{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Tindra i Florida: Jag kom för att förbättra mina språkkunskaper och fick så mycket mer!

Tindra Hcc Party New

När studier utomlands ger dig mycket mer än du hoppats på!

För Tindra, en svensk student, var det chansen att förbättra sina engelskkunskaper som tog henne hela vägen från Göteborg till Tampa i Florida.Nu, några månader in i äventyret med studier utomlands, har hon upptäckt att upplevelsen har gett henne mycket mer än just bara språket. Fortsätt läsa om du vill veta mer om hennes äventyr på Hillsborough Community College i Tampa, Florida.

 

 

Berätta lite om dig själv

Jag heter Tindra, 20 år gammal och tog studenten från gymnasiet år 2022. Efter studenten jobbade jag på en bank innan jag packade min väskor och flyttade till Tampa, 2023. Jag studerar en termin här och har sen bestämt mig för att fortsätta studera hemma fast med en annan inriktnign än vad jag studerar här i Tampa.

 

 

Varför valde du att studera utomlands istället för att resa under ditt Gap Year?

Jag ville verkligen prova på the college life efter att ha sett så många filmer och min mamma pluggade också i South Carolina så det är nog det som inspirerat mig. Jag studerar främst engelska här och sen lite matte också, så största anledningen att jag åkte hit var för att förbättra min engelska.

Har de här ämnena någon koppling till vad du drömmer om att studera när du är tillbaka i Sverige?

Nej, jag tänker att matte och engelska kommer alltid att vara en del av dina studier antar jag, men jag kommer att studera ekonomi när jag är tillbaka i Sverige. Jag ville faktiskt studera företagsekonomi här i Tampa, men eftersom min engelska inte är den bästa så var jag tvungen att göra dom här kurserna först. 

Så, varför valde du Tampa och Hillsborough?

Jag har alltid velat åka till USA, och jag har nästan kollat in skolor i alla stater. Jag såg att Florida har både sol och ''storstad''. Du kan gå och hänga på stranden men det finns också ett centrum där du kan gå och träffa nya människor. Det finns alltid något att göra, och jag älskar det! Tampa är också en större stad än Göteborg, där jag kommer ifrån, så det finns mycket mer att hitta på här! 

Hur är HCC som college för dig?

Jag gillar verkligen stället. Lärarna är så snälla och så fort de hör att du är en internationell student finns de alltid där om du behöver hjälp. Det finns också ett center där du kan få extra stöd och handledning i dina studier som är helt gratis! Här kan du få hjälp med t.ex. matten, min mattelärare är jättesnäll och pedagogisk. Du känner dig verkligen välkommen och inkluderad. 

Alla internationella studenter måste vara här två veckor innan skolan började, vilket gjorde att vi hade tid att göra några aktiviteter innan skolstart. Det finns en internationell klubb som organiserar olika aktiviteter så att vi kan lära känna varandra. Den internationella klubben består av människor i åldrarna 18 till cirka 23, och nu när jag är 20 är jag förmodligen någonstans i mitten.

Åkte du själv?

Ja, jag åkte helt själv, men det finns massor av svenskar här. Självklart är det blandade känslor när man åker själv. 3 månader innan jag skulle åka så var jag typ bara excited men när det snart var dags att åka sdå blev jag mer orolig och stressad. 

Hur övervinner du dom känslorna?

Jag tror att du bara behöver komma fram till att alla känner typ på samma sätt, och alla borde också veta att när du kommer dit så försvinner dom här känslor ganska snabbt. Det är lätt för mig att säga, men jag lovar, det kommer att bli kul!

Vad gjorde du för att få kontakt med andra studenter?

Jag gick in på Facebook och sökte efter grupper, det fanns en grupp som kallades "Swedes in Tampa", och i den gruppen är alla taggade på att lära känna nya människor och många är i samma situation som du själv.

Hade du något boende fixat när du kom till Tampa?

Jag hade bokat ett hotell den första natten, och sen åkte jag till campus där jag har bott sen min andra dag här. Jag hade fixat boende på campus innan jag kom, så det gick ganska smidigt och det var ganska skönt att inte behöva oroa mig för boende direkt när jag kom hit. 

Hur är det att bo på campus?

Det är så roligt! Du får umgås med dina kompisar hela tiden, och jag känner att det här är den riktiga collegeupplevelsen som jag ville ha! Du känner dig också mindre ensam, eftersom det alltid finns många internationella studenter i närheten. Jag delar lägenhet med tre amerikanska tjejer, och vi har alla var sitt sovrum och badrum, och sen delar vi kök. Det kostar 700 dollar per månad, så det är faktiskt helt okej.

Nu när du har varit i Tampa i några månader, hur ser ditt every-day life ut i Tampa?

Det beror på om det är skola eller inte. På skoldagar går jag till mina lektioner och studerar sedan i några timmar. Senare på skoldagar brukar vi ofta hänga i varandras olika studentrum, titta på en film eller delta i några av aktiviteterna som är planerade på veckodagarna - det kan vara bingo, filmkvällar eller något annat som organiseras av International Club eller av HCC.

På helgerna åker vi till stranden eller går till centrum på kvällarna. Det finns faktiskt några 18+-klubbar, så du kan faktiskt också gå ut en kväll. Jag går i skolan måndag till torsdag, så jag har en lite längre helg. Det är annorlunda, men jag gillar det.

Har du redan utforskat mer av Florida?

Jag har faktiskt inte upptäckt så mycket av Florida än. Jag har planer att åka till Key West men hittills har jag varit på Rainbow Lagoon, vilket var sjukt vackert med klarblått vatten. Vi har en grupp för internationella studenter där vi koordinerar evenemang. Det är alltid någon som skriver i gruppen med idéer om saker att göra och förvånansvärt många efterfester från olika collegestudentaktiviteter.

Antar att vi alla har sett collegefilmer där det pågår stora fester, är det verkligen så?

Haha, det är verkligen så. Förra veckan gick jag på mitt första frat party, vilket var riktigt roligt och precis så som du ser i filmerna. Ganska galet när jag tänker på det nu. I Sverige dricker ungdomar mest när de går ut, och kulturen här är så annorlunda. Här röker folk istället weed.

Du pratade om kultur, är det en stor skillnad mellan Sverige och USA?

I början när jag kom såg jag många skillnader, det var faktiskt en ganska stor kulturkrock för mig, men nu när jag har bott här ett tag känner jag inte kulturskillnaderna lika mycket längre. Människor är generellt sett mycket mer utåtriktade här än hemma, och alla pratar med dig och frågar hur din dag har varit och sånt.

Är det lätt att anpassa sig till en annan miljö?

Det tog lite tid för mig att anpassa mig. Maten är annorlunda, duscharna är annorlunda, toaletterna är annorlunda. Jag känner att jag har anpassat mig nu, men jag åker hem i december och måste återanpassa mig hemma igen, haha. 

När vi pratar om en annan miljö, är inte college-sporten också ganska annorlunda jämfört med hemma?

Ja, det är så stort här. Jag spelar ingen sport i Tampa själv, men några av mina kompisar är med i ett tennislag som är ganska stort. Jag är mer intresserad av lagsportgymnastik, men tyvärr fanns det inget sånt här. Men jag har varit på några av de stora sportevenemangen. Många går på Tailgates, vilket är en fest innan spelet, och sedan går du till själva spelet. Det var kanske inte det roligaste med amerikans fotboll eftersom matcherna är så långa med många pauser till skillnad från fotboll som är mer snabbt och med mindre pauser, vilket jag tycker är roligare. 

Men stämningen är verkligen galen. Det är SÅ många människor, och det är otroligt att alla är helt inne i evenemanget, särskilt när man tänker på att det ''bara'' är en skolmatch. Det känns som om det är ännu större än när de bästa fotbollslagen spelar hemma i Sverige. De går verkligen all in – och ärligt talat känns det som om amerikaner verkligen går all in för allt! 

Vad ska du göra när du är tillbaka Sverige och vad tror du att det här äventyret kommer ge dig i framtiden?

Det är min plan att åka tillbaka och arbeta på banken i i Göteborg i 9 månader innan jag börjar studera i september 2024. Jag känner redan nu att den här tiden har fått mig att utvecklas som person. Jag känner mig mer mogen men det kommer säkert vara ännu tydligare när jag kommer hem till mitt gamla liv igen. 

När någon läser detta, vad är dom bästa tips och tricks du kan ge vidare?

Det första jag skulle säga är att det förmodligen är svårt att inte känna sig lite ensam i början, men du kommer att hitta din plats, snabbare än vad du tror och allt kommer kännas mycket bättre. 

Ett annat tips är om det finns många aktiviteter som organiseras, gå på så många som möjligt. Särskilt i början, även om du har blivit kompis med någon som inte kommer att delta. Gå ändå. Det är den perfekta möjligheten att träffa nya människor, och du kan aldrig få tillräckligt med nya vänner när du är utomlands själv.

Vill du också få ett äventyr och studera utomlands?

Vi fattar verkligen om du är taggad! Vi har varit där själva och skulle älska att hjälpa dig att uppfylla din dröm. Vi kommer att hjälpa med allt från A till Ö och ge dig de bästa tipsen och knepen som du borde veta innan du åker. Klicka på knappen nedan för att snacka med oss, och tillsammans kan vi lista ut var ditt studieäventyr börjar. 

 

Jag vill veta mer! 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...