{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Utlandsstudierna boostar Kajas framtida karriär

Kaja Surfing In Waikiki Beach

Inspireras av Kajas utlandstermin på Hawaii Pacific University

Det låter kanske lite klyshigt, vi vet! Men faktum är att alla kurser som Kaja läste vid Hawaii Pacific University leder till hennes nuvarande masterexamen inom rådgivning. Som grädde på moset var terminen utomlands en episk upplevelse. Läs mer om hennes termin på HPU här!

Varför valde du att plugga utomlands på Hawaii?

"Jag valde just Hawaii för det var allt jag verkligen drömt om, helt ärligt. Solen skiner, massor av fina stränder, berg och annan natur. Jag har studerat utomlands tidigare i Oxford, England, men det var ganska likt Skandinavien. Därför valde jag att göra något helt nytt. Jag tänkte först åka till Australien, men när jag väl jämförde olika alternativ valde jag Hawaii."

Erbjuder Hawaii Pacific University kurser som passar din inriktning?

"Jag var faktiskt redan klar med min kandidatexamen när jag började på HPU, så jag valde att lästa fem olika kurser inom socialt arbete till psykologi och grupprådgivning. Jag passade på att se ämnet från nya vinklar och bredda mina kunskaper inför min masterexamen som jag läser nu. Just rådgivning tycker jag är väldigt intressant och det är nu mitt huvudämne. Jag såg det hela lite som ett sabbatsår, efter min kandidatexamen helt enkelt!"

Planerar du att plugga utomlands även under din masterutbildning?

"Det skulle jag gärna göra, men det beror på om det finns utrymme för det i mitt program. Om det gör det kommer jag definitivt att åka. Den här gången tror jag att jag skulle vilja åka till Australien, eftersom jag känner att jag har gjort Hawaii nu. Men jag får såklart anpassa mig till vad som är möjligt genom mitt universitet."

Vad är ditt drömjobb när du är klar med studierna?

"Jag skulle vilja hjälpa studenter som drömmer om att resa eller studera utanför Skandinavien. Jag skulle älska att få vara den som hjälper dem att uppnå sina drömmar och inspirera till att se att det är en fantastisk möjlighet. Ärligt talat skulle mitt drömjobb vara att göra just detta på KILROY."

Åkte du till Hawaii helt på egen hand?

"Jag reste med en kompis från universitetet i Norge. Det var riktigt skönt att ha någon med sig på den långa resan dit, som tog ungefär 40 timmar. Vi bodde sedan tillsammans i studentlägenheten. Men jag har såklart träffat massor av nya människor under min tid på Hawaii!"

När påbörjade du dina studier på Hawaii?

"Vi var båda överens om att vi ville skippa vintern hemma, så vi anlände 28 december för att fira nyår på Hawaii. Terminen började sedan på riktigt 10 januari. Tyvärr regnade det under nyår så vi kunde inte vara på stranden för att titta på fyrverkerierna, men allt som allt var det riktigt kul med mycket fest och förmodligen en upplevelse som man bara är med om en gång i livet."

Var bodde du under din tid på Hawaii?

"Det var ett studentboende i form av ett hotell. Det var inte på campus, men nära Waikiki Beach och hotellet hade fyra olika våningar för studenter. Det var dock ganska dyrt. Min gissning är att det var dyrare än att hyra en vanlig lägenhet. Men vi betalade allt i förväg innan vi åkte, så alla pengar jag spenderade på Hawaii gick var på upplevelser, resor, mat, dryck etc."

Hur var det att bo så nära Waikiki Beach?

"Jag läste fem kurser på HPU och hade lektioner varje vardag vilket inte riktigt blev som jag hade tänkt. Några av mina vänner hade bara lektioner måndagar och onsdagar och jag var lite avundsjuk på deras schema. Dessutom hade jag inlämningar varje vecka, vilket förstås innebar mycket jobb, trots att nivån var lättare än hemma.

Men för att svara på din fråga så känner jag att vardagen var väldigt annorlunda jämfört med hemma i Norge. Efter skolan gick man ofta till stranden eller poolen, surfade eller vandrade. Vi gjorde allt du kan tänka dig. Hemma är det så enkelt att bara gå hem och titta på Netflix, men vi tog verkligen vara på tiden vi hade."

Hade du höga förväntningar innan du åkte?

"Jag hade riktigt höga förväntningar. Jag hade sett så många bilder på Instagram och allt såg så vackert och nästans lite overkligt ut. Jag gjorde en lista innan jag åkte, så att jag hade en plan för allt jag ville uppleva när jag var på Hawaii som inkluderade alla vandringar jag ville göra, stränder jag ville besöka etc. När jag äntligen kom till Hawaii lyckades jag faktiskt pricka av alla saker jag hade planerat och om jag ska vara ärlig så var det MYCKET bättre än vad jag förväntat mig. Jag tänkte för mig själv att det du ser på Instagram speglar inte alltid verkligheten, men det gjorde det den här gången!"

Hann du resa runt på ön?

"Det gjorde jag! Jag gillade verkligen norra stranden, så jag tillbringade ganska mycket tid där. Sedan fick jag även möjlighet att utforska två andra öar medan jag var där. Jag åkte till Big Islands för att kolla in vulkanlandskapet och sedan besökte jag Kawaii, främst för att jag känner att Kawaii är vad du verkligen tänker på när du föreställer dig själv på Hawaii. Det är så himla grönt och nästan som en botanisk trädgård. Det är nog det vackraste stället jag har någonsin sett i mitt liv och jag vill verkligen åka tillbaka dit."

Vem hängde du mest med under din tid på Hawaii?

"Så många olika människor. Under min första vecka hade vi en "bonfire" med alla internationella studenter. Jag tror att vi var runt 50-100 personer som dök upp och jag gick dit helt själv. Jag såg det som en möjlighet att träffa nya människor och fick många nya vänner redan under den kvällen. Men jag måste säga att det var MÅNGA norrmän när jag började. Jag antar att det berodde på att den australiensiska gränsen fortfarande var stängd, så alla valde Hawaii istället. Men det är uppenbarligen ganska lätt att hitta folk att umgås med oavsett. Förutom Skandinaviska studenter umgicks jag med tyskar, spanjorer och massor av andra olika människor."

Av ren nyfikenhet, hur kändes det i kroppen när du var påväg till den där festen helt själv?

"Det var väääääldigt skrämmande och jag hoppade nästan av bussen innan jag var framme och igen när jag närmade mig och såg hur många människor som var där. Jag kände att alla tittade på mig eftersom jag kom ensam. Men jag gjorde det och jag ångrar verkligen inte att jag åkte eftersom många av mina relationer byggdes den kvällen."

Hur hanterade du nervositeten?

"Jag satte mig ner vid den första gruppen jag såg, bokstavligen. Jag ville inte se ensam ut och det visade sig att jag hamnade bredvid en norsk, en tysk och en dansk student så det var väldigt lätt att få igång konversationen på engelska. Innan jag åkte hade jag hört att speciellt norrmän har en tendens att bara prata norska och jag åkte inte till Hawaii för att bara prata mitt eget språk."

Var det något särskilt du tänkte på under din tid på Hawaii?

"Jag skulle snarare säga att regeln jag levde efter var att bara säga ja till allt. Om du vill leva det bästa livet medan du är där, säg ja. Om du inte gör det så går du miste om en massa upplevelser och du kommer inte att träffa nya människor. Har du ingen att umgås med är det inte särskilt roligt att studera på Hawaii. Det är viktigt att komma ihåg att man aldrig är den enda som åker själv. Det är så många fler som sitter i samma båt, så att säga."

Arrangerade HPU några särskilda aktiviteter för studenter?

"Ja, jag tror att de hade studentaktiviteter nästan varje vecka. Du kan i princip alltid registrera dig för specifika evenemang via din telefon. Det var till exempel surflektioner genom HPU, som var mer eller mindre gratis. De arrangerade även vandringar, målarkurser mm. Så ja, det hände något varje vecka. Personligen anmälde jag mig till surflektionerna, för jag ville verkligen lära mig surfa och det var mycket roligare att göra det i stora grupper än att hyra en bräda själv. Gruppen jag var i var med runt 20-25 personer och alla var på ungefär samma nivå."

Skulle du säga att det är en annan Kaja som kom hem?

"Ja, jag skulle nog säga det. Jag har lärt mig att uppskatta att göra mer saker under dagarna. Jag gör mycket mer nu än innan jag åkte till Hawaii. Jag antar att jag vant mig vid livsstilen där man går i skolan och sedan gör något roligt efteråt. Om jag inte gör det nu känner jag att det är lite slöseri med tid. Jag gör också fler vandringar nu. Jag skäms faktiskt över att säga det, men jag har aldrig vandrat förut även om jag har massor av möjligheter hemma. Men nu njuter jag verkligen av det och jag har inget emot att åka på en vandring på en lördag. Jag har aldrig sett poängen med att gå upp, bara för att gå ner igen, men det har förändrats totalt och jag njuter verkligen av det. Min första vandring på Hawaii var Wiliwilinui och den är runt 3-4 timmar. Först tänkte jag OMG det är så långt, men när du har upplevt vandringen och utsikten inser du att det är så vackert och värt det! där ocsh så bestämde jag mig för att jag behövde göra en vandring till och sedan ytterligare en och i slutet av terminen hade jag gjort minst 15 vandringar."

Vad är dina bästa råd till någon som funderar på att plugga på HPU?

"Som jag nämnde tidigare tycker jag att du ska säga ja till allt. På så sätt träffar du nya människor som kommer att leda till mycket fler upplevelser under din tid där.

Den andra skulle vara att du behöver en bil på Hawaii. Jag tror att det är det jag ångrar mest att jag aldrig skaffade en bil. Du kan nästan inte resa någonstans utan bil och du vill inte fastna i "bara" Honolulu och Waikiki Beach under 6 månader. Naturligtvis kan du ta bussen till norra stranden, men det tar dig kanske 3 timmar istället för under 1 timme i bil. Bilar är generellt sett mycket billigare i USA jämfört med hemma, så om du har möjligheten så bör du köpa en. Alternativet är att hyra en bil, men det är inte billigt. Jag hyrde en bil med några av mina vänner som kom på besök, vilket var grymt. Under tre veckor hann vi se det mesta på ön när vi hade tillgång till bil! 

Mitt tredje råd är att utforska så mycket du kan medan du är där. Jag gjorde en massa saker i jämförelse med kompis som studerat på HPU i 4 år utan att ha upplevt särskilt mycket under den tiden. Men jag har också hört att studenter som läser en hel utbildning inte är lika taggade på att göra saker på helgerna, eftersom de har så mycket tid och i slutändan har de inte hunnit med särskilt mycket. Så ja, utforska medan du är där – annars kommer du att ångra det."

Är det inte dyrt att uppleva massa saker på Hawaii?

"Det kan vara, men det kan också vara billigt. Till exempel är alla vandringar är gratis. Om du har din egen utrustning kan du även snorkla gratis. Jag hoppade fallskärm en gång och det var naturligtvis dyrt, men det var en dröm för mig så jag bestämde mig för att prioritera den upplevelsen. Så det är lite blandat i just den frågan. Du kan definitivt göra det billigt om du vill, men det kan också bli väldigt dyrt. Generellt är levnadskostnaderna ganska höga, så försök att vara realistisk när du sätter din budget."

Har du något särskilt minne i bagaget som sticker ut?

"Det finns så många. Men om jag måste välja en så var det en riktigt rolig festkryssning där vi var cirka 40 personer som hade hyrt en båt. Det fanns en DJ ombord såväl som en hajdykare som hoppar i vattnet för att säkra om det finns några hajar i närheten innan vi badade. Vi var ute cirka 2-4 timmar och det är nog mitt bästa minne från Hawaii."

Vill du göra ett liknande äventyr?

Vi förstår dig helt! Hör av dig så hjälper vi dig genom processen och förverkligar dina studiedrömmar. Klicka dig vidare nedan så hör du av oss inom kort!

Jag vill veta mer om studier på Hawaii

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...