{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Kristine i Kanada: Det är bara att göra det!

Kristine i Ottawa, Kanada

Vårt bästa tips för 2022 är..

Vi har delat med oss av en hel del historier från studenter under 2022, och om det är en sak som de alla har gemensamt är det att oavsett hur nervösa de är inför att åka utomlands är den bästa lösningen för att bota din nervositet att bara kasta dig ut, träffa människor och gå utanför din komfortzon. Kristine studerar just nu på Carleton i Kanada och även hon skriver under på det. Läs mer om hennes studentliv här nedan 

Hur kom det sig att du valde att plugga utomlands?

Jag gillar verkligen att resa, så det är nog den största anledningen. Jag gjorde också ett utbytesår på gymnasiet vilket jag verkligen älskade, så när jag kom hem visste jag att jag ville plugga utomlands igen. Dessutom tror jag att jag bara ville ha en annan upplevelse än vad de flesta andra har. Min ursprungliga plan var egentligen att ta ett utbytesår via universitetet i Norge, men helt plötsligt bestämde sig alla mina vänner för att också åka utomlands, så jag tänkte: varför kinte bara göra det nu?

Varför just Kanada och Carleton University?

För att vara helt ärlig så var min första plan att åka till Australien, men när jag fick reda på att det var dyrare än Kanada tänkte jag om. Jag visste också att jag ville studera förnybar energiteknik och det finns bara ett fåtal universitet där man kan göra det. Så mina alternativ var begränsade till endast 2 universitet som KILROY erbjöd så där landade valet på Carelton University!

Hade du varit i Kanada tidigare och vad hade du för tankar om landet innan du flyttade?

Nej, det här är faktiskt min första gång och jag vet inte riktigt om jag hade så många tankar om landet innan jag flyttade hit. Om jag ska vara ärlig så gjorde jag inte så mycket research innan jag åkte. Men nu när jag har varit här ett tag känner jag att det är ganska likt Norge när det till exempel kommer till klimatet. Kanada är också känt för att vara ett land med stor gästfrihet och trevliga människor och det är definitivt sant. Folk är SÅ trevliga här!

Åkte du helt själv?

Ja, jag känner ingen här hemifrån och jag har faktiskt inte träffat några andra Skandinaver än så länge! Att resa utan att förbereda sig så mycket var rätt läskigt eftersom man aldrig vet vad som kommer att hända och allt kring visumprocessen kändes komplicerat. Jag var också orolig för om jag skulle hitta vänner - och dt skulle gå med plugget. Det det var väldigt mycket blandade känslor i början!

Visste du var du skulle bo innan du åkte?

Ja, jag bor på campus då jag tyckte det kändes enklast. Speciellt eftersom jag är förstaårsstudent och då känns det som att alla bor på campus.  Jag tänkte också att det skulle vara det bästa sättet för mig att lära känna nya människor eftersom jag inte kände någon innan. Jag hittade boende redan hemifrån, vilket i stort sett var det enda jag hade fixat innan jag åkte.

Hur skulle du beskriva den första tiden?

Jag bara kastade mig rätt  in i hela upplevelsen. Även när du blir nervös måste du bara kämpa för att övervinna den känslan. Du måste egentligen bara låta dig själva vara obekväm och börja prata med folk. Men jag ska också säga att de första dagarna var ganska intensiva eftersom den första veckan, som kallas Frosh Week, är där alla samlas och sätts ihop i grupper och det var aktiviteter varje dag hela dagen, även på natten. Allt organiserades av Carleton!

Det är en sak att lära känna skolan – hur är det med att träffa nya människor?

Den första jag träffade var förstås min roomates. Jag skulle säga att det gick ganska snabbt för oss att lära känna varandra. Där vi bor delar vi också badrum med våra grannlägenheter så där lärde man också snabbt lära känna nya människor. Jag bor med 3 kanadensare i lägenheten och vi delar ett rum för två personer, så man har inte mycket privatliv men det går bra!

Även om du inte gjort så mycket research innan, hade du några förväntningar på äventyret innan du åkte?

Jag hade höga förväntningar, det är nästan omöjligt att inte ha. Jag skulle faktiskt säga att några av dem redan har uppfyllts trots att jag bara varit här i några månader. Jag har redan träffat så många coola människor! Å andra sidan skulle jag säga att skolan är mycket mer krävande än jag trodde. Speciellt ingenjörsutbildningen, som jag går. Det kan vara ganska mycket ibland. Jag har aldrig jobbat så hårt förut och jag känner att jag har något att göra hela tiden, men det är bara kul! 

Jag går till i skolan varje dag och de burkar vara ganska långa. Jag försöker hitta tid på helgerna för att göra lite roliga saker på fritiden, så jag kan åtminstone uppleva något medan jag är här. Men nästa termin vhar jag lektioner från 8.30 på morgonen till 8 på kvällen, så det är ganska tungt!

Jag förstår, så hur ser vardagen ut för dig på Carleton?

Om jag har mycket att göra måste jag göra lite skolarbete innan lektionerna börjar på morgonen. Jag äter frukost i cafeterian här och vi kan välja och vraka i stort sett vad vi vill. Sedan har jag klektion och efter det försöker jag se till att jag har gjort alla mina läxor innan jag hänger med vänner. Generellt chillar vi mycket på kvällarna eftersom de flesta har ganska mycket skolarbete, så det är skönt att bara ta det lugnt. Ibland tar vi en promenad för att komma bort från universitetslivet en stund och tänka på något annat.

På helgerna försöker vi undvika skolarbete så att vi kan hänga på stan och gå till barern med andra studenter. Så ja, det är i princip mitt liv här!

Har du hunnit utforska mer än Ottawa hittills?

Jag åkte till Niagarafallen över Thanksgiving och sedan åkte vi till min roomates familj under ett par dagar. Det var ganska coolt så jag planerar att besöka Toronto snart också. Jag har också varit i Quebec på en dagstur! Men jag vill utforska några av de närliggande platserna och Montreal är också på min lista, samma sak med Vancouver. Det skulle vara så synd att ha åkt till Kanada och inte utforska några av de coola saker som landet har att erbjuda när jag är här!

Hur är Ottawa som studentstad?

Jag är faktiskt några år äldre än de flesta av mina studiekamrater, för i Kanada börjar de universitetet tidigare än i Norge, så vi åker ofta till Quebec för att gå ut på nattklubb till exempel. Jag skulle säga att kulturen är ganska intensi, jämfört med Norge. Generellt är folk mer utåtriktade så det kan bli vildare än vad jag är van vid. För mig är det dock en bra grej, eftersom jag anser mig vara en social person och vill gärna umgås så mycket som möjligt. Jag är van vid att när man går ut, hänge man med de man är med, men här blandas alla med alla vilket är jätteroligt!

Är livet annorlunda nu när du är i Kanada jämfört med att vara hemma?

Ja definitivt. För det första är det väldigt konstigt att prata engelska hela tiden. Jag har inte träffat några Skandinavier än så länge, så jag pratar engelska hela tiden. En annan sak är att leva utan mina föräldrar som jag måste vänja mig vid eftersom jag nu måste fixa allt själv. Men allt är fortfarande relativt nytt för mig, så det är den största förändringen just nu. Men det har varit lätt att anpassa sig då allt är så strukturerat med skolan så jag har inte så mycket tid att tänka på allt annat än. Men de första två veckorna var ganska intensiva eftersom det var Frosh Week och du går runt konstant nervös och inte vet vad du ska göra, inte har många människor att prata med eftersom du fortfarande inte hittat nya vänner. Jag har varit på utbyte förut, så jag hade fördelen att veta att de första två veckorna skulle bli tuffa.

Vad tycker du har varit roligast hittills under din tid i Kanada?

Att träffa nya människor har varit höjdpunkten hittills! Som tur är är alla ganska öppna här och kanadensare är väldigt trevliga människor. Jämfört med skandinaver är de väldigt utåtriktade och lätta att vara i närheten av och det underlättar förstås också när alla som är nya här alla är i samma situation där de letar efter nya vänner och är intresserade av att lära känna nya människor!

Om du skulle ge tre råd till alla som läser detta, vilka skulle de vara?

För det första tycker jag att det är superviktigt att bara kasta sig in i hela upplevelsen – speciellt i början. Sen skulle jag nog också rekommendera att du gör lite research innan du reser - det är något jag känner att jag borde ha gjort mer. Som jag sa, jag gjorde inte mycket research. Jag googlade Carleton en gång innan jag åkte och jag skulle rekommendera att kolla upp lite mer kring standen. Det kommer att göra det hela lättare, särskilt i början.

Sen skulle jag rekommendera att om du idrottar, och ditt universitet erbjuder den sporten, anmäla dig till laget. Det är en väldigt enkel inträdesbiljett för att få nya vänner och uppleva universitetslivet!

Var det något som överraskade dig?

Jag tycker att du hör så mycket om att universitetslivet ger dig mer frihet, men eftersom jag bor i ett studenthem som praktiskt taget ligger i skolan så skiljer det sig inte så mycket från gymnasiet, där jag också bodde på campus. Men nästa år måste vi flytta från lägenheten, så jag hoppas att det ska ge mig mer erfarenhet av att faktiskt bo själv. Då flyttar till en annan lägenhet som inte ligger på campus, men ändå i närheten. Vi vill inte behöva pendla så långt till skolan, särskilt under vintern. 

Har du träffat vänner som inte pluggar samma saker som du, som upplever Carleton på samma sätt som du?

Det sägs att ingenjörsprogrammet är väldigt tufft. Så när jag berättar för folk att jag pluggar till ingenjör, brukar de svara med "åh, lycka till!". Men för mig tror jag att det också är svårt på grund av språket. Allt är självklart på engelska och det måste man vara beredd på. Till exempel är det svårt för mig att bara prata matematik eller fysik på engelska, så jag måste lära mig många nya ord utöver skolmaterialet samtidigt och jag kan försäkra digatt det inte är de lättaste begreppen att lära sig utantill bara sådär. 

Ångrar du att du åkte?

Nej inte alls! Jag har vetat länge att det är detta jag vill studera. Det är väldigt motiverande för mig och jag känner att det ger mig ett försprång. Jag hörde också att första året är värst, för man måste kunna grunderna i allt innan den "riktiga" kandidatexamen börjar i årskurs 2 där man kan specialisera sig mer. Så jag håller ut, och jag har som sagt redan träffat många coola människor så jag trivs här!

Drömmer du om ett liknande äventyr som Kristine?

Drömmer du också om ett studieäventyr utomlands? Vi finns här för att hjälpa dig att förverkliga dina studiedrömmar och kan hjälpa dig att hitta det perfekta universitetet för just dig. Läs en eller två terminer, eller en hel kandidatexamen eller kanske en master utomlands. Kontakta oss via länken nedan så hör vi av oss!

Jag vill veta mer

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...