{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Praktisk information för dig som vill eller ska studera i Nya Zeeland

auckland-edu-skyline-bike-bridge

Inför dina studier på Nya Zeeland finns det en del praktiska saker som behöver förberedas. Upptäck delfiner, valar och sälar på nära håll och njut av de fantastiska landskapen och de vackra vyerna när du studerar i Nya Zeeland.

Taggad på en utbytestermin eller en hel utbildning utomlands men osäker på hur det går till? Vi vet, det är lite komplicerat. Det finns tusen val och är en hel del trist pappersarbete. Därför finns vi här! Vi hjälper dig att hitta dina drömstudier utomlands och tar hand om alla praktiska detaljer, helt kostnadsfritt.
Kontakta oss för gratis studierådgivning

Visum

För att studera på Nya Zeeland behöver du ett studentvisum eller ett student permit samt ett pass som är giltigt under hela din studietid. Under korta utbildningar på Nya Zeeland där du vistas i högst 90 dagar behöver du inget visum. Om du ska studera på Nya Zeeland i mer än 3 månader krävs ett studentvisum. 

Utlandsstudieförsäkring

Som student i Nya Zeelan rekommenderar vi att du tecknar en utlandsstudieförsäkring som ger dig ett komplett försäkringsskydd under hela din studietid. Det finns några olika alternativ som vi också gärna hjälper dig att teckna.

Snacka försäkring med oss

Resa

Priserna varierar och vi rekommenderar att du preliminärbokar en flygbiljett i god tid för att vara säker på att hitta en resa som passar till dina önskade datum. Ska du att vara borta en längre tid kan det passa bättre med en flexibel biljett. Du kan låna pengar av CSN för flygresan. Du kan kontakta oss med dina frågor, för information om olika flygpriser eller att boka din flygresa.

Boende

De flesta svenska studenter hittar ett privat boende på plats antingen tillsammans med andra studenter eller på egen hand. Det är i allmänhet relativt enkelt att hyra ett hus eller en lägenhet utanför campus på Nya Zeeland. Vi rekommenderar däremot att du bokar ett tillfälligt boende så att du har någonstans att sova de första nätterna. 

Boka ett tillfälligt boende med hjälp av en reseexpert

Du kan också välja att bo hos en värdfamilj eller på universitetsområdet/campus i studentkorridor, hus eller lägenhet. Boende i värdfamilj och i studentkorridor inkluderar ofta frukost och middag. Att bo på campus under den första terminen kan vara ett bra alternativ om du kommer direkt från gymnasiet och inte är van vid att bo på egen hand. På så sätt kommer du också i kontakt med många andra studenter. Boendet bokas efter att du blivit antagen till en utbildning och du får mer information om de olika boendealternativen tillsammans med ditt antagningsbesked. 

Kostnader

Avgiften beror dels på vilken skola och dels på vilken kurs du väljer, se respektive skolas katalog eller hemsidan för aktuella priser. Kostnader för mat och logi tillkommer och priset för det varierar bland annat p.g.a. vilken ort du studerar på. Utöver detta tillkommer också kostnader för kurslitteratur, transporter och fickpengar samt resa, försäkring och visum.

CSN studiemedel

Samtliga universitet och college som vi representerar på Nya Zeeland är ackrediterade och godkända av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Det kan dock förekomma vissa kortare kurser och certifikatsutbildningar som inte berättigar till studiemedel. Stäm av med oss om du är osäker.

Läs mer om studiemedel från CSN vid utlandsstudier här.

Arbetstillstånd

Som undergraduatestudent i Nya Zeeland kan du ansöka om arbetstillstånd och jobba upp till 20 timmar per vecka, givet att du har ett studentvisum för en utbildning som är längre än ett år. Arbetstillståndet gäller från mars till oktober men det finns även möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum som ger dig rätt att arbeta under sommarlovet (november - februari). Studerar du på postgraduatenivå har du rätt att arbeta i max 8 timmar per vecka inom områden som är relaterade till dina studier.

Som Study Abroad-student har du endast möjlighet att arbeta vid sidan av dina studier om du studerar kurser på postgraduatenivå. Observera att arbetstillståndet inte garanterar att du hittar ett arbete.

Stipendier

För dig som är beredd att lägga ned tid och engagemang finns det gott om stipendier att söka för din utlandsvistelse. Både specifikt anpassade stipendier och mer generellt hållna. 

Utbildningsnivåer

På Nya Zeeland säkras kvaliteten på de eftergymnasiala utbildningarna av olika regleringar och statliga organ som fungerar som kvalitetsgranskare. Detta system har bidragit till att nya zeeländsk högre utbildning erhållit ett mycket gott internationellt rykte. Du kan studera både på Undergraduate- och Postgraduate-nivå vid universiteten i Nya Zeeland. Du kan också läsa valbara kurser under en eller två terminer som sk Study Abroad-student.

Det akademiska läsåret

Det akademiska läsåret börjar i februari/mars och slutar i november, med ett terminsuppehåll på ett par veckor i juli. Vanligtvis läser du fyra parallella kurser under en termin för att vara heltidsstuderande. De flesta universitetsutbildningarna börjar både i februari och i juli. Om du är intresserad av att läsa som Study Abroad-student kan du påbörja utbildningen antingen i februari eller i juli. Det vanligaste är att man ansöker 4-12 månader innan kursen eller programmet börjar, men vi tar emot ansökningar till de flesta skolorna i Nya Zeeland upp till två månader innan kursstart.

Antagningskrav

För att bli antagen till ett universitet i Nya Zeeland måste du ha allmän behörighet dvs ett slutbetyg eller motsvarande från gymnasiet. Om du inte har allmän behörighet kan du exempelvis gå ett så kallat Foundation Year (basår) eller en förberedande Diplomutbildning innan du påbörjar dina akademiska studier.

Precis som i Sverige kan intagningspoängen variera kraftigt mellan olika universitet och utbildningar. I regel gäller att de utbildningar som har höga betygskrav i Sverige också har höga krav utomlands men ofta kan det vara något lättare att bli antagen som utländsk student på Nya Zeeland.

Språkkrav

Vi har utformat ett specialavtal för sökande från Sverige med de flesta av våra samarbetspartners. Om du har betyg A, B eller C i engelska 5 och 6 från gymnasiet räcker det oftast som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska. För masterstudier krävs däremot oftast att man skriver ett internationellt språktest, undantaget en del Undergraduate- och Postgraduateutbildningar där ett officiellt språktest krävs. Våra skolor gör dock alltid en individuell bedömning av din ansökan. Om du har ett lägre betyg men praktisk erfarenhet av språket kan det i vissa fall räcka.

Behöver du skriva ett språktest kan du antingen skriva ett IELTS-test eller TOEFL-test.  IELTS skriver du genom Folkuniversitetet på ett antal orter i Sverige och det ges ett flertal gånger per termin. TOEFL bokar du online via TOEFLs hemsida och testet ges endast ett fåtal gånger per termin på ett par orter i Sverige. För dig som vill fräscha upp dina språkkunskaper före kursstarten finns det möjlighet att läsa en förberedande språkkurs. Kontakta oss för ytterligare information om språkkurser.

För dig som vill fräscha upp dina språkkunskaper före kursstarten finns det möjlighet att läsa en förberedande språkkurs. 

Snacka med oss för ytterligare information.

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...