Jacob - 1991 resenär

Jakob som ung backpacker i Australien - nu är hans kläder nästan moderna igen...
År 1991 reste Jakob runt i världen. Nu arbetar han på KILROYs huvudkontor i Köpenhamn. Läs om hans erfarenhet som världsresenär för 20 år sedan.

Bor

Köpenhamn - Danmark

Daglig sysselsättning

Jakob arbetar som affärsområdeschef på KILROY. Detta innebär att han har ansvar för att utveckla ISIC- och Wunderkortet i Norden.

Erfarenhet som backpacker

Jakob reste till Thailand och Australien 1991. På den tiden jobbade Jacob deltid på McDonalds och en av hans kollegor hade just återvänt från en resa till Thailand. Jacob och en kompis bestämde sig för att göra detsamma och ett par månader senare var de på väg österut.

Planering

Det fanns inget internet 1991, så Jacob hittade en billig biljett genom att läsa reseannonserna i söndagstidningen. När han såg ett bra pris var han tvungen att vara snabb. Detta innebar långa väntetider på telefon (på den tiden kunde man få vänta 2-3 timmar) eller att gå ner till resebyrån tidigt på måndagsmorgonen för att stå i kö.

Ingen internetuppkoppling innebar också att det var svårt att planera var man skulle bo när man kom till en ny stad. Jakobs vän från McDonalds gav honom ett visitkort och berättade om Kao San Road i Bangkok. Det var där han bodde de första nätterna. Efter det följde han råd från andra resenärer eller lät sig bli "shanghaiad" av lokalbefolkningen när han kom till en ny stad. Ingenting var bokat i förväg.

Kulturchock

Jacob hatade verkligen den första veckan i Bangkok. Han tyckte att staden var för stor, smutsig, förorenad och det var fruktansvärt varmt. Först efter att han kommit iväg från Bangkok och folkmassorna, började han gilla resandet och snart vande han sig vid att leva som en backpacker. När Jakob kom till Australien, upptäckte han att det var ett mycket stort land.

Poste restante och brevskrivande

År 1991 skrev resenärer brev. Ringa hem var på tok för dyrt för en budgetresenär. Jacob säger att han skrev 2 eller max 3 brev till sina föräldrar under sin 4 månaders backpacker resa. Vänner och släktingar kunde nå honom med Poste Restante.

Poste Restante är en posttjänst som låter dig skicka brev till en person utan en adress. Du skickar brevet till ett postkontor i den aktuella staden tillsammans med namnet på den person du skriver till. Du kan fortfarande använda poste restante-systemet för att skicka brev, det tar bara lite längre tid än att skicka ett mejl via Internet...

Bästa och sämsta reseupplevelsen

"I Australien träffade jag ett finskt par, som skulle segla en katamaran tillbaka till Finland. De behövde en extra besättningsmedlem och jag bestämde mig för att åka med.

Tyvärr var kemin mellan mig och paret inte den bästa och jag var tvungen att lämna båten efter 3 veckor. Detta är en av mina bästa reseupplevelser, eftersom det var ett så spontant beslut och jag visste inte vad som väntade. Samtidigt var det trist att ta konsekvensen av den dåliga kemin mellan oss."

Länder jag besökt

Norge, Sverige, Finland, Island, Ryssland, Polen, Estland, Österrike, Tyskland, Tjeckien, Turkiet, Belgien, Nederländerna, England, Skottland, Italien, Spanien, Frankrike, Thailand, Singapore, Kina, Mongoliet, Australien, USA, Venezuela och Karibien.

Råd till andra världsresenärer

Ta med så lite som möjligt. Jag hade en ryggsäck OCH två väskor fulla av saker. Jag minns att jag strök 4-5 skjortor innan jag åkte. När jag kom till Sydney bestämde jag mig för att lämna de mesta av bagaget på ett vandrarhem. Jag använde aldrig mina strukna skjortor. 

Kontakt