{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Lea bor och pluggar i Santa Monica: Mina föräldrar peppade mig

Lea Enjoying The Sunset In Los Angeles

Livet som studet på Santa Monica College

Vi har snackat med Lea, som just nu lever livet i Los Angeles. En plats som hon introducerades för av sina föräldrar, som hon just nu utforskar helt själv under sitt sabbatsår. Kalifornien har därför varit en självklar semesterdestination för den norska familjen och när Lea fick möjligheten bestämde hon sig för att resa hit helt själv för att plugga. I den här intervjun avslöjar hon hur livet faktiskt är i L.A!

Läs hennes studentberättelse!

Var befinner du dig just nu?

"Jag är i Los Angeles! Jag har precis gått ut gymnasiet och bestämde mig för att tillbringa mitt sabbatsår här i Kalifornien, där jag kommer att plugga i 2 terminer. Jag kom hit i augusti, så allt är fortfarande ganska nytt."

Vad pluggar du?

"Jag studerar kurser inom business, men det var inte självklart innan jag åkte eftersom både min mamma och bror studerade business och marknadsföring. Jag har upptäckt att jag även är intresserad av samhällskunskap. "

Varför valde du att plugga utomlands under ditt sabbatsår?

"Jag hade egentligen inte tänkt det från början. Jag ville först åka iväg som au-pair, men det gick det inte av olika anledningar, så jag var tvungen att göra nya planer. Under gymnasiet hade jag alltid tänkt att jag skulle åka USA på ett utbytesår, men på grund av Covid-19 gick inte det heller. Så jag bestämde mig för att ta tillfället i akt nu istället! "

Varför just Santa Monica och Los Angeles?

"Jag har varit i L.A. tillsammans med min familj tre gånger tidigare och jag har alltid velat stanna längre och uppleva staden på egen hand, så det var självklart!"

Vad är det som lockar med L.A?

"Vädret är ju väldigt härligt. Jag älskar sommaren och det är alltid skönt och varmt här. Men jag hade också uppfattningen att alla människor är i L.A. är väldigt utåtriktade och att det därför är lätt att lära känna nya människor. Jag ville helt enkelt utforska staden lite mer än "bara" på en semester och jag älskar det så här långt!"

Vad gör L.A annorlunda jämfört med andra städer i USA?

"Jag har aldrig varit någon annanstans i USA, så jag vet inte riktigt. Men jag har hört att stämningen här är mer avslappnad än andra städer. Amerikaner dock generellt mer utåtriktade än oss svenskar och jag gillar verkligen det!"

Var i L.A bor du?

"Jag bor i Venice på ett ställe som heter Lincoln Place där det också bor många andra svenska och norska studenter. Det är ett riktigt trevligt ställe att bo på! Det är inte ett studenthem, utan mer som ett lägenhetskomplex där det bor både studenter och familjer. Läget är toppen eftersom det är nära skolan, Abbot Kinney Blvd och stranden!"

Delar du lägenhet med någon?

"Jag bor med 3 andra norska studenter. Jag åkte hit ensam, men jag kände typ en av tjejerna jag bor sedan innan. Hon är några år äldre än mig och jag visste att hon också skulle plugga här. Sedan fick vi kontakt med två andra norska tjejer, där den ena hade en syster som bodde här förra året. Så, det var så vi hamnade här"

Visste du vart du skulle bo när du kom till L.A?

"Nej. Jag bodde på först på ett motell och sedan via AirBnB i några veckor innan vi hittade den här lägenheten. Jag hade fått tips att inte stressa med att hitta en lägenhet så jag tog det lugnt. Men motellet bokade jag innan jag kom hit."

Hur var det att åka helt ensam?

"Jag tycker det har varit spännande! Jag har lärt mig att lita på mig själv och tro på att allt kommer att ordna sig. Det känns skönt att veta att jag har klarat av detta på egen hand."

Var du nervös?

"Det slog mig inte förrän dagen jag skulle åka, när jag skulle säga hejdå till vänner och familj. Men det överskuggades av det faktum att jag var så peppad!"

När började skolan och hur välkomnade SMC dig?

"Skolan började i slutet av augusti med ett par introduktionsdagar. Vi hängde exempelvis en dag på stranden och det bjöds på massa mat och aktiviteter för oss internationella studenter. Santa Monica College ordnade även med fler andra aktiviteter där man fick möjlighet att lära känna andra studenter. Det var faktiskt där vi träffade de norska tjejerna!"

Hur ser en vanlig dag ut i L.A?

"Det har varit riktigt varmt, en värmebölja faktiskt. Bortsett från det så går jag i kolan måndag och onsdag. På tisdagar och torsdagar har vi hybridlektioner, så då kan jag välja själv vart jag vill plugga. Annars hänger jag ganska mycket på lägenhetskomplexet eftersom det finns ett gym, pool och till och en nice takterrass, så där umgås vi ofta här efter skolan. Jag hänger också en del på Abbot Kinney Blvd, strosar runt i små knäppa butiker eller för att ta en kaffe."

Vad gillar du bäst mer området du bor i?

"Det känns förhållandevis säkert och jag känner mig trygg här. Det finns också massor av fina hus i området och läget toppen. Det är inte särskilt långt oavsett vart man än ska."

Det låter som att du har en del fritid, vad hittar du på då?

"Man hänger ju en del på shoppinggatorna vid Santa Monica och Melrose. Men vi har sagt att vi ska bli bättre på att resa runt och spendera mindre tid i lägenheten än vad vi gör just nu. Jag skulle vilja hikea och hänga mer på stranden till exempel. Eftersom jag har varit här förut har jag redan sett de flesta sevärdigheterna, men några skulle jag självklart kunna besöka igen."

Hur tar du dig runt i L.A?

"Vi går dit vi kan eller så tar vi bussen eftersom vi inte har tillgång till bil. Men vi åker också en del Uber eller Lyft när vi behöver. Vi är ofta 4 eller 5 så det är ganska billigt.  Det skulle dock vara skönt att ha bil, men det är inte direkt vår första prioritet just nu."

Påtal om det, vad kostar det att bo i L.A?

"Vi betalar nästan 5 000 dollar per månad totalt för vår lägenhet, så det är ganska dyrt även om vi är fyra personer som delar på det. Matpriserna är okej, jag vet inte riktigt hur de är jämfört med Norge eftersom jag aldrig har bott ensam tidigare. Det hade såklart kunna vara billigare, men det är ju inget jag kan göra så mycket åt."

Är det svårt att hålla studentbudgeten?

"Vi försöker att både leva billigt och samtidigt ha kul medan vi är här. Jag menar, vi är här för att uppleva nya saker och 3 av oss 4 tjejer stannar här i ett år eller mindre. Så vi försöker få ihop det så att vi har råd att göra roliga saker. Vi kan inte göra allt, såklart, men för ett tag sen gick vi för att se The Late Show med James Corden, det var jättekul och definitivt värt pengarna!"

Vad är dett bästa råd till någon som läser det här och också vill plugga i L.A?

"Oavsett vad man ska göra är det alltid lite läskigt att göra någonting nytt helt ensam. Jag menar, du är långt hemifrån, och det viktigaste är att komma ihåg varför du ville åka från första början. Jag har alltid velat plugga i Santa Monica, så jag ångrar inte en sekund att jag tog steget. Ett tips är att våga vara utåtriktad och själv ta kontakt med nya människor, för alla här är verkligen så trevliga. Du behöver ofta bara börja prata, så flyter det på av sig självt"!

Vad tänker du kring att resa ensam som tjej?

"Ärligt talat, har jag tänkt lite på det. Men jag försöker bara att vara försiktig och tänka på vart jag går och vilka människor jag omger mig kring. Jag är alltid trevlig när folk säger hej till mig och så, men jag tänker såklart alltid på att vara försiktig.

En av fördelarna med att resa ensam, som jag inte tänkte på innan, är att det faktiskt inte är så farligt att ta en kaffe eller äta på restaurang själv. Det var något helt nytt för mig. Faktum är att jag ser många som gör samma sak här, så det är sådana små saker om har hjälpt mig att komma ut ur min komfortzon."

Är din familj oroliga för att du ska vilja stanna där för evigt?

"Jag antar att de har funderat på det eftersom vi alla älskar L.A. Så de skulle nog komma och hälsa på ganska ofta. Men jag planerar att åka hem efter mitt sabbatsår för att plugga samhällskunskap. Men om jag skulle hitta ett liknande program här kanske jag skulle kunna tänka mig att stanna längre. Vem vet!"

Vad är ditt drömjobb efter studierna?

"Jag vill bli lärare i samhällskunskap. Men ett annan dröm jag har är kanske att starta ett eget café någon gång. Kanske på Abbot Kinney Boulevard, goals!."

Känner du att du har utvecklas något under din tid i USA?

"Jag känner mig mycket mer självsäker nu. Kanske för att folk inte riktigt bryr sig lika mycket här. Jag också också vågat experimentera mer med min klädstil. Det finns SÅ många olika typer av människor här och alla är så bra på att våga vara sig själva. Så ja, jag upplever att det är lättare att ta reda på vem man är."

Drömmer du om ett liknande äventyr?

Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper våra duktiga studierådgivare dig att undersöka olika alternativ. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen!

Jag vill veta mer om att plugga i L.A

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...