{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Välkommen till vackra & extrema Sydamerika!

En kontinent av extremer | Rundresa i Sydamerika

En kontinent, tolv länder och extremer utan dess like

Välkommen till Sydamerika – kontinenten som är proffs på just extrema naturfenomen!

Lagom kan slänga sig i väggen, Sydamerikas natur vet hur den ska levererar häpnadsväckande scener och svindlade vyer. Vi vill säkerställa att du inte missar någon utav dem under din rundresa i Sydamerika (om du inte redan drömmer om en sådan kommer du att göra det efter att ha läst det här) så vi har samlat de fem häftigare naturupplevelserna i Sydamerika. Wanderlust here we come - en kontinent, fyra extremer och en kavalkad av wows!

Sydamerika väntar!
I Sydamerika hittar du några av världen mest häpnadsväckande platser och en resa hit är något som du sent kommer att glömma.
Hitta ditt äventyr i Sydamerika här

Världens högsta vattenfall – Angel Falls

I Canaima National Park, Venezuelas näst största nationalparker och likväl ett av UNESCOS världsarv, hittar du Angel Falls, som är ansett vara en av världens vackraste platser. Med hela 979 meter i fallhöjd, det vill säga tre gånger så högt som Eiffeltornet, får Angel Falls guldmedalj som världens högsta vattenfall.

Angel Falls skapar en helt oförglömlig vy och för att förstå dess storhet måste du se det med egna ögon. Men hit tar sig inte vem som helst och hur som helst, för att uppleva detta makalösa naturfenomen måste du ta dig dit fågelvägen då nationalparken är stängd för aktiviteter likt trekking och annan vandring till fots.

Angel Falls i Venezuela | Rundresa i Sydamerika

Tips: Att flyga över djungel, bergskedjor och floder som är så gott som orörda av människan är något man sällan kan få uppleva på några andra platser i världen. När du väl landat inne i parken vid Caniama camp hoppa på en båt och ta vattenvägen ut till Angel Falls. Ett ord: wow!

Världens längsta bergskedja – Anderna

Anderna, eller på spanska Cordillera de los Andes, hittar du i västra Sydamerika och kan nog vara den plats du är mest bekant med utav extremerna vi listar här. På vilket vis är då bergskedjan Anderna extrem? Jo, med en längd på hela 750 mil klassa Anderna som världen längsta bergskedja. För att ge dig perspektiv på det hela kan en jämförelse göras med Europas längsta bergskedjor Skanderna, i folkmun Fjällen här i Skandinavien, vilken endast sträcker sig ynka 170 mil. Då fattar du hur stort område Anderna sträcker sig över!

Andernas påverkan på Sydamerikas natur är ett faktum och hela två ytterligare extremer är faktiskt skapade från just denna fascinerande bergskedja: Amazonas och Atacamaöknen.

Bergskedjan Anderna | Rundresa i Sydamerika

Tips: Världens högsta punkt på hela 6 263 meter hittar du faktiskt här. Då jordklotets form inte är helt rund är faktiskt Mount Chimborazo i Ecuador den bergstopp som är längst bort från jordens mittpunkt, och inte Mount Everest tro det eller ej. Med en hyrbil kan du ta dig så långt som 4 876 meter upp för Mount Chimborazo och därifrån har du en vacker, men relativt tuff, vandring upp till toppen.

Världens största flodområde – Amazonas flodsystem

Amazonfloden kan nog klassas som en av de häftigaste avkommorna från bergskedjan Anderna. Dessutom är det världens mest vattenrika flod och utgör ett avrinningsområde som täcker hela 40% av Sydamerika. Inte illa, eller hur? Med sin start vid Anderna tar sig floden cirka 30 mil genom hela norra Sydamerika för att sedan rinna ut i Atlanten. Under vattnets färd passeras länderna Peru, Colombia, Brasilien, Bolivia, Ecuador och Venezuela så att du skulle missa Amazonfloden under en rundresa i Sydamerika är nästintill omöjligt! Men glöm tanken att vandra över Amazonasfloden på en bro – floden har faktiskt inte en enda bro som korsar den.

Amazonfloden | Rundresa i Sydamerika

Tips: Amazonfloden är hem åt 30% av världens flora och fauna och bland dessa finner du världens största delfin den rosa floddelfinen, även kallad Boto. Boka in dig på en båttur längs med Amazonfloden eller dess avstickande småfloder i Peru och Bolivia eller hyr en kanot och håll tummarna för att stöta på en av de sista levande individerna av detta enastående djur. Det mest spektakulära med the Boto är just att den får en rosa nyans när den blir exalterad!

Världens torraste plats – Atacamaöknen

Att Anderna är häftiga är inget snack om saker, men visste du att nedanför de svinnande bergstopparna i norra Chile ligger världens torraste plats: den närmare 95 mil långa öknen Atacama som snittar en dagstemperatur på 40 grader. Om du är trött på det svenska vädret och det dessvärre oundvikliga regnrusket, tänk om. När du sätter din fot i Atacamaöknen kan du nästan sakna tanken på regn.

På den här platsen regnar det som oftast vart tionde år och vissa väderstationen har aldrig ens nuddats av en regndroppe. Studier visar till och med att Acatama öknen aldrig såg skymten av regn mellan åren 1570 till 1971. Varför är det så torrt just här då? Vi är inga geografer eller meteorologer men för att fatta oss kort hänger det ihop med att platsen ligger mellan två bergskedjor, Anderna och kustbergskedjan Cordillera de la Costa, vilket leder till att inga regnmoln kommer åt området. Det här skapar en öken som sägs vara mycket lik miljön på planeten Mars. Så skippa drömmen om en rymdfärd – boka första bästa flight till Chile istället!

Atamcamaöknen i Chile | Rundresa i Sydamerika

Tips: Ta dig till Acatamaöknen när solen gått ner och skåda en stjärnhimmel som får dig att tappa andan.

Världens största saltdyna - Salar de Uyuni

Vi skulle inte bli förvånade om du sett bilden på Salar de Uyuni på sociala medier, för den här platsen är minst sagt som gjord för riktigt likevänliga bilder. Men vad är det egentligen för en märklig och mystisk plats? I sydvästra Bolivia finner du saltdynan Salar de Uyuni, som till skillnad från klassiska öknar har ersatt sanden med hela 10 miljarden ton gnistrande vit salt. Salar de Uyuni är fullkomligt platt, med enstaka ”småöar” så som Isla Incahuasi. Sägnen säger att de tre bergen som omger Salar de Uyuni (Kusina, Kusku och Tunupa) en gång i tiden var tre personer, där Kusku och Tunupa var gifta. När Kusku bedrog sin fru Tunupa med Kusina säger myten att Tunupas tårar skapade saltsdynan.

 Salar de Uyuni i Bolivia | Rundresa i Sydamerika

Tips: Under mars och april täcks saltdynan med ett tunnare lager av kristallklart vatten. Det här skapar världens största naturliga spegel! Så se till att matcha din rundresa i Sydamerika med detta för att uppleva en helt unik vy. För bästa klimatet är däremot torrperioden mellan juli och oktober rekommenderat.

Redo för ett äventyr till extremernas kontinent Sydamerika?

Har din wanderlust kickat igång? Vi är i alla fall orimligt taggade på Sydamerika. Denna kontinent av extremer är full av väntande äventyr och förutom fantastiska naturfenomen hittar du även några är väldens största storstäder här. Så, ta ett snack med oss så hjälper vi dig att skapa din drömresa genom Sydamerika. Och du, om du endast är taggad på att ge dig iväg på en kortare resa till exempelvis Peru hjälper vi dig givetvis med det också.

Snacka med oss!

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...