{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Ainos första gruppäventyr i Sydafrika

DSC07602 (1)

Resa solo, men inte ensam

Är gruppäventyr tråkiga? Inte med KILROY – vi skulle säga att det är ett sjukt bra sätt att träffa nya travel buddies på! Vi snackade med Aino, som nyss åkte på sin första gruppresa någonsin till det vackra landet Sydafrika. Från Kapstaden, hela vägen till Kruger Nationalpark samtidigt som du besöker några av KILROYs volontärprojekt. Låter som en fantastisk resa!

G Adventures Group In Peru
Inga fler tråkiga gruppresor
Vi vet inte hur det är med dig, men för många är en grupptur ett gäng gamla människor som sitter på en buss tillsammans och kör runt från turistfälla till turistfälla. A no go! På KILROY gör vi gruppäventyr lite annorlunda. Med fokus på äventyr och backpacking finns det massor av inkluderande aktiviteter men också massor med tid att utforska på egen hand. Och viktigast av allt: likasinnade (och i samma ålder) resekompisar som med lite tur kommer att bli vänner för livet.
Gruppresor med KILROY

Så, hur var det att åka på din första gruppresa?

För att vara ärlig så visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Jag menar, bilden av gruppresor är ganska tråkig. Du går i led, följer en guide och går tillbaka till bussen efter att ha gjort de typiska turistsakerna. Men eftersom KILROY är känt för att resa på ett annat sätt - mer äventyrligt - var jag nyfiken på att se hur det skulle vara att resa i en liten grupp med dom. Och jag kan säga att det har INTE varit tråkigt en enda stund. När vi kom till Kapstaden hade vi ett fullspäckat program fullt av aktiviteter. Naturligtvis gjorde vi några av höjdpunkterna också, som att besöka Boulders Beach för att se pingvinerna men också några mer autentiska besök som Sunshine Educare-volontärprojektet utanför Kapstaden och campingen och safari i Kruger nationalpark. Att höra vilda djur runt omkring sig på natten när man ska sova är en så speciell känsla som är svår att beskriva. 

Jag tror att det hjälper att KILROY-gruppresan var fullspäckad med aktiviteter som du aldrig riktigt skulle kunna göra på egen hand, som volontärarbete, safari och camping i det vilda, vilket gör att det känns som mer av en upplevelse som man delar med andra än att bara följa med på en rundtur av människor som reser. Jag tror att det har varit en av mina mest aktiva semestrar hittills, så det säger en del. Det är definitivt inte bara att sitta på en buss, följa med medan du själv chillar - i slutet av dagen kommer du att vara trött. Men även om jag var trött av alla nya intryck, de första nätterna var dom mest jobbigaste, speciellt eftersom malariatabletterna gav mig så konstiga mardrömmar och jag var tvungen att sluta ta dom efter ett par dagar. Min otur slutade inte där haha, eftersom jag var den enda i vår lilla grupp som fick matförgiftning av en glass jag köpte på en lokal stormarknad (av alla saker!). Även om saker som dom här inte är speciellt kul, är det inte jordens undergång och det blir en sjukt bra historia att berätta nu efteråt. 

Min grupp var superkul att resa med. Vi var ett gäng olika karaktärer, men en bra blandning tillsammans. Det finns alltid människor som du umgås med mer än andra, men det hjälpte verkligen att alla var väldigt glada över att resa till Sydafrika och prova en massa nya saker.  Det är något helt annat än att till exempel tvingas sitta i ett klassrum tillsammans med att göra något som (förmodligen) är tråkigt.

808265BD 2CC4 42C4 94D8 601619FD97CE
KILROY Volunteering Image South Africa
Handplockade etiska volontärprojekt
Det pratas alltid mycket om rätt och fel när det kommer till volontärarbete utomlands. Det finns så många oetiska metoder i volontärvärlden, och vad är det för fel med att göra en insats hemma, i ditt eget samhälle? Rättvisa poäng, men det finns så mycket du lär dig om världen OCH dig själv när du verkligen lär känna en lokal gemenskap som volontär. Det skiljer sig väldigt mycket från backpacking i flera länder, och det är inte heller något du kommer att lära dig hemma. På KILROY är vi stolta över att ha ett nära samarbete med de bästa projekten över hela världen. Det innebär att vi själva besöker dem och utvärderar om projekten uppfyller våra höga krav. Kolla in dom nedan!
Volontärarbete

Är inte volontärarbete i Sydafrika lite av the white savour-syndromet?

Det kanske man kan tro och i vissa fall kanske det är så men vad jag har sett finns det mycket bra arbete som görs vid dom volontärprojekt vi besökte. Projekten och samhällena förlitar sig verkligen på volontärer för att kunna utföra sitt arbete, och som tur är finns det gott om bra människor som vill hjälpa till. Volontärer på KILROY-projekt arbetar för att öka självförsörjningen och människors förmåga att aktivt förbättra sina egna liv. Som volontär är du inte där för att rädda någon. För dig är det lika mycket en inlärningsprocess, så tänk på det och lär känna kulturen och styrkorna i det land du besöker. Var öppen för lokalbefolkningens livsläxor och borde du klara dig!

Jag blev sjukt imponerad av hur bra det sköttes i de projekt jag besökte. På Sunshine Educare-projektet undervisar man och tar hand om barn mellan 3 månader och 6 år. Du hjälper till med mycket olika saker och hjälper barnen med matte/räkning och läsning och även vanlig förskoleundervisning. Förskolan är också väldigt viktig för barnens hälsa, eftersom den ger ordentliga måltider som stödjer tillväxt och utveckling. Samhällena här i området är extremt fattiga och barn måste ofta överleva på torrt vitt ris, majsgröt eller bröd utan något tillbehör. Detta innebär att projektet inte bara förbättrar utbildningen, utan också bekämpar undernäring och alla effekter som kommer med det.

Vi fick också hänga med till Endangered Species Program. Det här projektet är något helt annat, eftersom volontärer hjälper till att skydda några av Afrikas hotade djur som noshörningar och geparder. Det ligger i Limpopo viltreservat, cirka fyra timmars bilresa från Johannesburg. I detta reservat är det möjligt att upptäcka ''the big five'' så som volontärer i detta projekt var vi tvungna att lära oss grundläggande överlevnadsskills för att kunna närma oss och observera djuren. För vissa kan det vara tråkigt, men om du vet att du älskar natur och djur är det här ett riktigt coolt sätt att komma nära de riktigt sällsynta djuren och hjälpa till att skydda dem från tjuvjakt. Utan frivilliga skulle det här programmet  inte kunna hjälpa lika många djur så man gör faktiskt en insats. 

Så för att sammanfatta det: volontärer behövs definitivt för att fortsätta dessa viktiga projekt. Se bara till att du gör volontärarbete av rätt anledningar och utbilda dig själv innan du drar iväg så borde du klara dig! 

IMG 0302 (1)

Du snackade också safari - var det din första gång, och vad var din upplevelse?

Det var min första gång faktiskt, så det här äventyret var ett av många första! Man kan inte riktigt åka till södra Afrika och inte göra safari, och jag tror att jag fick en av de bästa versionerna av det. Medan vi var i Sydafrika hörde vi mycket snack om hur Kruger är väldigt underskattad och att många bara hyllar de andra sydafrikanska länderna. Även om det är sant att vissa av grannländerna kanske har fler djur och att se till exempel leoparder är lättare någon annanstans, är Sydafrika fortfarande ett bra resmål för safari och Kruger är helt enkelt en fantastisk nationalpark. Det är också en safaritur som är ganska mycket billigare jämfört med de flesta andra afrikanska länder. Kruger är riktigt stort och mängden vilda djur är häpnadsväckande. Men det som gör det speciellt är att man faktiskt kan stanna och övernatta i parken, vilket vi gjorde. Vi sov några nätter i tält, och några nätter i stugor beroende på var vi var runt Kruger. Oavsett om det är tält eller stugor så ingår djurljuden på natten så om du sover lätt, ta definitivt med öronproppar. Annan bra utrustning: kikare. I motsats till vad du ser på TV är riktiga djur inte alltid precis bredvid bilen.

Vi hade safariturer både på dagen och kvällen, vilket var helt olika upplevelser. Djuren vaknar verkligen till liv på natten, och det finns så många ljud runt omkring dig, vilket gör att du känner att du verkligen är i ute i det vilda. För bilturerna efter solnedgången vill jag rekommendera till alla som läser det här att ta med en hatt och solglasögon eller något annat för att täcka ansiktet. Guiderna använder ljus för att upptäcka djur, och ljuset lockat till sig en massa insekter som flyger rakt i ansiktet. Vilda djur är dock värt det! Under safarin såg vi så många djur som elefanter, giraffer, gnuer, lejon, hyenor och zebror. Naturligtvis finns det ingen garanti för att du kommer att se något eftersom Krugers savanner är enorma, men spänningen med att utforska och upptäcka nya djur liknar inte något annat. Jag tog många fantastiska bilder, men de slappa lejonen som syns på den här sidan är definitivt min favorit - så majestätiska! Du måste dock vara beredd på de långa kördagarna, det är pauser också, men under safari sitter du mycket i en bil och tittar dig omkring - så det är inte alltid bara spänning och action. 

A group of lions on the savannah of Kruger National Park in South Africa

Så, skulle du göra något liknande igen?

Helt klart! Sen jag kom tillbaka från Sydafrika har jag planerat en till stor resa till Indonesien för att lära mig surfa, och jag är säker på att detta inte kommer att vara slutet på stora äventyr för mig. När man pratar om gruppresor specifikt, skulle jag också säga att det är bara att testa det, för det är verkligen roligt att träffa likasinnade att resa med och få vänner samtidigt som man utforskar ett nytt land. Jag kommer nog att minnas den här resan och alla häftiga saker vi gjort för resten av mitt liv!

DSC07602 (1)

Sugen på att resa efter Ainos story?

Vi kan hjälpa dig med det. Oavsett om det är till Sydafrika, eller någon annanstans i världen - vi hjälper dig med din drömresa. Det är dags att börja planera så...

 

Skriv till oss! 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...