Den gröna ön med effektiva solspisar på Madagaskar
För att minska CO₂-utsläpp och bromsa den snabba avskogningen på Madagaskar stödjer myclimate produktion och distribution av effektiva spisar och solspisar. Projektet omfattar också miljöundervisning för skolbarn om klimatvänlig matlagning, samt återplantering, där ett träd planteras för varje spis som delas ut.
Projektet med nollutsläpps-solspisar
Vår partner myclimate har samarbetat med den schweizisk-madagaskiska organisationen ADES (Association pour le Développement de l'Energy Solaire). ADES har producerat solspisar på Madagaskar sedan 2002 och sålt dem till reducerat pris till lokala hushåll. Sedan 2010 har projektet utökat sin verksamhet till hela ön och inkluderar även effektiva spismodeller som kompletterar solspisarna när solen inte skiner.
Idag erbjuder ADES ett utbud av nio olika modeller av sol- och effektiva spisar, både för hushåll och för institutionella och kommersiella kunder som skolor, barnhem och sjukhus. Projektet driver produktions- och distributionscenter över hela ön för att nå kunder i hela Madagaskar. Sedan 2017 har en lastbil varit ute på vägarna som ett mobilt informations- och promotionscenter, främst i landsbygdsområden i norra Madagaskar.
Miljöutbildningsprogrammet
ADES arrangerar olika aktiviteter för att öka den lokala medvetenheten om miljö- och hälsoskydd, hälsosam mat och bränsleeffektiv matlagning. Med sitt innovativa miljöutbildningsprogram får skolbarn och deras lärare bättre kontakt med naturen och uppmuntras att agera på ett miljövänligt sätt.
De klimatvänliga spisarna sparar upp till 50 procent av kol- eller vedförbrukningen, vilket ger hushållen både ekonomiska besparingar och mindre tid som går åt till vedinsamling. Särskilt kvinnor och barn gynnas av de nollutsläpps-solspisarna eller den renare förbränningen i effektiva spisar, eftersom de utsätts mindre för rök vid matlagning.
Spridningen av effektiva och solspisar är ett effektivt sätt att motverka den snabbt ökande avskogningen på Madagaskar och minska CO₂-utsläpp från användningen av icke-förnybar biomassa. Dessutom finansierar ADES ett träd för återplantering varje gång en spis säljs.
"My grandmother says, Madagascar used to be a green Island. Today, it is a red island."
Ständiga tekniska förbättringar
Solspisarna är perfekta för att laga traditionell madagaskisk mat som ris, majs, maniok, köttsoppa eller kyckling. Men det nya sättet att laga mat kräver förändrade matlagningsvanor. För detta genomför ADES särskilda utbildnings- och informationsprogram för att säkerställa att solspisarna används på rätt och praktiskt sätt.
Sedan 2017 används biomassa istället för ved i förbränningskamrarna. De så kallade artemisiabriketterna är en meter långa, väger 10 kilo och består av rester från produktionen av läkemedel mot malaria. Tillsammans med införandet av semi-industriell produktion kan de energieffektiva spisarna inte bara tillverkas på ett mer klimatsmart sätt, utan också mer effektivt och med bättre kvalitet.
