{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

10 tips som preppar dig inför safari i Afrika

En kvinna står i en jeep på safari i Afrika.

Do's and don'ts på safariresan

Att ge sig ut i bushen i Afrika är utanför de flestas comfort zone. Det spelar ingen roll om det är första gången du ska ge dig av på en safariresa i Afrika, eller om du redan provat på det.

Innan du kastar dig ut i vildmarken är det en hel del viktiga saker att tänka på. Våra tips för safari i Afrika guidar dig genom det mest grundläggande att förbereda. Om du är komplett preppad innan avfärd har du lagt grunden för en upplevelse i sann BBC-anda där du tar rollen som David Attenborough!

1. När? Var? Hur?

De första stegen inför en safariresa är att just svara på dessa frågor. Pretty basic, eller hur? Fundera på vad du vill få ut av din safariresa. Är det ett specifikt djur du vill se, eller vill du se ALLA djur? Hur vill du ta dig fram och när kan du resa? Harcore bush life eller glamping, vad föredrar du?

När bör du åka på safari?
Det typiska svaret på frågan är att bästa tiden för safari är under peaken av torrperioden, vilken givetvis varierar beroende på var i Afrika du vill ta dig.

Varför under torrperioden? Kort och gott handlar det om djurens synlighet. Mängden djur i parkerna varierar marginellt mellan säsongerna, men under torkan kan du enklare få skymt av dem då växtligheten är mindre. Dessutom är utbudet av vattenkällor mer begränsat och djuren samlas därför på mer koncentrerade ytor. Inte så bra för djuren, men en fantastisk möjlighet för safarientusiasten.

MEN, när du bör åka på safari beror i slutändan på vilken upplevelse du är på jakt efter. Att resa off season låter dig komma undan de värsta turistmassorna, du kan se djuren ostört i mer naturliga situationer, och dessutom kan du dra ner på dina resekostnader rejält.

Tips på nationalparker i Afrika
I Afrika finns mängder av mäktiga nationalparker och vi har listat våra favoriter och deras highlights. Klicka dig till listan nedan.

Afrikas 8 bästa nationalparker

Hardcore bush life vs. glamping - hur vill du resa?
Safari är inget glamouröst, så enkelt är det. Själva upplevelsen är däremot helt magisk och gå att gör mer eller mindre “bekväm”. Om du inte vill gå all in safariresa, se då över möjligheterna för en dagstur till exempelvis Krugerparken utanför Kapstaden. Vill du uppleva det riktiga bushlivet kan denna safariresan genom bland annat Botswana vara för dig.

Spana in vårt stora urval av safariresor och känna efter vad din magkänsla säger.

öppna vyer i tanzani under sarafi i afrika

2. The Big Five - vad är det egentligen?

Uttrycket The Big Five är oundvikligt att missa när du börjar gräva ner dig i safarivärlden. Kort sammanfattat är The Big Five en lista på fem vilda djur som är otroligt eftertraktade att se under en och samma safariresa. The Big Five består utav:

 • Afrikansk elefant
 • Svart noshörning
 • Afrikansk buffel
 • Lejon
 • Leopard

Termen "The Big Five" myntades av jägare back in the days och djuren på listan är de som ansågs vara svåraste och farligaste att jaga till fots. Som tur är denna typ av jakt nu förbjuden.

3. Skippa safarilooken

Kaki, camouflage, cargoshorts och en kikare i högsta hugg. Nej, safari är ingen materialsport och du behöver inte den där avancerade kikaren och cammohatten för att kunna njuta av ett safari.

För dig med en snävare budget kan vi med glädje berätta att det främsta du behöver inför en safariresa är:

 • En tröja med långa ärmar
 • Långbyxor
 • En hatt som skyddar dig mot solen
 • Myggspray
 • Ficklampa
 • Och tillsist bra syn och ett gott tålamod!

Svårare än så är det inte! Så klart finns det mängder av prylar som kan göra din resa ännu mer smooth, men skippa de dyra funktionskläderna.

En man med kamera på safari.

4. Är en kikare verkligen nödvändig?

Nja. En kikare kommer underlättar för dig om du vill se The Big Five i detalj (de där noshörningarna kan vara riktigt kluriga att spotta i bushen), men kikare är dyra och är definitivt inget måste. Du kommer att se djuren ändå, du måste bara spana lite extra noga.

5. Säg hejdå till sovmorgnar

Djur är som mest aktiva på morgon och kväll vilket innebär att de flesta safarin är uppdelade i två pass, ett på morgonen innan soluppgång och ett på sen eftermiddag/tidig kväll. Så säg hejdå till långa sovmorgnar - men misströsta inte, det är lätt värt det!

En giraff i solnedgången på safari i Afrika.

6. Testa ditt tålamod

Djuren i nationalparkerna lever sina egna liv och rör sig fritt på ytorna. Jeeparna som tar dig ut i parkerna har begränsade områden där de har tillåtelse att köra. Att djuren väljer att inte hålla till där ni befinner er kan du därför inte kontrollera. Det här kan innebära att du kan komma till att få vänta ett bra tag för att få se arten du så gärna vill se. Det kan vara frustrerande, men när väntan väl är över kommer du snabbt att glömma det.

Alla safarin är olika och djuren är vilda och oberäkneliga. Det är detta som är charmen med safari och oavsett hur din upplevelse blir kan vi lova att du kommer få med dig minnen för livet!

7. Ställ frågor

Guiderna som följer med på safarin är PROFFS på djurlivet och naturen. Se till att fråga allt du undrar över. De sitter inne på information som du knappast kan få någon annanstans och kommer göra din upplevelse ännu mer mäktig!

En jeep kör över savannen med bufflar som sällskap.

8. Det där tråkiga som bara måste bli gjort

Vi kan ge dig mängder av roliga tips inför safari i Afrika, men som alltid finns det en del grejer att fixa innan det skojiga kan börja...

Visum

Förutom att ha ett giltigt pass kräver vissa länder visum för inresa. Se till att ansöka om visum långt i förväg då det ibland kan ta tid att få det utfärdat. En riktlinje är att ansöka om visum senast 2 månader (minimum) innan avfärd. Nedan summerar vi de vanligaste länderna att åka på safari i och visumvillkoren för personer med svenskt pass.

Behöver du visum? Dubbelkolla alltid med ambassaden om vad som gäller för dig. Ofta kan du hitta all information om visum på ambassadernas hemsidor.

Vaccination

Vissa sjukdomar finns i Afrika som du kan behöva vaccinera dig mot. Vanliga vaccineringar inför en resa till Afrika är mot gula febern, Hepatit A och B, samt tyfoidfeber. Undersök vad som gäller i landet/länderna du planerar att resa till i god tid innan avfärd.

Reseförsäkring

Du ska alltid vara försäkrad när du är på resande fot. En safariresa är inget undantag. I vissa fall kan till och med de som organiserar safariturerna kräva att du har en giltig försäkring. I korta drag: better safe than sorry! Läs mer om reseförsäkring här.

9. Visa respekt för djur och natur

När du är på safari befinner du dig på djurens territorium. Att visa respekt mot djuren och naturen är därför A och O när det kommer till safari.

På savannen är det djurens lagar som gäller och se till att bete dig efter dem. Om du inte följer riktlinjerna din guide ger dig kan du utsätta dig själv, dina medresenärer och djuren för fara. Om du känner att djuren pressas eller att ni är för närgångna, berätta om dina bekymmer. Och du.. skräpa inte ner.

En grupp av elefanter under ett safari i Afrika.

10. Utmana dig själv - koppla bort dig från verkligheten

Sist med absolut inte minst, under safarin kommer du att lära dig att uppskatta det lilla i livet och insupa ett lugn lång bort från den typiska vardagen. Ta tillfället i akt att koppla bort dig från verkligheten. När du är ute i bushen kommer du inte att ha någon teckning på mobilen och vårt tips är att ta tillvara på det - andras ut och bara ta in nuet.

Varför inte ta det till en helt ny nivå och testa hur länge du kan klara av att inte ha en klocka på dig?

Vill du få mer tips om safari i Afrika?

Skicka iväg ett meddelande till oss, alternativt boka in dig på en kostnadsfri reserådgivning så guidar vi dig genom möjligheterna till att komma iväg på den drömmigaste safariresan du kan tänka dig. Tänk samma känsla som i National Geographic... men IRL!

Boka in en reserådgivning

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

 1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
 2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
 3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...