftersom det kan vara stora skillnader i läge och faciliteter.

Lägg in dessa waypoints i din körrutt för att planera in tillräckligt med flexibilitet däremellan för att behålla frihetskänslan och lämna utrymme för spontana äventyr.

Tips 13: Håll koll på trafikreglerna

De flesta av trafikreglerna i Nordamerika är vettiga för oss européer. Det finns några som sticker ut som du bör känna till för att inte göra andra förare rasande eller utsätta dig själv eller någon annan för fara.

Högersväng vid rött ljus: I USA och Kanada är det i allmänhet tillåtet att svänga höger, även när ljuset är rött. Se naturligtvis upp för annan trafik eftersom de fortfarande har företräde vid grönt ljus Det finns några lokala undantag, så se till att kolla upp detta i förväg. Ett undantag är ön Montreal i Kanada. Här betyder rött ljus rött, oavsett din riktning. 

Tillägg: Om du inte svänger höger är det bäst att hålla sig utanför det yttre högra körfältet, för att ge vika för bilar som vill svänga höger.

Var medveten om skolbussar i USA: Det är anmärkningsvärt hur strikta trafiklagarna är kring skolbussar. När en skolbuss stannar längs vägen för att hämta eller lämna passagerare måste all trafik stanna upp. De flesta amerikanska skolbussar har pop-out-skyltar och blinkande röda lampor för att göra dig medveten om detta, men vad många inte inser är att det också gäller för trafik som kommer från andra hållet (om det inte finns separata körfält). Påföljder är ganska allvarliga, så stanna om du är osäker. Tur att dessa bussar är knallgula, så du inte kan missa dem!

Se till att läsa på om trafikreglerna i de stater du ska passera innan du påbörjar din resa. För du vill väl inte börja din resa med en fet böter? Trist start för resbudgeten...

En sak till, undvik att köra med ögonbindel i delstaten Alabama. Yes, det är faktiskt en skriven lag som vi undrar hur den ens kom till...?

Panoramic highway 1 in California, hills on the right with an ocean view on the left

Rycker det till i resnerven?

Vi hör dig, mejla oss och berätta lite om dina resdrömmar så sätter vi ihop ett prisförslag och inkluderar lite schyssta tips för din roadtrip!

Mejla oss

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...