{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Hur du reser solo för första gången: vår guide till framgång!

Soloresa nybörjarguide - Ensam kvinna som går nerför gatan - Blogg - KILROY

Res solo för första gången - läskigt, spännande eller både och?

Har du någonsin funderat på att resa solo till en ny plats eller ett nytt land som du aldrig har varit i? Det kan kännas som en stor grej, och ja DET är en stor grej. Men med rätt förberedelser och tankesätt kan ett soloäventyr vara ännu roligare än att resa med dina kompisar. Hur du än vänder och vrider på det är det en upplevelse du måste testa minst en gång för att ta reda på om det är något för dig eller inte. Och vi är här för att hjälpa dig!

Experttips för den oerfarne soloresenären
För att hjälpa dig på bästa möjliga sätt har vi samlat några tips från erfarna soloresenären Fleur Kok, @floraflies.nl på Instagram. Kolla in mer i boxarna nedan!

Förberedelser är allt

För att få den bästa upplevelsen är det viktigt att du förbereder dig, så låt oss börja med det. Fråga dig själv, vart vill jag åka? Och hur länge? Du måste också tänka på hur du tar dig dit och på din budget, precis som med ''vanliga'' resor. Vi sa innan att du måste prova att resa solo innan du vet om det är rätt typ av resa för dig. Bara att tänka på det kan ge dig ångest, och du skulle inte vilja förstöra något som borde vara en perfekt resa. Det finns flera sätt att testa om det är något för dig innan du flyger halvvägs över jorden. Vi föreslår att börja smått, åk på en dagstur till ett museum eller en restaurang för att se hur det känns. Om det går bra är du redo för nästa steg och snart redo för ditt soloäventyr. 

Det kan vara bra att tänka lite extra på var du vill resa. Du ska ju känna dig bekväm och säker dit du ska. Det bästa du kan göra när du bestämt dig är att kolla upp platsen du ska till. Några bra länder att resa solo till för första gången är Vietnam, Costa Rica eller Japan. Dessa är kända som ganska säkra, med bra kollektivtrafik och bra hostels för att träffa massor av fantastiska människor. Fråga dig själv, varför vill jag resa och vad vill jag göra? Det är bra att ha ett tydligt mål, det gör det helt enkelt lättare att trivas, för det kommer komma stunder då du känner dig lite vilsen. Att veta vilket nästa ställe du ska till är, hjälper dig att fokusera på nästa steg. 

När du kommit fram är det bäst att börja ditt soloäventyr lugnt och försiktigt, stressa inte du har tid på dig. Du kommer vara utanför din komfortzon den första dagen och anspassa dig till att resa solo. Det vi gillar att göra när vi kommer fram till en ny plats är att boka en dagstur. Det finns massor med alternativ. En grupptur kan vara superkul men det finns också andra alternativ, som en ''greeter''. Greeters är volontärer som ger rundturer i sin stad gratis. Det är ett jättebra sätt att få lokal info om en plats och vem vet du kanske hittar någon ny travel buddy. Greeters är sköna och vill verkligen att du ska få en grymt bra tid när du är i deras land och stad. Dom finns på massor av ställen och drivs av International Greeter Association. På deras hemsida kan du se om det finns greeters på din destination.

Solo Travel Beginners Guide - Women with map sticking legs out of a car window - Blog - KILROY

Restips 1: Anländ under dagen
Vi är alltid lite mer sårbara när det är mörkt ute, speciellt om man är ensam. Under dagen är det lättare att hitta runt, och det kan finnas fler människor om man behöver fråga efter vägen. Om du anländer på kvällen, se till att vara väl förberedd för att hitta ditt hostel, eller ha en taxi bokad som tar dig dit. Det känns mycket bättre att veta att någon väntar på dig på din destination för att ta dig dit du ska, istället för att behöva leta efter transportalternativ själv, i mörkret.

Resa solo- inte ensam: hur träffar man andra när man reser solo

När vi började resa solo var just det ett av det största problemet. Det är något som alltid kommer upp när man snackar om att resa solo. Vi är helt säkra på att du inte kommer vara ensam, bara du tar dig utanför ditt hotellrum och inte gömmer dig bakom en bok eller en iPad. Det finns massor med ställen att hitta andra att hänga med. Vi tror att allt börjar med att bo på rätt ställe. Det finns flera hostels som har massor med aktiviter som pubrundor, quiz-nights eller stadsrundturer! Om du bokar ditt äventyr med en resebyrå (vilket vi absolut rekommenderar, men vi kommer tillbaka till det lite senare) kommer dom såklart hjälpa dig med att hitta rätt hostel att bo på i varje stad. Strunta inte i en pubrunda eller något annat som händer på hostlet så kommer du träffa massor av andra globetrotters. Inte bara för att festa utan för att kunna göra planer med andra de kommande dagarna. Du kommer att bli förvånad över hur många andra soloresenärer du kommer att träffa och kan hänga med. Glöm bara inte att det också är riktigt skönt att ta lite stunder för dig själv, det kan vara skönt att inte vara runt andra 24/7 hela tiden.

Om du hamnar på ett hostel som inte erbjuder olika event eller fester, finns det fortfarande andra alternativ. Vi rekommenderar att du letar efter Facebook-grupper, och laddar ner Couchsurfing-appen. Inte för att hitta en plats att sova på (det är mycket bättre att ordna ditt boende i god tid) men appen används flitigt för att kunna umgås med lokalbefolkningen och för att anordna gruppträffar. Det är ett fantastiskt sätt att träffa både lokalbefolkningen och resenärer och av vår erfarenhet är det väldigt roligt att tillbringa kvällen med några vänliga främlingar på en pub, park eller i en spelhall. En liknande plattform är Meetup.com. Här kan du hitta alla möjliga meet-ups och evenemang, som badmintonpass, vandring, brädspelskvällar och meditation. Ärligt talat, det finns mycket roligt att hitta om du letar på rätt ställen. Vi rekommenderar också att du bokar några turer, särskilt i början av din resa. Det är ett perfekt sätt att träffa andra resenärer och dela idéer. Kanske stöter du till och med på andra soloresenärer här!

När du träffar främlingar, var uppmärksam på ditt kroppsspråk och var öppen. Öppen för samtal och LE! Så enkelt är det. Du måste vara tillgänglig om du vill att folk ska prata med dig. Le mot människor och om de vill snacka, ansträng dig. Och nej, du kommer inte att klicka med alla, men du kommer säkert att träffa många du kommer överens med.

Solo Travel Beginners Guide - Three women talking, laughing and having fun - Blog - KILROY

Resetips #2 Se till att det alltid finns någon som vet var du är
Vi förstår bättre än någon annan att ditt soloäventyr är något du vill göra själv , och du kanske vill koppla av ett tag. Även om dessa känslor är helt okej, kom alltid ihåg att uppdatera någon om var du är och var du kommer att vara, särskilt om du bestämmer dig för att stänga av Wi-Fi en liten stund. Det kan inte skada att uppdatera någon om hur länge du kommer att vara offline, så det inte blir någon panik om du slutar svara på samtal eller sms.

Äta ute själv, hur blir jag bekväm med det?

Vi förstår, det kan vara en stressande upplevelse. Du kanske föreställer dig att alla tittar på dig och inte har någon aning om vad du ska göra medans du väntar på maten. Det skulle vara konstigt att prata med sig själv, eller hur? Det visar sig att det finns mycket du kan göra när du äter ute ensam! Vi gillar att föra en dagbok eller blogg när vi reser, och en lugn stund i väntan på din mat är ett bra tillfälle att skriva lite. Kanske är det dags att uppdatera dina nära och kära, lägga upp några fantastiska resebilder på sociala medier och kolla dina texter. Om du inte är lika investerad i skrivandet eller i the gram, är middagstid det perfekta tillfället att planera nästa dag och de aktiviteter du vill göra. Om du går tillbaka till ditt hostel efter att ha ätit har du en plan för nästa dag och kan joina soicala evenemang eller hänga i det gemensamma vardagsrummet för att hitta nya vänner som kanske vill följa med dig. Om du fortfarande tycker att det är jobbigt eller pinsamt att sitta ensam och äta middag, försök att äta middag till lunch. Vad vi menar med det är att äta en större måltid vid lunchtid, så att du kan äta lite gatumat eller något mindre från en 7/11 eller stormarknad på kvällen. Att gå på restaurang vid lunchtid är i allmänhet mer accepterat och normalt, eftersom många människor (särskilt affärsmän) äter ute ensamma.

Solo Travel Beginners Guide - Crowded food hall in Asia - Blog - KILROY

Soloresetips #3: använd Facebook-grupper på bästa sätt när du reser
Det finns gott om hjälpsamma människor överallt, min erfarenhet är att alla resenärer gärna delar med sig av sina tips och kunskaper. Ett ställe att hitta dessa är på Facebook. Även om det kan vara platsen för din mamma och moster,är det det perfekta stället att hitta andra resekompisar eller få tips. För varje land och storstad finns det backpackergrupper, vissa är till och med speciellt avsedda för soloresenärer. Du kan planera möten i dessa grupper, och få information om fantastiska hostel, evenemang och mer. Var inte rädd för att be om hjälp!

Men nattliv då? Är det något jag kan göra när jag reser solo?

Om du tror att soloresenärer tillbringar sina kvällar med en bok i sängen, tänk om! På många destinationer är nattlivet något du inte vill missa. Som vi redan nämnde i denna guide, organiserar de bästa hostlen pubrundor, fester på sin egen bar eller något annat. Vi rekommenderar verkligen att du ska testa på det, för att umgås och träffa nya människor. Men om du vill göra något annat än att bara dricka, men inte stanna inne på natten, finns det gott om saker att göra i varje större stad. Vad sägs om att gå på konsert eller en lokal festival? På boendet du bor på kommer de att veta vad som händer i området och kan ge dig de bästa tipsen.

Om du vill gå ut , men inte själv, kan du göra en tur under dagen. Det är en bra utflykt för att lära känna din destination. Det är också det perfekta icke-riskfyllda sättet att träffa människor och göra planer tillsammans med inför kvällen medans du har en rolig och lärorik upplevelse. Allvarligt talat, gruppturer är hur bra som helst! 

Vi vet att det låter som en hel del arbete men om livet har lärt oss något är det att du inte kan planera allt, särskilt inte vad som kommer hända under olika event eller aktiviteter. Men lita på oss när vi säger att du kommer att träffa massor av människor på din resa. Och om allt detta fortfarande inte hjälper dig kan du alltid bli vän med bartendern. (:

Solo Travel Beginners Guide - Party at night with red neon lights - Blog - KILROY

Soloresetips #4: Bli inte full med främlingar och var uppmärksam
Vi vill VERKLIGEN inte vara en buzzkill här, men vi vet alla hur lätt det är att ryckas med. Det går inte att komma undan att när vi är påverkade av alkohol är vi sårbara för andra, särskilt i en främmande miljö. Vi säger inte att du inte ska festa (definitivt gå på det!), ta det bara lite lugnt och lita på din magkänsla! Det finns gott om snälla och vänliga människor, men du vill inte uppleva något som skulle kunna förstöra din resa. Lämna om du känner dig obekväm, var oförskämd om du måste och ljug om det behövs. Platsen för ditt hostel är ett exempel. Du är inte skyldig någon en förklaring om varför du inte vill göra eller dela något.

Hur sover man med främlingar

Vi snacknar alltså om att dela boende här! Att bo på hostel kan vara det bästa du kan göra när du reser solo. Det är ett bra sätt att träffa människor och det är billigt. Hostel brukar vara mer basic, men många gånger har de  fler extra bekvämligheter än hotell. Det är helt enkelt lätt att hitta ett alternativ som uppfyller dina önskemål. Oavsett om du vill ha en pool, inkluderad frukost, takbar eller events, kommer du att hitta ett hostel som passar dig. Vi rekommendrar dig starkt att använda alla tillgängliga faciliteter, oavsett om det är gym, rundturer, kurser eller en restaurang med deals för backpackers. Det sista är särskilt bra om du tycker det är obekvämt att äta ute ensam eftersom det alltid finns folk runt omkring att äta med på ditt hostel.

Om du aldrig har bott på hostel, låt oss gå igenom lite grundläggande vett och etikett. Allt handlar om att behandla människor hur du skulle vilja bli behandlad. Om du delar rum, var uppmärksam. Det innebär att vara tyst i sovrummen (party hostels kan dock vara ett undantag), undvik att tända taklampan när andra fortfarande sover, håll ordning på dina saker och använd de gemensamma rummen för att hänga med andra och äta. Genom att använda köket och gemensamma utrymmen kan du också spara mycket pengar, och du kan till och med laga målttider tillsammans med dina rommies på hostelet. En rolig aktivitet att göra tillsammans och till och med billigare än att laga mat ensam: det är vad vi kallar en win-win. Se till att få vänner, ställa frågor och starta konversationer med dina andra resenärer. Vem vet vilka äventyr som planeras under middagen? 

Soloresetips #5: Va inte rädd att du blir ensam
På tal om soloresor, detta är ofta problem nummer ett. Glöm inte att att vara själv och ensam inte är samma sak. Att resa solo ger dig mer makt och kontroll över din resa, eftersom DU bestämmer vad som ska hända. Jag har haft så roligt med människor jag precis träffat men också känt att jag behövde ta en paus från alla fester och nyblivna vänner. När du väl är på din destination börjar saker och ting rulla på och du kommer sällan att vara ensam. Om du inte vill förstås, vilket leder mig till tips #6.

Hur du reser säkert solo

Oavsett vilken destination du åker till, gör en ordentlig research om potentiella risker i området. Vilka ställen man ska undvika, vilka bedrägerier man ska vara medveten om och vilka tips resenärer delar på nätet. Reddit är ett bra ställe att ställa frågor om du har några, och det är även destinationsgrupper på Facebook. I tveksamma fall rekommenderar vi att du kollar upp dessa, men om du bokar via en byrå (vilket vi ALLTID rekommenderar) är det också en utmärkt källa till information.

Vi vill också betona att en bra reseförsäkring är ovärderlig när du reser, särskilt på egen hand. Även om du inte behöver det, kan det vara skönt att ha om något skulle hända. Det finns vissa säkerhetsproblem som du inte kan försäkra dig för, så var du än är i världen (även din hemstad) är det alltid bäst att vara på din vakt när du är solo. Detta innebär att man inte dricker för mycket och inte blir full med främlingar, men också att man undviker långa promenader ensam på natten, även i säkra områden. Ett annat tips är att hålla hostlet du bor på för dig själv, det är trots allt din trygga plats när du reser.

När du bokar hos en resebyrå får du extra säkerhet och stöd i form av expertråd, hjälp vid schemaändringar och mycket mer. Oftast är det till och med billigare än att ordna allt själv. En annan extra fördel är att genom att ha ett fast program, kommer du att träffa människor på de aktiviteter eller turer du har bokat, så att du garanterat inte spenderar hela resan själv. Sist men inte minst handlar mycket om sunt förnuft. Lita alltid på din magkänsla, om något inte känns rätt så finns det ofta en bra anledning till det. 

Soloesetips #6: Boka dig ett privat rum då och då
När du reser solo är det lätt att det kan bli för mycket av allt det nya. Du träffar nya spännande människor, får nya upplevelser och känner saker som du kanske inte känt innan. När det händer kommer du att behöva lite tid för dig själv för att kunna ta in alla nya intryck och ta det lite lugnt. Det beror självklart från person till person, men jag älskar att boka ett privat rum då och då för att ladda batterierna och göra nya planer. Det är så lätt att fastna i spänningen och hänga med andra, men ett soloäventyr handlar mest om vad DU vill göra. Glöm inte det. Mitt motto: gör som du vill och lär dig vad det är om du inte är säker.

Vad händer om ångesten kommer?

Och om du mot alla odds och förberedelser känner att du vill flyga hem igen, så finns vi här för dig. Som ditt skyddsnät, men också som en del av resegemenskapen. Vi har varit där och har massor av tips att dela med oss av från våra första soloäventyr. Du kan övervinna ångest och få ut det mesta av din resa, även om det kanske inte känns så just nu. Om ångest drabbar dig, är det vanligtvis under den första dagen eller dagarna på din resa. Dessa tips är till för att hjälpa dig igenom dem samtidigt som du har det bra på din resa.

Allt handlar om att ta små steg, pressa dig inte för mycket. Den första dagen är ALLTID den värsta, så ett bra sätt att komma igång och hitta din komfortzon igen är genom att ta en lugn dag. Bara sitta på ett café, andas, ta in allt och titta på människorna runt omkring dig. Alternativt kan du boka en (vandrings)tur på din första dag och tvinga dig själv att gå ut och utforska i en lugn miljö med några andra resande. Du kommer att lära känna din nya omgivning utan stress eftersom du inte behöver lista ut allt själv. När du kommer tillbaka till ditt hostel, hitta några personer att prata med och få lite idéer och tips ifrån. Lär känna dom och vem vet, kanske börjar ni planera saker tillsammans! Vårt bästa råd är att inte ha några förväntningar och att ha ett öppet sinne.

Fortsätt på rätt väg genom att sätta upp dagliga mål för dig själv. Det hjälper dig att hålla fokus på det du är där för att se, göra och uppleva. Du kanske är redo att utforska nytt territorium och göra nya saker men spara det till senare på din resa. I början kan det istället hjälpa att umgås och hitta på saker på platser som känns som hemma. Och vi vill bara säga att det är okej att stanna inne och ha lite egentid.  Men ta dig också tid för lite sightseeing. Att besöka de stora monumenten och berömda platserna du har sett så många gånger kommer att kännas åtminstone lite bekant och orsaka en feel-good-stund. Små vinster är också vinster!

Vi hjälper dig gärna att planera din första soloresa och ge dig lite extra peace of mind. Våra reseexperter har massor av tips att dela med sig av och gör dig redo för ditt nästa ävnetyr! 

JAG ÄR REDO FÖR ÄVENTYR!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...