{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

13 bevis på att resor är bra för din hjärna

kille som hoppar i vattnet från en klippa

Din hjärna mår bra utav att resa, så är det bara!

Baserat på flera olika vetenskapliga studier är det nu helt säkerställt att hjärnan drar nytta av att resa och att utsättas för nya sinnesintryck. Följande 13 saker har en positiv inverkan på hjärnan (och på dig som person). Så varsågod, nu kan du bunkra upp med mängder av argument för att dra iväg på den där drömresan…

1. Du blir mer kreativ

Om du är på resande fot och börjar agera och interagera som lokalbefolkningen under en längre tid börjar din hjärna utforma nya tankemönster. Detta öppnar därmed upp för nya tillvägagångssätt för att ta till sin intryck. Konceptet kallas 'kognitiv flexibilitet' och ju mer kognitivt flexibel du är, desto mer kreativ är du.

tjeje skejtar på en öde väg i usa

2. Du lär dig att se det goda i alla

När du ser allt det fantastiska som finns där ute i världen är hjärnan mer benägna att se det goda i människor. Det här ökar ens förmåga att lita på andra vilket vi tror lägger en bra grund för ett öppnare och snällare samhälle. Hur fint är inte det?

3. Du blir en bättre problemlösare

Studier visar dessutom att cirka 20% av de människor som bott, studerat eller rest under en längre tid kunde lösa en specifik datoruppgift lättare än de som inte hade denna erfarenhet. Skälet till resultat hänger samman med att när du upplever och lär känna nya kulturer lär sig hjärnan att tänka utifrån nya perspektiv. Således upptäcker din hjärnan att en sak kan ha flera betydelser och ett uppgift kan lösas på flera olika mer eller mindre effektiva vis.

4. Du blir mer ödmjuk

När du reser upplever och ser du mängder av nya och ibland överväldigande saker, så som Grand Canyon, Iguazu Falls, och ja, you name it. Studierna visar att unga som reser mycket är mer ödmjuka än de som inte reser. Den slutsatsen känns logisk med tanke på alla de fantastiska platser som väntar på en där ut i den stora vida världen.

iguazu falls i argentina sett genom djungeln

5. Du blir mer öppen för nya saker

… och detta gäller inte bara under den tiden som du är ute och reser. När du väl är hemma igen kommer du fortsatt vara mer öppen för nya saker. Varför kanske du undrar? Svaret är rätt enkelt! När du reser träffar du nya människor utanför din normala sociala kretsar. Dessa människor öppnar dina ögon för nya saker och nya sätt att agera, vilket gör dig mer benägen att ta dig an äventyr och utveckla nya vanor. Även när du är hemma igen!

6. Du blir smartare

Genom att vistas i naturen förbättras dina sinnen avsevärt och detta gör dig skarpare. Faktum är att om du tittar på en bild med natur i 40 sekunder förbättras både din förmåga att fokusera, såväl som din prestation om du står inför en utmaning. Så varsågod, här är en bild från Sri Lanka som boostar din intelligens!

mirissa i colombo, sri lanka

7. Du har lättare att hitta dig själv (och dina vägar i livet)

Vi vet att det låter djupt, men detta är sanningen. Genom att resa pausar man sitt normala liv och ser det på avstånd (både geografiskt och metaforiskt). Det får dig att öppna ögonen för andra metaforiska vägar i livet bortom den du hittills har vandrat på.

8. Du blir mer orädd

Har du själv satt dig i ett scenario där du dör av rädsla, men ändå så hamnade du där helt frivilligt på något märkligt vis? Tänk dig dykning med hajar även om du är livrädd för hajar eller att hoppa fallskärm trots att du har den galnaste höjdskräcken. Om svaret är ja på frågan ovan är du inte ensam om att ha utsatt dig för detta orimliga beteende. Det är helt enkelt som så att när du reser blir du mer orädd och vågar utmana dig själv.

två personer som hoppar tandem hopp

9. Du blir gladare

Det här beror inte endast på att du slipper sitta på föreläsningar eller i ett kontor om dagarna, eller att du de facto sippar på cocktails till frukost, lunch och middag. Studier visar faktiskt att vi blir gladare utav upplevelser, exempelvis genom att har en resa att se fram emot, än av materiella ting, så som att gå och köpa ett par nya jeans. Så nu vet du på vad du bör börja spara till för att boosta glädjenivån...

10. Du presterar bättre på jobbet och i skolan

Det har även visat sig att personer som använder ALLA sina semesterdagar är 6,5% mer benägna att bli befordrade inom sina yrkesroller. Vi antar att även detta kan påverka dina studieprestationer. Så unna dig den där långsemestern. Punkt.

11. Du får mer tålamod

Vem har inte varit med om att stå i världens längsta kö för att komma igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen? Eller har åkt buss i Asien? Eller styrt en middag för ett gäng sydeuropeiska vänner vilka droppar in 45 minuter försent? Allt det här testar ditt tålamod och hjälper dig att bli en i allmänhet mer tolerant person. Tänk på detta nästa gång du missar ditt flyg på minuten och behöver övernatta på flygplatser i X antal timmar. Lutar dig bara tillbaka och repetera stillsamt ”det här är bra för mig hjärna…”

hektiskt gata mitt i centrala bangkok, thailand

12. Du lär dig att hantera motgångar bättre

Oavsett om ett förhållande tar slut, du blir av med jobbet eller spiller ut kaffet du just hällt upp, och du bara känner att ”that’s it, jag ger upp”, så kan vi lova dig att resande kan bota den här känslan av hopplöshet. När du sätter dig själv i en ny miljö kan du inte längre gå på autopilot och du tvingas då att ta tag i det där läskiga att komma i kontakt med dig själv och bearbeta förlusten.

13. Du känner dig mer levande

Du känner säkert ingen känslan som infinner sig när du stiger av planet som landat på din drömdestination. Hjärnan går på högvarv med tankar om alla vilda upplevelser som väntar, hur glad du är över att ha blivit övertalad att hänga med på resan, hur många nya profilbilder på Facebook du kommer kunna bunkra upp med, varför du inte reser  oftare… och hur FETT ditt liv faktiskt är. It's science!

Men seriöst, vad väntar du på egentligen? Ryck upp dig från den triviala vardagen och ta med din hjärna på ett äventyr!

tjej med surfbräda i motljus

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...