{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

En rookies guide till slow travel

slow travel med tåg

Konsten att ha ett slow travel mindset

Har du någon gång känt dig mer utmattad efter en resa än vad du gjorde innan du åkte? Det är dags att sätta stopp för detta motsägelsefulla beteende och komma tillbaka till anledningen för varför vi reser från första början. Avvisa traditionella tankesätt om turism, hotspots som ger "likes" på Instagram och överväldigande långa must-see-listor. Slow travel handlar om autentiska upplevelser och att vara i nuet. Anslut till slow travel-rörelsen och ta dina resor till nästa nivå. 

Vad är slow travel?
Slow travel handlar om att anknyta dig till din omgivning utan att tänka på världsliga saker som att skapa coola inlägg för sociala medier. Tänk inte på vad som ska hända framöver, fokusera bara på vad som finns omkring dig och på den känslomässiga effekten av att resa. Utforska lokala samhällen, färgglada kulturer, lokal mat, och viktigast av allt, var öppen för obekanta kulturupplevelser. Allt i ett hållbar och ansvarsfullt förhållningssätt.

Det kanske låter lite hippieaktigt, men vet du vad, vi och många andra har förälskat oss i detta mindset!

Det är dags att säga hejdå till FOMO och reseutmattning

Lusten till att resa finns överallt bland oss. Online och offline, bland äventyrliga backpackers och charterälskare, tonåringar och seniorer. Ja du hajar, resor finns överallt och det är likväl tillgängligt. Emellertid, kommer det med två mycket fruktade nackdelar, reseutmattning och rätt så allvarlig FOMO (Fear Of Missing Out). Långa checklistor över platser att besöka, platsbyten var annan till var tredje dag och panik när saker och ting inte går som planerat. You know the drill.

Om du någon gång har kommit hem från en resa och varit helt slut i kroppen och med en surrealistisk känsla av att resan som du har gjort aldrig har hänt, så är det dags att ta ett steg tillbaka. Fråga dig själv, reser du för att uppleva eller gör du det för... "the gram"? 

two girls experts in slow travel

Varför ska man överväga slow travel?

Slow travel gör att du kan förlora dig själv i en ny plats utan att känna någon press. Det är något av det grundläggande i att resa och har varit det enda sedan vi började utforska denna fantastiska planet. Men någonstans på vägen förlorade många av oss denna aspekt av att resa. Denna utveckling är vad slow travel försöker motverka. Så, vad finns det för fördelar med slow travel? 

Låter dig få ladda om batterierna
Reseutmattning, turistutbränning, kalla det vad du vill. De flesta av oss har upplevt det och det är inte roligt. FOMO får oss till att proppa en resa full med alldeles för många aktiviteter och stopp. Resultatet blir att man känner att man behöver en semester efter semestern. Med slow travel kommer det inte att hända. 

Det knyter dig an till omgivningen 
Slow travel gör att du lättare kan knyta dig an till naturen, dig själv och därmed också till andra. Ta bort blicken från turistguiderna och gå dit din nyfikenhet tar dig. Det perfekta sättet att boosta anknytningen på är att volontärarbeta, antigen med djur, natur eller med samhällen. Det är givande för alla inblandade och det ger utan tvekan dig en djupare anknytning till en plats.

Det stärker lokala samhällen
När du låter det gå långsamt. Går du local. Låt dig själv koppla bort globala varumärken och anknyt istället till lokala märken. Genom att göra det kommer du inte bara att stärka den lokala ekonomin utan också få en större förståelse för den lokala kulturen. En win-win situation. 

Det boostar din resebudget
När du kliver bort från nergånga stigar och utforskar världen med ett slow travel mindset så kan du ta dig runt ganska billigt. Hurdå, undrar du? Enkelt uttryckt är det för att du undviker turistfällor och lever som en local. Tillbringa en natt på ett homestay, hyr en lägenhet i ett mindre populärt område, gå till livsmedelsbutiken och laga din egen middag med lokalt producerade ingredienser. 

guy with cap has joined the slow travel movement

roadtrip-volkswagen-t3-mintblue-cover
Coola destinationer för slow travel
Med ett europeiskt tankesätt kan Asien, Afrika och Sydamerika betraktas som 'slow'. Men du kan fortfarande resa snabbt här och bocka av många must-sees utan att fördjupa dig och absorbera. Sammanfattningsvis är slow travel ett tankesätt som kan användas överallt men snabbfilen kan fortfarande vara lockande. Tricket för att undvika FOMO är att ha entydlig plan från början och ibland spendera lite mer tid på planeringen.

Att ta dig bortom the beaten track kan ofta vara lösningen. Indien, Indonesien, Laos, Brasilien, Mexiko. You name it. Europa har lite av en snabb atomsfär, men Balkan är fortfarande ett bra ställe för slow travelers. Långsamma lokala transporter och en easy-going atomsfär med en exsotisk edge. Att ta sig dit med ett interrailpass ger dig ytterligare en långsam komponent.
Låt dig inspireras av Balkan här!

Hur går man till väga - Receptet för slow traveling

Det finns några viktiga ingredienser att använda dig av om du vill bli en slow traveler. Det första steget är att ändra ditt perspektiv på resandet och omfamna det långsamma tankesättet. Det kan vara en utmaning men tro oss, det är värt det. 

#1 Undvik långa must-see-listor

Vi har sagt det förut, men vi säger det igen. Det är omöjligt att uppleva ALLT under en och samma resa. Resor bör handla om kvalité, inte kvantitet. Korta ned din bucketlist och lämna utrymme för överraskningar. De är vanligtvis mest minnesvärda. 

#2 Lev som en local

Ta dig fram med lokala transporter, åk tåg, hyr en cykel, gå vilse och ta dig bort från stadskärnan. Man skulle kunna säga att desto långsammare du tar dig fram, desto kortare blir avståndet till lokalbefolkningen. Långsamma transportmedel är förmodligen en av de mest utmanande aspekterna av slow travel, men practice makes perfect. 

#3 Utmana dina gränser

Gör dig själv obekväm. Vi vet att det låter konstigt, men detta är det enda sättet för att bli en slow traveler  riktigt. Säg ja till saker, omfamna obehag och tänj på din egen comfort zone. 

#4 Gör det till en del av (vardags)livet

Slow travel bör vara ett tankesätt som används närsomhelst och vartsomhelst. I staden där du bor, på väg till skolan, när du pendlar till jobbet. Vissa kanske tycker att det låter som mumbo-jumbomen allt handlar om att ändra ditt perspektiv på resandet. Det handlar inte om hur snabbt du kan komma fram till en plats, det handlar om upplevelserna längs vägen. 

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...