{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Ellen hade en social termin i Santa Barbara

ELLEN HADE EN SOCIAL TERMIN I SANTA BARBARA | KILROY

Börja plugga eller följa sina resedrömmar?

Vad ska du göra efter ditt sabbatsår om du fortfarande inte känner dig redo att påbörja universitetsstudier? Well, ta ett sabbatsår till och följ dina drömmar! Det här är Ellens berättelse om sitt äventyr i Santa Barbara i Kalifornien.  

Berättelser från Kalifornien

Ellen har varit på resande fot mer eller mindre sedan hon var 16 år, så när hon bestämde sig för att plugga en termin i Santa Barbara var det inte direkt första gången hon åkte utomlands. Syftet med utlandsterminen var inte bara studier, utan snarare att få uppleva en social termin och träffa mycket folk.

Det här är hennes berättelse från äventyret i Kalifornien.

Har du alltid vetat att du ville plugga utomlands?

Ja, typ. Jag åkte som utbytesstudent till high school i Utah när jag var 16 år. När jag började mitt sabbatsår var inte planen att studera utomlands, men saker och ting förändrades med tiden och efter lite velande fram och tillbaka bestämde jag mig för att ta ett andra sabbatsår efter det första. Jag var rädd att om jag började universitetet för tidigt så skulle jag inte hinna göra allt jag drömde om under mitt sabbatsår. Så från början var det inte planen, men så fort tanken på utlandsstudier hade fastnat i mitt huvud kunde jag inte släppa den. Så jag åkte till Santa Barbara under mitt andra sabbatsår.

Ett av de främsta skälen till att jag åkte iväg var att jag var väldigt osäker på vad jag ville plugga. Jag velade mellan psykologi, samhällsvetenskap och juridik och genom att åka till Santa Barbara City College kunde jag välja alla mina kurser själv, vilket jag hoppades skulle ge mig en fingervisning om vilket spår som passade mig bäst. Jag upptäckte att psykologi och samhällsvetenskap var intressanta ämnen, men inget som jag ville arbeta med i framtiden, så då blev det juridik kvar.

Du hade redan hade varit i USA, visste du att du ville komma tillbaka?

Helt ärligt, ja. Jag hade precis spenderat ett halvår med att jobba i Australien och därifrån gjorde jag hela min visumansökan till USA. Jag var bara hemma i tio dagar innan jag sedan reste till USA och Kalifornien. Jag ville verkligen få ut så mycket som möjligt av mina sabbatsår, så jag hade inte direkt tid att stanna hemma och slappa. Jag kände redan till det amerikanska skolsystemet och visste att om jag bestämde mig för att plugga i USA så skulle det inte bli alltför svårt, och ett av mina mål, förutom att bestämma ämne för mina universitetsstudier, var att bara ha det kul och njuta av livet under några månader.

Vilken research gjorde du innan du valde att åka till Santa Barbara?

Jag hittade faktiskt några som hade pluggat på Santa Barbara City College på Instagram och följde dem ett tag, och så kände jag en tjej från min hemstad som hade pluggat i Santa Monica, vilket ligger nära Santa Barbara. Så jag bestämde mig för att skriva till henne och hon berättade om Santa Barbara som hon hade besökt några gånger. Jag fick intrycket att det var en liten stad med colleget nära stranden och en stad med avslappnad atmosfär, vilket passade mig väldigt bra.

Hur var livet då i en chill strandort i Kalifornien?

Det var verkligen vad jag skulle kalla lyxliv! Varannan dag hade jag 3-timmars håltimme så jag spenderade många timmar på stranden och badade, käkade lunch och chillade med vänner. Vissa studenter valde att schemalägga sina kurser bara några enstaka dagar per vecka, men jag valde att lägga mina kurser måndag-torsdag, vilket motiverade mig att komma upp varje dag. Det passade mig bättre, kändes det som.

Hur var din fritid på helgerna?

Jag reste nästan varje helg. Jag var i Las Vegas fem gånger tror jag. Min värdfamilj som jag bodde hos när jag pluggade på high school i Utah bodde en och en halv timme utanför Las Vegas, så det var ett bra tillfälle att besöka dem när jag var där. Utöver det mötte jag upp vänner från Australien i Las Vegas några gånger också, och så åkte jag på äventyr med mina nya vänner från Santa Barbara.

Vi åkte också till LA flera gånger och vid ett tillfälle var vi runt 20 personer som hyrde en enorm lägenhet genom AirBnB för att fira Halloween.

Om vi backar ett steg. Du anlände till Santa Barbara helt själv – hur startade du ditt nya sociala liv?

Till en början hittade jag en KILROY-grupp på Facebook där jag ställde frågor om boende. Efter några bra samtal med andra studenter hittade jag boende på ett ställe som heter Victorian House, där många internationella studenter bodde. Jag delade lägenhet med några andra tjejer och om jag minns rätt fanns det fyra olika byggnader med totalt 28 studenter så det var en skön vibe och väldigt socialt.

Gällande det sociala livet hade jag redan knutit många kontakter genom Facebookgruppen och sen hörde vänner till dem jag varit i kontakt med av sig, så allt gick väldigt fort och inom de första dagarna kändes det som att jag redan kände massor av människor där. Och sedan förstås under skolans introduktionsvecka, så fort jag hörde någon som pratade mitt eget modersmål gick jag fram till dem, och på ingen tid alls hade jag skapat massor av nya kontakter. Helt ärligt så tror jag nog att få fart på sitt sociala liv är den enklaste biten när man studerar utomlands. Alla sitter i samma båt och alla vill träffa nya människor.

Var du nervös innan du åkte?

Nej. Jag har varit på utbyten sedan jag var 16 år, så situationen var bekant för mig. Jämfört med första gången jag åkte utomlands, då jag kände att det krävdes mer arbete för att få i gång mitt sociala liv, var det mycket lättare denna gång. Och mitt bästa råd om du inte har så mycket erfarenhet av att resa på egen hand är att komma ihåg att alla andra är i precis samma sits och alla vill träffa nya vänner. Så var proaktiv och bjud hem folk och tacka ja till alla aktiviteter du blir inbjuden till så blir du snabbt en i gänget. Det kanske inte är dem du pratar med mest i början som blir dina bästa vänner, men en öppen dörr leder till nästa, skulle jag vilja påstå.

Vilka bodde och umgicks du med?

Jag bodde med tjejer från Österrike, Sverige och Nederländerna. Men som jag sade bodde totalt ca 28 personer i vårt bostadskomplex.

Vilka upplevelser från din vistelse minns du främst?

En sak som jag verkligen älskade var att ta nattbussen till Las Vegas, sova hela vägen dit och sedan börja dagen på plats i staden. En av gångerna vi åkte dit var för en I <3 Radio Festival - där en dagsbiljett kostade 50 USD - med artister som Zara Larsson, Billie Eilish och Juiceworld. Vi var ett stort gäng tjejer som åkte och bodde på hotell och hade en underbar upplevelse där. Men vår Halloweenfest i LA var också episk!

Var det en annorlunda Ellen som klev på planet till Santa Barbara jämfört med tjejen som kom hem 6 månader senare?

Ja. Men inte enbart på grund av dessa sex månader. Ända sedan jag tog studenten och under mina sabbatsår har jag mognat mycket. För att ge ett exempel; jag var väldigt petig med maten tidigare, men allt mitt resande har påverkat mig och idag är jag mycket modigare och äter så många olika sorters mat som jag aldrig skulle ha gjort tidigare. Men min vistelse i Santa Barbara var första gången jag bodde på egen hand eftersom jag bodde hos värdfamiljer både i Australien och Utah, så jag har lärt mig mycket om att flytta, handla mat själv, betala hyra i tid – och jag var mycket mer trygg med att flytta in i en egen lägenhet efter att jag kom hem.

Hur är studentlivet i USA annorlunda jämfört med hemma?

Hm, jag har ju pluggat under Covid 19-pandemin, så… Men till exempel att få välja sina egna kurser och kunna skräddarsy sitt eget schema ger mycket frihet. En stor skillnad är också att du stannar kvar och är på campus, jämfört med hemma där du går till lektionerna och sedan hem igen när de är slut. I USA hänger alla på campusområdet eftersom där finns alla aktiviteter och idrotter, träning etc. Det är som en helt annan värld, enligt mig. Det är inte alls lika socialt hemma som i USA, den saken är säker.

Om du ser tillbaka på din vistelse, finns det något som du hade velat veta om innan du anlände?

Jag älskade stället där jag bodde, man kanske hade en flytt ha varit bra. Det fanns två ”föräldraliknande” personer som typ bevakade husen och såg till att vi inte var för högljudda och att vi följde varenda regel.

Och jag vet att det fanns ett annat boende som hette La Brezza Apartments, som förresten låg precis bredvid campus, där det var ganska annorlunda.

Jag skulle kanske ha varit tidigare ute när det gällde boende så att jag inte blivit så desperat på slutet. Det hade varit trevligt att veta. Men generellt var jag också sent ute med min ansökan och jag borde ha påbörjat ansökningsprocessen tidigare. Och ytterligare ett råd är också att göra research och sätta rimliga förväntningar utifrån sig själv. Vad är det du vill få ut av ditt studieäventyr utomlands och hitta den lösning som passar dina drömmar bäst.

Drömmer du om ett liknande äventyr?

Vi förstår! Och vi finns här för att hjälpa dig planera ditt nästa utlandsstudieäventyr. Klicka på knappen nedan för att kontakta oss och du är ett steg närmare ditt livs största äventyr!

Jag vill studera utomlands!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...