{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Martins masterstudier blev en ögonöppnare

Martin At Blue Mountains Sydney

Följde i brorsans fotspår

När Martins bror gifte sig med en australisk tjej och flyttade Down Under var det ett lätt beslut för Martin att söka masterstudier i Brisbane. Det här är hans berättelse om sina upplevelser på andra sidan jorden.  

Allt började med ett bröllop

Martins dröm om Australien startade långt innan han ens påbörjat sina universitetsstudier. Hans bror studerade redan på universitetet och föll plötsligt pladask för en australisk tjej. Det ena ledde till det andra och plötsligt var det dags för bröllop i Australien.

“Allt startade egentligen redan 2008. Min bror träffade den tjej som nu är hans australiska fru och det resulterade i att jag 2018 åkte till deras bröllop och efter det bestämde jag mig för att stanna och läsa min master. Jag hade en tanke på studier i Australien redan innan jag åkte så allt var förberett.   

Jag tittade på flera olika universitet och huvudkriteriet var att det skulle ligga nära min brors familj så att jag skulle kunna träffa dem. Det var också viktigt att det erbjöd de kurser jag ville läsa och Griffith var faktiskt det enda universitetet i rätt område som erbjöd Human Resourses på masternivå".

Ett tufft avsked och en bra start i Brisbane

Eftersom detta var något Martin funderat på en tid, började han tidigt diskutera sin möjliga flytt till Australien med sina närmaste. Eftersom, säger han:

“Jag började prata med vänner och familj om detta redan ett par år i förväg, för att förbereda dem på att jag ville flytta utomlands och för att det inte skulle komma som en chock. Det var lite tufft för mina föräldrar eftersom vi står varandra så nära.”

Men när beslutet var fattat och väskorna packade gick Martin på planet som skulle ta honom till andra sidan jordklotet där både hans brors bröllop och hans egna masterstudier väntade. Det blev en bra början.

"Ja, för det första bodde jag på campus vilket jag tror är ett bra val för en nykomling. I början av terminen håller Griffith en tvåveckorsintroduktion då du får information om allt du behöver veta om universitetet och studentlivet. Det är ett stort event för att få alla att känna sig välkomna och för att man ska kunna träffas och skaffa sig vänner. Det finns även en organisation som heter SRC som får en budget att spendera på utflykter och aktiviteter för alla som vill vara med, oavsett om man är en australisk eller internationell student. Det var ett perfekt sätt att träffa nya människor på tycker jag.”

Vardagen i Brisbane

Martin började att skapa sig bra vardagsrutiner som möjliggjorde tid både för studier och för fritid.

"Mitt dagliga liv förändrades en hel del under pandemin, men innan dess valde jag mina lektioner så att jag bara behövde vara på plats på universitetet måndag till onsdag. Jag försökte hålla studietakten uppe under veckodagarna så att jag var helt ledig efter kl. 18 varje vardag och på helgerna såklart. På helgerna ägnade jag all tid till strandutflykter och besök i stan mm.”

Förutom att hitta nya rutiner, behövde Martin vänja sig vid en vardag i en helt ny miljö, helt annorlunda från den där hemma.

"Det var verkligen varmt! Det var det främsta! Och att studera här är så annorlunda från hemma, på ett positivt sätt. Trots att jag nu studerade i en annan del av världen och på ett annat språk upplevde jag att jag lärde mig så mycket mer jämfört med kandidatstudierna hemma i Norge.

För det första, hemma i Norge har vi en tenta i slutet av terminen då du ska komma ihåg hela kursen, men i Australien är examinationen uppdelad i tre delar. Du skriver en essä, gör en presentation och sedan en tenta på slutet. Så om du misslyckas med en av dessa tre delar så gör det ändå inte så mycket för betyget om de andra två delarna väger upp.

Det kändes också som att lärarna var mer dedikerade till att lära ut sitt ämne. De hade riktigt bra undervisning och mitt intryck är att det är större konkurrens om universitetstjänsterna så att de som har dessa jobb gör det riktigt bra."

Så hur ser fritiden ut i Australien?

Fritiden är troligtvis något de flesta har i åtanke när de överväger utlandsstudier. Att studera är en sak, men den sociala delen och möjligheten till nya erfarenheter är också viktig. Enligt Martin är Brisbane det bästa stället att få det mesta av både studier och upplevelser!

"Det är så annorlunda och en av de saker jag lagt märke till efter jag flyttade hit är att australiensare är så mycket mer öppna jämfört med hemma. Det är mycket lättare att prata med människor jämfört med hemma där människor är mer tillbakadragna.”

”En annan sak är att det finns så mycket att se i Australien och jag åkte på många olika utflykter, speciellt under mina första månader här. Allt var så nytt och spännande och jag ville verkligen uppleva så mycket som möjligt. Jag köpte en egen bil så att jag skulle kunna åka i väg på olika resor med mina vänner när som helst. Vi åkte till olika stränder och vandrade i naturen i närheten.”

"Jag minns speciellt ett tillfälle i början, innan jag riktigt lärt känna gruppen av människor som hängde tillsammans. Vi hade nyss träffats och pratade om att hitta på någonting tillsammans så jag startade en Facebook-grupp för alla som kunde vara intresserade och föreslog en resa till en nationalpark jag funderat på att besöka. Det slutade med att alla följde med och efter det fortsatte vi använda gruppen för att styra upp nya aktiviteter. Det blev ett startskott för vår grupp som verkligen lärde känna varandra genom att uppleva saker tillsammans. Många av oss är fortfarande kvar i Australien och vi träffas fortfarande då och då".

Det sociala livet och hur kulturella skillnader spelar roll

Martin beskriver sig själv som en extremt utåtriktad person som älskar att träffa nya människor och snacka med alla. Men även med denna utgångspunkt kan konversationer och kommunikation vara klurigt om man inte har samma kulturella bakgrund.

"Jag har förstått att hemma är vi ganska kräsna när det gäller vilka vi umgås med, men i Australien har man en annan inställning. Här kramas man efter första gången man ses men hemma håller vi större social distans till nya bekantskaper. Jag har själv börjat förändrats, jag har helt enkelt blivit en person som kramas.

En annan sak som gått upp för mig här i Australien hur stor betydelse ens egen sociala kultur har för ens sätt att vara. I vissa kulturer pratar man t ex inte med någon om man inte blivit tillfrågad och det beror helt enkelt på var du kommer ifrån och kulturen du växt upp med – detta har varit lärorikt för mig nu när jag lärt känna människor från jordens alla hörn och det är något som man vänjer sig vid. Människor älskar oftast att prata och att umgås, men de har olika sätt att närma sig varandra.”

Avslutar studierna och utmaningarna med att hitta ett jobb

Martin avslutade studierna på Griffith, men i stället för att återvända hem valde han att stanna kvar lite till. Ett jobb inom HR var drömmen och det tog inte lång tid innan han erbjöds en praktik på ett distributionsföretag.

"Min erfarenhet är att det är svårt att hitta relevanta jobb efteråt, jag ansökte om MÅNGA tjänster inom HR och de flesta krävde tidigare erfarenhet vilket jag inte hade eftersom jag var nyutexaminerad. Men nu efter tre månaders praktik förstår jag varför de kräver viss erfarenhet. Allt jag lärde mig på universitetet var toppen, men det är så mycket annat jag inte hade någon aning om och som är mer eller mindre omöjligt att lära sig under en universitetsutbildning. Oturligt nog fanns det inga lediga tjänster på HR-avdelningen när min praktikperiod var slut, så just nu jobbar jag med att sortera paket och, ja det är vad jag gör just nu.”

Det svåra beslutet om framtiden

Vad händer härnäst? Det är något som vi alla frågar oss då och då och Martin är likadan. Hans framtid är inte bestämd och han säger: 

"Min framtid är något jag funderat VÄLDIGT mycket på det senaste halvåret. Jag vill verkligen ha både och, både återvända hem och stanna här i Australien, men jag tror att kommer behöva resa hem till slut, för jag kan inte bo så långt bort från mina föräldrar för alltid. Det är det viktigaste skälet till att åka hem och det som gör att jag inte kan stanna i Australien. Men det betyder inte att jag inte kan komma tillbaka. Mina föräldrar har pratat om att pensionera sig snart och då kanske tillbringa halva året i Australien och det blir ett bra tillfälle för mig att resa tillbaka hit. Jag kan även stanna här och vänta in dem, det är ännu inte bestämt. En sak som är säker är att jag är på intet sätt är klar med mina utlandsäventyr.”

Vill du skapa egna minnen från studier i andra länder?

Drömmer du också om ett äventyr som Martins? Vare sig om det är i Australien, USA, Kanada, England eller Japan kan vi hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Hör av dig genom att klicka på knappen nedan så guidar vi dig i rätt riktning.

Jag vill veta mer!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...