{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Hur Cristina gick från soloresenär till digital nomad

Hazy view over the old city of Pushkar in India

Några av hennes bästa reseminnen som soloresenär är från Indien och Japan

Soloresenären Cristina har besökt många platser, men hennes favoritresor var alla i Asien. Vi tittar tillbaka på hennes soloresor genom Indien och Japan och pratar om vad soloresande betyder för henne och vad hon har lärt sig längs vägen. Fortsätt läsa för en inspirerande berättelse om hur Cristina till slut blev en digital nomad efter att ha rest runt över världen (spoiler alert, det är inte så lätt som det ser ut!)

Cristina Travel Story (1)
Möt Cristina!
Först en sprallig soloresenär, nu en heltidsdigital nomad. Cristinas resa visar lite var du kan hamna i livet om du kör på lite mer vad du känner för stunden.''Uppvuxen i Italien hade jag aldrig planen att stanna där och hamna i 'arbeta under ditt liv tills du får en familj'-banan. Att leva upp till normen gav mig mycket ångest, men nu när jag ser många gamla vänner fortfarande i samma situation som för tio år sedan, vet jag att jag tog rätt beslut att flyga ut i världen''. Cristina bor nu och arbetar från den lilla staden Las Terrenas, på den norra kusten av Dominikanska republiken, som hon betraktar som en liten bit av paradiset
Följ Cristina på Instagram

Så berätta för oss, vad gillar du med att resa solo?

Personligen ser jag resande som en förmån och inte självklarhet som finns för alla och något vi bör försöka lära oss av. Genom att resa i grupp eller med din partner är du mindre öppen för att lära och prova nya saker eftersom du troligtvis kommer hålla kvar i gamla mönster. Genom att resa ensam är du helt öppen för andra människor. Samtalen blir mer intressanta, jag kan hoppa på vilken möjlighet som helst som dyker upp utan att behöva övertyga andra, och jag kan bestämma allt själv. Det finns ingen anledning att kompromissa, och inget motstånd från andra som vill hitta på något annat. 

Många travellers är besatta av att se och göra allt på en gång, skynda genom en destination. Jag lämnar medvetet något för nästa gång och sparar saker att se för det oundvikliga nästa besök. Jag vill aldrig känna att jag är klar med att resa och ''sett allt'', detta är mitt sätt att hantera det. Jag älskar att mitt äventyr aldrig kommer att ta slut!

Colourful display in a the Kapaleeswarar temple in Chennai, India

Med det i åtanke, har du några favoritdestinationer för soloresor?

Det finns två länder som har en speciell plats i mitt hjärta, av väldigt olika anledningar. Jag älskar verkligen Indien, eftersom jag har en förkärlek för destinationer där turismen inte har förändrat kulturen ännu. Indien är en av de platser där du fortfarande kan ha en autentisk upplevelse. Om det inte fanns någon turism i Indien skulle större delen av landet förmodligen vara precis densamma. Försök att föreställa dig samma sak för Bali eller Thailand, dessa platser skulle se mycket annorlunda ut utan de stora turistmassorna som kommer varje år.

Baksidan av det är att Indien som land är mycket intensivt. Jag tror att jag inte riktigt skulle rekommendera det till förstagångsresenärer, eftersom det kan vara utmanande om du inte har så lätt att anpassa dig ganska snabbt. Det kan kännas ganska oorganiserat, och du kommer att uppleva vissa små problem, men de välkomnande människorna och gästfriheten kommer mer än att kompensera för det. Det kommer också att bero på hur du reser . Jag reser alltid så billigt som möjligt, så jag upplevde några vilda och mindre bekvämna tågresor där jag spenderade natten i en sovvagn på översta våningen, precis under taket på tåget med knappt något utrymme. En gång uppgraderade jag till en trevligare klass och fann slumpmässiga människor sittande på min säng när jag vaknade efter en natt av sömn. Du måste vara redo för den typen av situationer när du reser billigt genom ett u-land. Det fanns inga dåliga avsikter här dock. Jag har sett gott om det fattiga livet men också upplevt det rika livet i Indien. På båda sidorna var människorna lika öppna och gästvänliga. Generellt sett kände jag att det fanns en stor önskan att visa upp de bästa sidorna av sitt land och skönheten i allt de har. Det fick mig att känna att vi underskattar vad vi har i Europa.

 

The blue city of Jodhpur in Rajasthan, India

Och det andra stället?

Absolut Japan. Galet på ett annat sätt, särskilt eftersom jag besökte Japan några dagar precis innan Wi-Fi började finnas på alla offentliga plaster. I Japan måste du navigera lite genom sedvänjor och få en känsla för landet och de ''oskrivna'' reglerna som finns. Det är verkligen ett perfektionistiskt land, även språkmässigt. Efter ett tag insåg jag att när du talar bruten engelska är de mycket mer benägna att försöka samtala med dig eftersom de känner sig mindre självmedvetna. Alternativt: få dem att dricka. Sociala gränser och samhällsregler verkar försvinna när alkohol är inblandad. Förutom den kulturella nyfikenhet jag hade i Japan är det också helt enkelt ett vackert land att besöka. Natur, arkitektur och massor av populärkultur. Dessutom är det det säkraste stället jag har besökt, vilket som en (kvinnlig) soloresenär är ett stort plus.

Bars on Koenji street in Tokyo, Japan

Säkerhet, har det någon gång varit ett problem för dig som kvinnlig soloresenär?

I vår värld måste vi erkänna att ingen plats är helt säker, men samtidigt bör vi inte låta oss påverkas av det. För att hantera detta har jag två regler. Den första är alltid att använda sunt förnuft. Det innebär att du inte gör saker som du normalt inte skulle göra hemma. Nummer två är att följa ditt sjätte sinne. Genom att resa utvecklar du den intuition där du snabbt kan avgöra om du kan lita på någon. Om något känns fel, lämna. Lyssna på din magkänsla. Det kan hjälpa att alltid ha några meningar i åtanke för när denna situation uppstår, så att du inte får blackout på plats. Det som också hjälper är språkbarriären; det är lättare att spela dum på ett främmande språk samtidigt som du säger nej till någon.

När jag ser tillbaka finns det förmodligen några tillfällen där saker kunde ha gått fel mycket lätt, men som tur var inte gjorde det. Jag fick en gång skjuts hem på en motorcykel av en slumpmässig kille i Indien som insisterade på att lämna av mig vid mitt vandrarhem. Han kunde ha tagit mig var som helst, men det visade sig att han var en trevlig kille. Min magkänsla hade rätt den här gången.

Jag har faktiskt alltid varit riktigt bra på att undvika ekonomiska bedrägerier. Jag hade en dålig upplevelse i Indien med en kille som följde efter mig, så jag testade honom genom att ta några mycket konstiga svängar i min promenad för att ta reda på om han följde efter mig, och det gjorde han definitivt. Jag insåg att det fanns en potentiell fara, så jag gick in i en butik med några säkerhetsvakter närvarande. Jag förklarade situationen och bad dem ringa en Uber åt mig, och det gjorde de, så jag klarade mig lindrigt. Det är bara bra att alltid vara på sin vakt i detta fall och aldrig kompromissa med din säkerhet. Men om något dåligt händer, gör det bästa av det som i vilken situation som helst. Till exempel när min telefon blev stulen, levde jag utan telefon i en månad och har aldrig känt mig mer närvarande, vilket var som en digital detox. Det är också en viktig läxa att inte lagra hela ditt liv i denna lilla maskin, ha alltid viktiga telefonnummer nedskrivna för nödsituationer.

Alleyway in New Dehli, India

Nu är du en del av digital nomad -gemenskapen.

Ja! Men min karriär som digital nomad började inte över en natt. Det var mycket testning och fel under lång tid. Ofta frågar folk mig, hur kommer man igång som digital nomad. Jag tror att det finns många sätt, men för mig började det med att välja den typ av livsstil jag ville ha och försöka skapa mitt arbete runt det. I livet är det vanligtvis tvärtom. Du hittar ett jobb och designar ditt liv runt det istället. När jag började jobba gjorde jag mest säsongsarbete, inget glamoröst om jag ska vara ärlig. Du måste ta det du kan få för att klättra uppåt, eller hur! Ibland skulle jag göra fotografi eller sociala medieprojekt medan jag reste, och eftersom det visade sig att jag var bra på det och tyckte om det, skapade jag mitt eget lilla företag av det. Jag har kunder lokalt här i Dominikanska republiken eller från exempelvis USA. Jag jobbar mestadels online, så jag kan alltid resa när jag vill. Det finns fortfarande val att göra dock, eftersom mina kunder förväntar sig resultat. Till exempel tar jag aldrig en hel ledig dag. Jag gillar mitt liv lite mer balanserat mellan arbete och fritid, så jag har alltid tid att gå till stranden på dagen och jobba på kvällen.

Tropical beach near Las Terrenas in the Dominican Republic

Slutligen, hur blev Dominikanska republiken din hemmabas?

Jag reste genom Sydamerika, särskilt Ecuador, när jag letade efter nästa äventyr. Jag och några vänner hittade billiga flygbiljetter till Dominikanska republiken, och dår åkte vi iväg för att kolla in läget. Vi reste runt i Dominikanska republiken, och Las Terrenas där jag bor nu var faktiskt vårt sista stopp. Jag älskade staden direkt, stämningen och människorna, så jag bestämde mig för att stanna där. Jag hade inte trott att jag skulle stanna här så länge, men jag älskar fortfarande det. Dominikanska republiken och Las Terrenas är särskilt bra för digitala nomader. Vi har Starlink-internet, även mitt ute i djungeln, och gemenskapen är härlig. Priserna är låga jämfört med Europa eller USA, så om du får kunder från utlandet kan du leva här. Jag reser fortfarande ensam från Dominikanska republiken till andra länder, anslutningarna är inte dåliga och flyg är att ganska så billiga, så för nu stannar jag. Vem vet vad framtiden har att erbjuda! Mina sista ord är för alla som avundas den här livsstilen och vill leva och arbeta på språng. Prova det och se om det fungerar för dig, men ge inte upp för lätt om du stöter på motgångar. Det är en del av resan!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...