{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Soloresa i Japan: Djurres äventyr genom Japan

Utsikt över Kyoto genom höstträden

KILROYs content writer Djurre delar med sig av höjdpunkterna från sitt första besök i Japan

Japan har stått högst upp på min bucketlist i ganska många år nu. Jag planerade att åka på ett jorden runt-äventyr med Japan som en av mina mest efterlängtade destinationer precis när covid-19 slog till, så jag var tvungen att skjuta upp mina resedrömmar i några år. Exakt tre år senare satte jag mig äntligen på ett plan till Tokyo och om jag såg fram emot fram emot detta äventyr.

Jag hade mycket tid att planera min Japanresa och alla stopp och sevärdheter på vägen, så mitt mål med den här artikeln är att spara dig lite tid genom att visa min resväg och vad du inte får missa på varje stopp. 

 

Djurre At Mt
Äntligen Japan!
I flera år har jag velat åka till Japan, jag har till och med en månadsvis prenumeration på japansk godis- och snackslåda och en hemlig kärlek till japansk animation och videospel. Jag hade på allvar planerat att äntligen besöka Japan, när covid-19-pandemin drabbade vår värld. Det tog 2,5 år för Japan att öppna igen, och när det äntligen gjorde det i slutet av 2022, bokade jag biljetter direkt. Som innehållsskribent för KILROY var det självklart att låta dig få ta del av allt det roliga jag hade när jag reste genom landet. Här berättar jag om min resväg, där jag försöker dela med mig av de bästa tipsen och guldkornen på vägen. Detta är dock inte på något sätt en komplett guide, eftersom det helt enkelt är för mycket för en bloggbit. Kolla in vårt andra innehåll runt Japan om du vill veta mer!
Besök Japan 2023: En fascinerande blandning av tradition och modern innovation

Varför ett soloäventyr?

Eftersom jag länge har velat åka till Japan och min lista över måste-se-och saker att göra hade blivit så lång med åren, var jag inte riktigt villig att kompromissa med någon av höjdpunkterna. Därför valde jag att bege mig ut till Japan på egen hand, som min första stora soloresa på länge. Det fina med soloresor är att du går din egen väg, och du behöver inte träffas i mitten för att göra resan trevlig för alla som är med. Detta innebar att jag inte behövde irritera min partner genom att insistera på att besöka dessertrestaurangen med allt du orkar äta, eller genom att spendera för mycket tid på historiska museer. Soloresor är inte för alla, men jag uppmanar dig att åtminstone prova det en gång i ditt liv. Det var så roligt, till och med mer än jag föreställt mig. Jag träffade fantastiska människor på vägen och fick många nya vänner som jag hoppas kunna hålla kontakten med under en lång tid. Om du vill läsa mer om soloresor, läs vår nybörjarguide här!

Shinkansen bullet train at Tokyo station in Japan

Ta sig runt

Om du vill få ut det mesta av ditt besök i Japan måste resa ganska stora avstånd. Lyckligtvis har Japan fantastiskt kollektivtrafik, och även om det kan vara lite dyrt är det definitivt rätt väg att gå. Alla stora städer i Japan är förbundna med höghastighetståg som kallas Shinkansen, så du kan åka från Tokyo till Kyoto (hela 445 kilometer) på knappt 2,5 timmar! Det bästa är att Shinkansen i Japan nästan aldrig är försenat och extremt punktlig, så du vet exakt när du kommer till din destination. Allt du behöver göra är att luta dig tillbaka, koppla av och njuta av utsikten från ditt fönster.

När det gäller solobiten var jag lite osäker på om det skulle vara lätt att hitta runt i Japan. Det är inte precis känt som en festdestination som Thailand eller Bali och japaner är ganska blyga. Hostel är också lite mer privata, vilket gör det svårare att lära känna dina rumskamrater och planera med andra resenärer. Och så är det språkbarriären, eftersom de flesta japaner inte är så förtjusta i att prata engelska kan det vara svårt att navigera i landet. De flesta av dessa bekymmer försvann direkt efter att jag kom till Tokyo. Jag lyckades hitta några hostel med en mer social atmosfär och på barer och restauranger behöver japanerna bara några öl för att öppna upp och börja prata (och dansa!). Språkbiten löser dig enkelt med Google translate, vars utmärkta kameraläge kommer väl till pass när man tittar på menyer, gatuskyltar och liknande. Även om det fortfarande kan vara svårt att hitta den information du behöver i alla folkmassor och massiva tågstationer, finns det alltid hjälpsam  lokalbefolkning eller resenärer i närheten. Jag fick också massor av tips från mina kollegor på KILROY, så om du är lite osäker på att resa solo och gillar att få hjälp att planera ditt äventyr var inte rädd för att höra av dig till oss. Hur som helst, låt oss dyka ner i vad den här historien egentligen handlar om, min resa genom Japan!

Bars in the Golden Gai are in the Shinjuku district of Tokyo

Kulturchock i Tokyo

Tokyo är lika galet som du föreställer dig att det är och lite till. Det är så galet trångt överallt, så det tar lite tid att anpassa sig. Från den berömda Shibuya-korsningen till de häftiga shoppinggatorna i Harajuku med massor av människor. Det är bara ett faktum att 37 miljoner (!) människor bor i en gigantisk metropol. Inte ens parkerna kan ge dig lugn och ro, särskilt under Sakura-säsongen när jag var här. Alla vill se när körsbärsträden blommar! Då klär man upp sig ordentligt, ofta traditionella kostymer eller klänningar för att få till den perfekta bilden.

Jag tänker inte nämna allt som finns att se och göra i och runt Tokyo, det finns helt enkelt för mycket. Du kan tillbringa år här och aldrig se allt. Om det är första gången du är i Japan föreslår jag dock att du gör som jag, det vill säga provar så många läckra maträtter och spenderar mycket tid på att gå runt i de olika stadsdelarna för att riktgit uppleva stämningen. Åh, och prova något konstigt du normalt inte skulle göra hemma. Här är ett annat blogginlägg med några av våra bästa förslag!

Hostlet som jag bokade låg riktigt nära Golden Gai, en gång i tiden en gömd pärla, nu ett populärt resmål för många backpackers som vill gå ut i Tokyo. Mitt hostel var ett av de mest sociala jag har stött på i Japan och minst en grupp människor gick ut till Golden Gai varje kväll. Det är ett område som bara består av några kvarter, full av små barer och restauranger tätt packade intill varandra. Det är ett uppfriskande mörkt hörn av Shinjuku jämfört med resten av detta område som med sina neonljus och skyltar ser ut precis som vilken del av centrala Tokyo som helst. Våga kasta dig ut i det okända här, tänkt inte så mycket, välj en bar och bara kör och ha kul!

Neon lights in Shinjuku in central Tokyo

Första stoppet: Fuji Five Lakes

Medan de flesta åker från Tokyo direkt till Hakone på jakt efter en avkopplande onsen och utsikten över berget Fuji, ville jag komma bort från folkmassorna en stund och började leta efter ett annat alternativ.

Fuji Five Lakes-området var där jag hamnade. Medan Hakone kan nås med kultåg, är detta område uppkallat efter de fem sjöarna som omger berget Fuji. Det finns dock en långsammare privattågservice (som inte täcks av Japans järnvägspass men lyckligtvis är det ganska billigt) för att ta dig riktigt nära berget Fuji, med en fantastisk utsikt från tåget. Det fina med att inte ta en Shinkansen är att man kan göra ett stopp i byar längs vägen, vilket jag gjorde. Särskilt Shimoyoshida är värt ett besök. Här kan du klättra uppför kullen för att se den berömda femvåningspagoden du ofta ser på bilder tagna av berget Fuji. Det är verkligen en fantastisk vy, speciellt när jag var där under körsbärsblomningssäsongen.

Five-storied pagoda at Shimoyoshida near Mt. Fuji

Sjön Kawaguchi

Det finns flera onsen-städer i närheten av berget Fuji, men Kawaguchiko är den närmaste. Du kan vandra uppför kullarna som omger byn, eller gå runt sjön som är särskilt trevlig under solnedgången. Även om du tekniskt sett kan göra det som en dagstur från Tokyo, rekommenderar jag att du stannar här minst en natt. Jag bokade ett rum i en traditionell ryokan direkt vid sjön, som hade sin egen onsen och bastu. Jag kan inte minnas senast jag har varit så avslappnad och det var häftigt att bära en traditionell yakuta (på mitt ryokan var det obligatoriskt att bära denna från rummet till onsen). Det här är en upplevelse du inte får missa missa i Japan.

Cherry blossom in at lake Kawaguchiko, with Mt. Fuji in the background

Tillbaka Tokyo och Kawasaki

Efter att ha tillbringat ett par dagar nära berget Fuji begav jag mig tillbaka till Tokyo. Inte bara för att jag ville ha lite mer tid i huvudstaden, utan också för att det helt enkelt var det snabbaste sättet att resa vidare till Kyoto.

Innan jag begav mig ut till berget Fuji träffade jag några från hostlet för att åka till Kanamara Matsuri, mer internationellt känd som ''penisfestivalen''. Jag hade hört talas om det här galna fenomenet förut, men jag hade ingen aning om att det pågick medan jag var här i Japan. Några killar i Tokyo pratade om det och vi bestämde oss för att kolla upp det eftersom det pågick dagen efter att jag kom tillbaka från Fuji. Ännu en anledning att åka tillbaka till Tokyo, skulle jag säga! Kanamara Matsuri är en årlig festival vid Kanayama-helgedomen i Kawasaki, inte så långt från centrala Tokyo med tåg. Gudarna i denna helgedom tillbeds för harmoni och skydd mot könssjukdomar. Numera har festivalen blivit en turistattraktion och är ett sät att att samla in pengar till HIV-forskning.

Det var riktigt hektiskt, men riktigt bra vibes och folk hade så roligt, eftersom konceptet med att ha en parad med en jätterosa penis inte är något man ser varje dag. Det finns merch, godis, verkligen ALLT! Jag skulle inte gå specifikt för evenemanget kanske, men jag hade en fantastisk kul kväll med de från hostelet och alla människor vi träffade där.

Girl performing the ceremony at the Kanamara Matsuri festival in Kawasaki

Min första resa på ett kultåg

Efter att ha stannat i Tokyo i två nätter till var det äntligen dags att gå vidare och bege sig västerut. Detta innebar att jag tog min första shinkansen, till Kyoto. På de flesta kultåg kan man resa med utan reservation, men jag ville åka under rusningstid och ville inte riskera att inte ha en plats så jag gjorde en platsreservation dagen innan. Jag blev förvånad över hur bekväm tågupplevelsen är på kultågen. Mer än dubbelt så mycket benutrymme som ett normalt flyg, eluttag och sjukt snabbt Wi-Fi, allt finns där och gör att resan bokstavligen flyger förbi.

Kinkaku-Ji shrine and garden in Kyoto

Kultur, historia och natur i Kyoto

När jag pratar med andra om Japan påpekar de nästan alltid utan undantag att Kyoto är deras favoritplats. Nu när jag äntligen varit där måste jag säga... det levde inte upp till mina förväntningar. Missförstå mig inte, dess historiska områden är verkligen riktigt vackra och naturen som omger staden är också fantastisk. Men under mina dagar här kunde jag aldrig skaka av mig känslan av att det var ganska trist. Hostlen var mindre sociala, restaurangerna och barerna stängde riktigt tidigt jämfört med andra japanska städer och det hände inte så mycket.

Du bör dock inte hoppa över Kyoto, eftersom några av Japans bästa helgedomar och tempel ligger just på denna plats. Förvänta dig bara inte en fest! :)  Gå till templen och besök Kinkaku-ji (även känt som det gyllene templet) på dagen, eftersom solen kommer att få templet att bada i ett kusligt sken. Den mest populära är Fushimi Inari-helgedomen, med tusentals ljusa orangea Torii-portar som leder uppför berget och genom skogen. På dagen vimlar det av turister, men på natten är det förvånansvärt öde. Mitt tips skulle vara att besöka på kvällen för att verkligen uppleva atmosfären i denna fantastiska helgedom.

Fushimi Inari shrine in Kyoto during the night

Hiroshima: ett måste att besöka

Medan många hoppar över Hiroshima under sin första resa till Japan, ville jag verkligen besöka den här staden för dess speciella men väldigt sorgliga historia. Hiroshima är ganska mycket motsatsen till Kyoto, eftersom du inte hittar några sekelgamla helgedomar här. När den första atombomben exploderade i Hiroshima under andra världskriget, förstördes stadens centrum totalt. I Hiroshima hittar du rester av de hemska händelserna som ägde rum här, med A-bombkupolen (bilden nedan) som den mest uppenbara. Hiroshimas fredsminnespark och museum, på andra sidan floden, är också värt lite av din tid. Jag grät bokstavligen när jag gick runt den här platsen och läste alla berättelser om överlevande och familjer som lämnats kvar. Med allt som händer i världen idag var detta mycket konfronterande och en viktig lärdom. 

Tur att allt inte är sorgligt! Hiroshima har även fantastisk mat att prova efter en dag av sightseeing, där okonomiyaki är den rätt du helt enkelt måste prova om du besöker. Det är en japansk variant på en välsmakande pannkaka med flera pålägg (även om de faktiskt mestadels är under pannkakan) som kött, kål, tång och nudlar. Det är vanligtvis en fantastisk kombination av smaker. Om du är sugen på något annat, skulle jag prova Hiroshima-versionen av Tsukemen: kalla nudlar som har doppats i en tjock soppa före servering, med flera pålägg som grönsaker, kött och/eller ägg. Du kan ofta välja vilken grad av kryddighet du vill ha, eftersom de tillsätter röd paprika till mixen.

A-bomb dome in downtown Hiroshima near the peace memorial park and museum

Fångad i regnet i Nara

Från Hiroshima tog jag en shinkansen för att besöka både Osaka och Nara. Nara var den första huvudstaden i det antika Japans dagar och det märks fortfarande. Hela gamla stan är ett Unescos världsarv och består av många helgedomar, gamla tehus och sånt. Det finns en vacker park med många körsbärsträd, men vad Nara faktiskt är känt för är den stora mängden rådjur som har tagit över staden. Du kan bokstavligen se dem överallt, vandra utanför tågstationen och till och med in i butiker! Det ösregnade när jag gick runt där, men jag kan tänka mig att med bättre väder skulle det vara fantastiskt att picknicka i parken med alla rådjur som vandrade runt. Även i regnet var det fortfarande fantastiskt och jag skulle definitivt rekommendera att besöka de imponerande templen Todai-ji och Kofuku-ji.

A couple of deer grazing in Nara park

Osaka gav mig the munchies

Osaka anses vara himlen för mat och det var ett som var säkert! Medan de flesta turister beger sig rakt mot Dotonbori, det centrala distriktet nära floden där det finns många krabb-, fisk- och nötköttsrestauranger, tog jag en annan väg mto de färgglada små sidogatorerna i Shinsaibashi för några mer obskyra rätter som omurice (en sorts fylld omelett med ris i olika varianter och oftast några sidor) och butaman (ångade fläskbullar). Eftersom jag redan ätit tillräckligt av Okonomiyaki i Hiroshima, hoppade jag över det i Osaka. Hiroshima-versionen anses vara överlägsen, men om du av någon anledning inte tar tåget längre västerut än Osaka bör du definitivt prova det här. Det är en av mina japanska favoriträtter genom tiderna, kombinationen av smaker är bara en annan nivå. 

Förutom maten är Osaka toppen för shopping också. Jag shoppade nästan alla mina souvenirer här och den popkulturella våningen i varuhuset Parco (finns även i Shibuya, Tokyo) är bara något du måste besöka. Det finns ett Pokemon Cafe, en Godzilla-butik och mer galna saker. Du kan inte annat älska detta. 

Plate full of Japanese food, with miso soup, fried chicken, rice, salad and Gyoza

Det är dags för ditt äventyr

Vill du veta mer om att besöka Japan, eller vill du få hjälp med att designa din egen drömresa? Vi kan hjälpa dig! Hör av dig till oss för att ställa alla dina frågor och få ett prisförslag!

Mejla oss

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...