{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Charlotte i San Diego: Du kommer aldrig ångra att du pluggade utomlands

Charlotte Walking On The Street

Tveka inte, gör det bara!

Vi har snackat med Charlotte som åkte iväg för att plugga en termin på San Diego State University. Precis som många andra studenter som vi har pratat med är hennes bästa råd till dig som funderar på att plugga utomlands, att ta tag i drömmen! Läs vidare för att höra mer om hennes tid i San Diego!

När bestämde du dig för att plugga i San Diego?

Jag var i San Diego från januari 2022 till slutet av maj samma år. Jag hade precis tagit min kandidatexamen sommaren innan och bestämde mig för att ta ett sabbatsår, för att lära mig spanska och åka iväg på en utlandstermin. Nu är jag hemma igen och pluggar min master i miljöteknik. Ingen av kurserna jag läste i San Diego är kopplade till min nuvarande utbildning, utan jag såg det bara som en möjlighet att lära mig något nytt och åka utomlands ett tag. Jag planerade egentligen att plugga utomlands under min kandidatutbildning, men på grund av Covid-19 fick jag tänka om! 

Hur kom det sig att du ville plugga utomlands från första början?

Jag åkte på utbyte i Australien under gymnasiet och gillar verkligen att resa i största allmänhet. Jag var också taggad på tanken på att åka iväg utomlands en längre period för att få en annorlunda upplevelse. Jag ville prova på att bo på en ny plats, lära känna nya människor och få ett rejält miljöombyte. Genom att vara borta lite längre fick jag också möjligheten att resa runt en hel del och se mer än bara San Diego. 

Varför valde du just San Diego?

Först och främst ville jag flytta till något varmt ställe. Så jag tittade på olika alternativ och kom fram till att Kalifornien var något för mig. Jag funderade ett tag på Hawaii, men det jag verkligen gillade med Kalifornien var det faktum att det finns så otroligt mycket att se och göra där. Som till exempel åka på roadtrips till andra stater och nationalparker. Till slut valde jag mellan L.A. och San Diego, vilket var ett svårt beslut. Men valet landade på San Diego, för att det kändes som en väldigt trevlig stad och inte lika hetsig som L.A. 

Åkte du själv?

Ja, jag åkte helt själv och jag var supernervös i början. Det uppstod några mindre problem med mitt boende när jag först kom dit, men allt löste sig till slut som tur var. Men det är självklart att man är pirrig när man ska resa så långt bort utan att känna någon. Men allt blir bättre med tiden! 

Ordnade du med boende innan du åkte?

Ja det gjorde jag, jag ville inte komma dit utan att veta var jag skulle bo. Jag kontaktade ett studentboende nära universitetet och hittade så småningom ett rum som var ledigt hela terminen.

Delade du lägenhet med någon?

Ja, jag bodde med två amerikanska tjejer. Egentligen var det en lägenhet för 4 personer, men den fjärde hade flyttat ut men betalade tydligen hyra ändå. Jag hade eget badrum och sedan hade vi ett gemensamt kök. Det var ett riktigt bra sätt för mig att lära känna amerikaner, eftersom det annars är lätt att bara umgås med internationella studenter. Genom mina roomates träffade jag också många andra amerikanska vänner. Det kan annars vara lite knepigt att lära känna lokala studenter! 

Anordnarde SDSU aktiviteter för internationella studenter?

Ja! Speciellt i början ordnade de vissa aktiviteter på fredagar, som för övrigt var toppen. Jag minns att de arrangerade en kasinokväll och många filmkvällar, mest för internationella studenter. Alla event var superroliga och jag tror att det var kanske runt 200 personer minst varje kväll! 

Hur vågar man gå själv på dessa event till en början?

Tja, det fanns en del grupper på sociala medier där man kunde fråga om folk planerade att gå och kanske bestämma att man skulle gå tillsammans. Men SDSU gjorde ett bra jobb med att organisera en introduktionsdag och redan där träffade jag ett gäng jag klickade med. Det första vi gjorde var att skapa en gruppchatt på Snapchat och när någon kände för att hitta på något skrev man bara i chatten och frågade vilka som ville hänga på. Alla är i pricip ensamma i början, så många är på att hitta på saker! 

Om vi backar bandet lite, vad hade du för förväntingar innan du åkte?

Jag brukar försöka att inte ha för höga förväntningar, eftersom det alltid är svårt att föreställa sig vad som kommer att hända. Naturligtvis tänkte jag på hurvida jag skulle hitta några nya vänner, hur mitt schema skulle se ut osv. Ganska vanliga bekrymmer tror jag. Förutom det hoppades jag på bra väder och massor av tid att hänga på stranden eftersom det är det som Kalifornien är känt för. Jag hade också förväntningar på att åka på många roadtrips runt om i delstaten – och det gjorde jag! 

Hur såg ditt schema ut?

När jag väl kom fram kunde jag välja och vraka mellan olika kurser och jag hade lektioner måndag till torsdag. Däremot hade jag bara idrottsklasser på måndagar och onsdagar. Jag gick en kurs i självförsvar och surfing, så det var väldigt roliga dagar. Jag hade alltså bara föreläsningar på tisdagar och torsdagar. Varje fredag var jag ledig, vilket de flesta internationella studenter var, så då passade vi på att åka på längre weekendresor!

Vilka andra kurser läste du?

Under min kandidatexamen läste jag elektroteknik och just nu läser jag en masterexamen i hållbar teknik. Men mina kurser i San Diego var inte relaterade till det eftersom jag inte planerade överföra poängen hem. Så jag läste kurser i International Business & Diplomacy,spanska och astronomi på sidan av mina idrottsklasser. Jag valde Business & Diplomacy bara för att jag tycker att det är ett värdefullt ämne att känna till och spanska för att fräscha upp mina språkkunskaper.

Många är nog nyfikna på surfklassen, berätta mer!

Ja, det var riktigt kul! Jag tvekade lite först eftersom transporten till "lektionssalen" var lite komplicerad, men jag ändrade mig till slut och det ångrar jag inte en sekund. Det var dock lite kallare i vattnet än väntat, men vi hade våtdräkter på oss när vi surfade, så det var lugnt. Jag hade självförsvar på morgonen och sedan surfing på eftermiddagen, så när jag kom hem var jag helt färdig. Men en grym sak med idrottsklasserna var att du lärde känna nya människor på ett sätt som du inte gör under vanliga lektioner. Så jag rekommenderar definitivt alla att välja minst en idrottsklass om det är möjligt, du får mer chanser att prata med folk! 

Bra tips! Hur var livet annars i San Diego?

Jag hade "vanliga" lektioner på tisdagar och torsdagar, så de dagarna var ganska långa. Men jag brukade gå ut och äta middag med vänner eller åka hem för att laga mat i lägenheten. Mina veckor var väldigt flexibla överlag. Jag behövde inte plugga supermycket, det var väldigt sällan jag pluggade på kvällar och helger. Jag passade istället på att åka på weekendresor och utforska de omgivande städerna. Vi gjorde också en del häftiga vandringar!

Vilka andra platser besökte du?

Den största resan vi gjorde var under Spring Break, då åkte till Las Vegas, Zion National Park, Bryce Canyon, Grand Canyon och sedan genom Sedona National Park och tillbaka. Vi gjorde också en längre roadtrip genom Death Valley, Sequoia National Park, Yosemite, San Francisco och ner tillbaka till San Diego längs Pacific Highway. Under helgerna åkte vi till Los Angeles, Joshua Tree National Park och en gång även till Mexiko för en dag!

Många har nog hört en del om Spring Break – hur är det egentligen?

Vi passade på att göra den stora roadtripen, men många andra åkte till Mexiko och festade i Cancun. Tydligen åker många amerikaner till Costa Rica under Spring Break, nästan alla reser någonstans. Det är definitivt något folk pratar om, särskilt veckorna före Spring Break. Alla är nyfikna på vad alla har planerat och vart de är på väg!

Gick du på några större event under din tid i San Diego?

Det mesta hände under början av terminen, basketmatcherna var en jättegrej där borta. Säsongen pågick fram till mars. Som student är det gratis inträde och i stort sett alla gick på matcherna. Arenan är SÅ stor. Jag kan inte så mycket om basket, men det är inte svårt att dra slutsatsen att universitetsidrotten enormt stor i USA. Jag tror att en av våra spelare vann någon form av pris och det var en stor snackis under min vistelse!

Har upplevelsen påverkat dig på ett personligt plan?

Kanske lite. Jag tror inte att jag har förändrats sådär supermycket, men jag lärde mig att inte vara så beroende av andra. Det var några gånger då jag ville planera in något, men det passade inte andras schema och i början sköt jag det bara åt sidan och sa "vi tar det en annan gång". Tillslut gjorde jag det bara själv istället. Ibland är det skönt att inte behöva anpassa sig efter andra. Speciellt i slutet av terminen var det knepigt att få ihop allas scheman. När jag reste till San Francisco gjorde jag det med en kompis, som sedan ville fortsätta norrut och jag var tvungen att åka tillbaka till San Diego för att hinna med mitt flyg hem. Så den resan gjorde jag själv och det var förvånansvärt skönt!

Vad är ditt bästa råd till någon som läser det här?

Du har säkert hört det förut, men våga följa dina drömmar. Vänta inte. Gör det bara! Allt kommer att bli bra. Det finns ingen anledning till stress och panik och jag tror inte att någon någonsin har ångrat att de pluggat utomlands. Kom ihåg att alla letar efter nya vänner, så du kommer inte att vara ensam!

"Jag tror inte att någon någonsin har ångrat att de har studerat utomlands!"

Charlotte, student in San Diego

Vill du göra ett liknande äventyr som Charlotte?

Hör av dig till oss så reder vi ut allt det praktiska. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen. Klicka på knappen nedan så hör vi av oss så snart som möjligt!

Ta reda på dina möjligheter

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...