{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Maren om att studera på HPU: Ibland undrar jag om detta är på riktigt

Maren With Friends On A Boat

Maren lever sin dröm i Hawaii

Föreställ dig detta: Det är sommaren 2021 och du ska börja snart påbörja dina masterstudier. De kalla vintermånaderna närmar sig med stormsteg, så vad ska du göra? Jo, du hoppar på planet till Hawaii för att ta din masterexamen i tropiska omgivningar såklart! Det är i alla fall vad Maren bestämde sig för att göra och hon har inte ångrat sig en sekund. Här är hennes berättelse från Hawaii Pacific University!

Varför plugga i Hawaii?

Svaret är nästan uppenbart eftersom Hawaii är exotiskt, varmt resmål som är känt för sin avslappnade livsstil. För Marens var det en "deal breaker" när när hon bestämde sig för att ta sin masterexamen på HPU där hon studerar organisationsutveckling och förändring. 

"Jag hade egentligen tänkt åka till Australien, men eftersom gränserna var stängda bestämde jag mig för att åka till Hawaii i jakten på ett varmt och tropiskt klimat där jag kunde uppleva något helt annat. Jag läste på om att studera på Hawaii på KILROYs hemsida och nu är jag här och det är riktigt häftigt!", säger hon och fortsätter:

"Jag har alltid känt att när jag är ung och studerar vill jag inte bara stanna i Norge. Jag drömmer om att göra något roligt, annorlunda och uppleva något nytt. Under gymnasiet bodde jag i England ett år och under mina kandidatstudier tog jag ett utytesår i Spanien. Nu kände jag därför att jag ville resa längre bort till någon mer exotisk plats än Europa. Men i grunden älskar jag att resa, bo andra platser och uppleva andra kulturer, nya språk och Hawaii är perfekt för det eftersom det är väldigt mångkulturellt."

Åkte du helt själv?

"Ja, jag åkte helt själv och kände ingen när jag kom hit. Det var faktiskt en rätt galen upplevelse, att gå från att inte känna någon till att vi nu är runt 60-70 skandinaver som umgås hela tiden. Det finns många internationella studenter här!"

Jag har hyrt en lägenhet med 2 andra studenter från Norge och vi bor bara cirka 5 minuter promenad från Waikiki Beach, så det är väldigt centralt. Men jag tror att vi hade väldigt tur eftersom det är dyrt på Hawaii och de flesta betalar omkring 1000 USD för ett delat rum. Jag betalar 1000 USD för ett helt eget rum vilket är lyxigt!"

Fixade du boende i förväg?

"Faktiskt inte eftersom jag tyckte det var lite svårt att organisera i förväg. Det finns många bedragare på Craigslist och jag ville inte betala något i förskott innan jag kunde se boendet på plats. Ingen av de jag känner här ordnade med boende i förväg, utan fixade det så snart de kom hit. Jag bodde på ett hostel de första dagarna, för att landa ordentligt och reda ut de praktiska sakerna."

Vilka förväntningar hade du innan du anlände till Hawaii och har de uppfyllts?

"När du åker utomlands vet du aldrig riktigt vad du kan förvänta dig, för det är inte bara en semester utan det kommer faktiskt att bli ditt hem. Så naturligtvis hade jag många förväntningar men också många tankar som "Kommer jag att hitta vänner?”, “Hur kommer boendet att vara?”. Men jag skulle säga att baserat på min reserfarenhet så löser det sig alltid till slut. Men Hawaii var lite annorlunda eftersom det är så långt borta och jag känner inte någon som har varit här tidigare – så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men hittills har det definitivt överträffat alla mina förväntningar!

Först och främst har jag träffat så många trevliga människor redan, men även naturen och landskapet är nog det galnaste jag någonsin sett - och det säger jag trots att jag är från Norge. Här är allt grönt och omgivet av berg och du kan vandra för att hitta tidvattenpooler och vattenfall. Ibland frågar jag mig själv, är detta ens på riktigt?

"Here it’s all green and all about mountains, and you can go hiking and go to tide pools and waterfalls and it’s an insane life. Sometimes I ask myself, is this even real?"

Maren, studying at HPU

Hur var din första vecka på HPU?

"Första veckan var introduktionsvecka och innebar inte så mycet socialt umgänge på grund av corona. Vi fick börja med att testa oss och visa upp vaccinationsbevis för att registrera oss. 

Något jag snabbt la märke till var att det finns mycket fler studenter på kandidatnivå än masterstudenter och jag kände att skolan gjorde lite mer för dem i början, medan vi inte hittade på så mycket under första veckan. I princip hade vi bara en introduktionsdag, som handlade om att lära känna skolan och få praktiskt information.

Jag jobbar nu på skolan som examensassistent och en av de första sakerna jag föreslog var att annordna fler sociala aktiviteter även för masterstudenter. Anledningen till att man inte gör så mycket är att många masterstudenter i USA är lite äldre och tar examen vid sidan av jobbet. Därför kanske det inte är lika intressant för studenterna att bli en del av det sociala livet på skolan". 

Hur kan en vanlig dag se ut?

"Jag läser 3 kurser varje termin, så jag går i skolan måndag, tisdag och fredag i ungefär 3 timmar varje dag. När jag inte går i skolan reser jag runt på ön, snorklar med delfiner, åker på båt och vandrar mycket. Livet är väldigt roligt och socialt och om jag ska vara ärlig känns inte skolan supersvår än så länge, det är en bra balans mellan plugg och fritid.

Generellt skulle jag säga att jag lägger mindre tid på det akademiska än hemma. För att få högsta betyg i Norge krävs det att man pluggar mycket och verkligen anstränger sig. Man kan ha upp till 7 tentor att plugga till samtidigt och det var tufft. Här är det mycket mer chill!"

Vad gör du när du inte går i skolan?

"Det finns många olika idrottsklubbar på HPU som sysslar med exempelvis fotboll. Jag har spelat handboll i 13 år och det är verkligen min grej, men i USA vet nästan ingen vad det är, så när skolan är klar för dagen brukar jag gå till gymmet eller ge mig ut på vandringar. 

Vi har också besökt 2 av de andra öarna och har bland annat få se vulkanens utbrott på Big Island och även uppleva Kawaii, som är en riktig Hawaii-ö. Även om det är väldigt grönt och tropiskt runt Honolulu är det fortfarande en stor stad med många skyskrapor och stora byggnader. Kawaii däremot är en väldigt autentisk ö som speglar hur du tror att Hawaii ser ut". 

Vi måste såklart snacka surfing, har du provat det?

"Ja, det går bättre och bättre, men det beror helt på vågorna. När vi först kom hit i augusti var det rätt så lugna vågor vid Waikiki Beach, men nu är det vinter och de bästa surfarna hänger på den norra straden, där vågorna kan vara rätt så tuffa. Så just nu surfar jag inte så mycket. Jag har däremot sett en tävling och det var en helt galen upplevelse. Vågorna var 5-6 meter höga och proffsen bemästrar dem som om det inte vore någonting. När du är här känner du verkligen att surfing är en stor del av av kulturen och livsstilen. Allt är verkligen chill och att komma i tid är ingen självklarthet eftersom vi kör med "Aloha -tid på Hawaii".

Du har varit där i ett halvår nu, vad skulle du säga har haft störst inverkan på dig hittills?

"Att bara att vara så långt hemifrån betyder att jag måste fixa allt själv och om det uppstår problem måste jag anpassa mig och tänka "okej, jag fixar det här". Alla vänner och människor jag träffar spelar också en stor roll och är en av de främsta anledningarna till att jag ville åka eftersom nya relationer gör att man växer mycket som person"

Om någon där ute som läser det här snart befinner sig utomlands på egen hand, vad är ditt bästa råd?

"Var öppen och inte rädd för att ta dig ut och träffa nya människor, för alla som kommer hit är i samma situation och har samma tankesätt som du. Alla är lite nervösa i början, men jag har ALDRIG träffat någon som åkt för att studera utomlands och inte älskade det. Även om det kanske inte blev som du förväntade dig att det skulle vara, oavsett om det gäller skolan eller socialt, är det alltid en lärorik erfarenhet och något du kommer att minnas för resten av ditt liv. Så jag skulle säga att det bara är att köra!"

Vad drömmer du om efter studierna?

"Jag har en kandidatexamen inom internationell marknadsföring, vilket är en ganska bred utbildning och nu läser jag en master i Organisationsutveckling & Förändring som jag också kan använda till mycket. Men min dröm är nog att jobba med evenemang vilket faktiskt var det jag planerade att läsa i Australien just för att det inte finns på så många andra platser. Men nu när jag läser en master som är också är ganska bred, känner jag att jag att det finns många olika möjligheter, särskilt i kombination med min kandidatexamen i marknadsföring."

Vill du också studera på Hawaii?

Det är svårt att inte bli kär i tanken på att spendera en termin eller till och med en hel utbildning i tropiska Hawaii! Om du vill veta mer om denna möjlighet eller om att studera utomlands i allmänhet, klicka på knappen nedan för att höra av dig till oss!

Jag vill veta mer

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...