{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Våra 10 bästa dykplatser i världen

Dykare över ett korallrev med massor av färgglada fiskar

Upptäck världens bästa dykplatser

Att kolla in livet under ytan är något många drömmer om, speciellt om du sett Hitta Nemo när du var liten. Om du aldrig testar på att dyka kommer du aldrig få ta reda på vad för färglada varelser och landskap som gömmer sig där nere. Du kan såklart testa på dykning virtuellt eller i länder som ligger vid vatten, men det skiljer sig stort på vad du kan få se. Häng med oss och kolla in våra bästa spots för att dyka, vissa mer kända än andra! 

 

diving-padi-learning-to-dive-cover
Skillnaden på fridykning och dykning
Har du funderat på att testa på dykning men lite osäker på om du ska dyka eller fridyka? Ta det lugnt, vi kommer snacka om skillnaderna och berätta vilken typ av dykning som passar bäst för nybörjare. Men i grund och botten beror skillnaden på andningen. När du dyker så kommer du ha en tank med syre på ryggen som gör att du kan andas normalt. Fridykare tränar istället på att hålla andan så länge som möjligt för att kunna utforska livet under ytan. Rekordet för att hålla andan är idag 9 minuter, hur coolt?! Då kanske du tror att dykning med tuber är lättare för en rookie eftersom man blir van med att vara under vatten utan att behöva tänka på andningen. Det behöver faktiskt inte vara så, när du dyker med tuber måste du också lära dig om all utrustning och hur du använder den och alla säkerhetsåtgärder medan fridykning fokuserar mer på hur du själv känner dig under vattnet och dina egna gränser. Fridykning tänjer på din gränser och hjälper dig att träna på att känna dig mer bekväm under vatten, vilekt gör att det finns en del fördelar med just fridykning. Men oavsett vilket du väljer är vi säkra på att du kommer tycka det är helt fantastiskt!
Dykning

Galapagosöarna i Ecuador

Att besöka Galapagosöarna är en stor dröm för många och att dyka där är helt klart MAGISKT! Det kommer inte vara billigt men du kommer få en dykupplevelse du sent kommer att glömma. I vattnet runt om galapagos kommer du se många varelser som du inte kan se någon annanstans, som dom coola havsleguanerna, och ovanliga djur som örnrockor och hammarhajar. Du kommer också se massvis med andra fiskar och däggdjur, så se till att dyka här om du vill ha något utöver det vanliga. 

Eagle Rays and other fish swimming in the seas of the Galapagos Islands

Stora Barriärrevet i Cairns, Australien

Kanske bland den mest kända platsen att dyka på,  det  Stora Barriärrevet. Lite utanför Cairns kust kan du börja ditt otroliga dykäventyr. Du kan få se sköldpaddor, hajar, stingrockor och mycket mycket mer beroende när på året du bestämmer dig för att komma hit. Men oavsett när du kommer hit för att dyka så lovar vi att du kommer se otroligt mycket. 

 

The less ordinary: Heron Island, Australia 

Vi skulle inte vara KILROY om vi inte förslog något lite utöver det vanliga än det självklara valet när det gäller dykning i Australien. Heron Island is the place to be om du vill vara lite off the beaten track. Det är fortfarande rent tekniskt en del av det stora barriärrevet men en avlägsen del med massor av vackra koraller, havssköldpaddor och annat marint liv. Du tar dig hit lättast från Gladstone, lite norr om Brisbane.

Colourful fish and coral in the Great Barrier Reef in Australia

Cocos Island i Costa Rica

Den här är för alla nördar ibland oss. Cocos Island är en pärla som du måste resa ganska långt för, nästan 550 kilometer utanför Cosa Ricas kust. Det är helt klart en av de mest spännande dyken du kan göra, inget snack om saken. Hela ön är en nationalpark som du bara kan ta dig till från Puntarenas på fastlandet. Här kan du få dyka med flera olika hajar, som valhajar, hammarhajar och självklart finns det massvis med andra stora fiskar här med. 

Om du vill ha det lite mindre extremt och inte så sugen på att dyka med hajar så förslår vi att du borde testa på en dykkyrs i Manuel Antonio som är lite lättare för nybörjare. Kolla in det här! 

Striped fish in the oceans of Costa Rica

Dauin i Filippinerna

Vi kanske upprepar oss lite här men i Filippinerna finns det sjukt många dykarplatser. Att ta upp alla hade blivit för mycket så vi delar med oss av den absoluta höjdpunkten, Dauin. Korallreven här är väldigt bra bevarade och det bästa är att du behöver inte ge dig ut alls långt från fastlandet innan allt det roliga börjar. Du kan helt enkelt gå i från stranden och simma till de vackra korallerna. Det finns inte heller några starka strömmar, så det passar för alla dykare, från nybörjare till avancerade. Men förvänta dig dock inga större fiskar här, i Dauin handlar det om det lilla marinlivet och korallreven. Om du vill se större fiskar och skölpaddor så förslår vi att du tar dig till Moalboal. 

I Filippinerna kan du också om du redan har ett Advanced PADI certifikat joina ett superbra marint bevarandeprogram. Under projektet så kommer du att lära dig specifika dykarskills för att kunna marinforska men du får också hjälpa till att städa korallerna. Om du brinner för miljön och våra ekosystem så är det här ett superbra sätt att få ge tillbaka till naturen. 

Scuba diver with a sea turtle in the ocean in in the Philippines

Playa del Carmen i Mexiko

Ett annat ställe som är perfekt för nybörjare är Playa del Carmen. Fundiving eller en hel Open-Water kurs, ja det mesta är möjligt här. Här kan du se barracudor, stingrockor och papegojfiskar. Från Playa del Carmen kan du också testa på en helt annan form av dykning, cenote dykning! En cenote är ett naturligt kalkstenssänkehål som bildar en underjordisk ''sjö'' av vatten. De kan vara väldigt djupa, och att dyka i en sån är något du måste prova när du besöker den här regionen i Mexiko.

Letar du efter något lite off road? Testa Baja California Sur! Den här mexikanska region är utmärkt för dykning ifrån land. Här kan du se blåvalar, sjölejon och valhajar. Kalifornienbukten beskrevs en gång som ett ''jordsakvarium'' av utforskaren Jacques Cousteau,  och vi kan inte annat än hålla med honom om det!

Scuba diving at Cabo Pulmo in Baja California Sur in Mexico

Hawaii

Ett öparadis som har fantastiska ställen att dyka på. Om du kommer hit i februari eller mars kan du få se knölvalar och på den västra sidan av Maui kan du få superbra dyk året runt. Vid West Maui Mountains kan du hitta otroliga rev med massor av koraller och olika typer av fiskar. I närheten finns det en reningsstation för mantor, där mantor väntar på att de Hawaiiska läppfiskarna ska ta bort alger och andra små plantor som växt på deras ryggar. Det är verkligen sjukt häftigt! Vill du ha något annorlunda? Överväg att göra ett nattdyk bland mantor, du får ett helt nytt perspektiv av det Hawiiska marina livet! 

Pod Dolphins swimming in the ocean near Hawaii

Giliöarna iIndonesia

Genom att vara en önation har Indonesien lockat många dykare. Det finns helt enkelt massor att se, från Bali till Lombok till Komodoöarna. De är alla fantastiska ställen men du har inte riktigt dykt i Indonesien om du inte dykt runt Giliöarna. Det finns massvis med dykarställen runtom öarna, med massor av färgglada koraller, fiskar och sköldpaddor och Manta Point med mantor och olika typer av bläckfiskar. Perfekt för alla typer av nivåer av dykare. Vill du ha en större utmaning? Åk ut till Simons där du kan dyka ner till 30 meters djup för att bland annat se skorpionfisk, lövfisk och lejonfisk. 

Gömda pärlor: Om du älskar att dyka och du har budget för det är Raja Ampatöarna utanför kusten från West Papua värt ett besök. Det är lite remote men det ska vara en av de bästa dykställen på hela jorden. Helt fantastiska korallrev, massvis med färgglada fiskar och otroliga miljöer. Cape Kri borde vara på din lista om du planerar att dyka här. För några år sedan var det här platsen som forskare samlade in flest fiskarter på ett enda dyk och det var så Raja Ampat blev ett go to ställe för dykare. Det bästa av allt? Det funkar att dyka här oavsett vilka nivå du är på. 

Lionfish spotted while diving in Indonesia

The Poor Knights Islands i Nya Zeeland

Det låter ju lite som en titel på en tragedi, men det här dykstället i Nya Zeeland är ett sjukt nice ställe att dyka på. The Poor Knights Islands är en grupp av vulkanöar precis utanför kusten av den norra ön av Nya Zeeland. De är kända för deras otroliga dykarställen, som oftast är rankade som en av de bästa i världen. Öarnas klara vatten, marinlivet och de otroliga klipporna under vattnet gör det här till ett helt unkit ställe att dyka. Du kommer bland annat dyka med massor av delfiner, papegojfiskar, stingrockor och hajar. 

Dolphin in the ocean in New Zealand

Fiji

Fiji är sjukt färgglatt på land men det blir till och med bättre när du tar dig under ytan. Här kan du verkligen hitta Nemo med massor av clownfiskar, men också sjöhästar, sköldpaddor och mycket mycket mer. Fiji är också känt för sina hajdyk, här har man lyckats se 9 hajar på ett dyk! 

Om du verkligen gillar det marina livet finns det en 2 veckors marin bevarandeexpedition som du kan delta i. När du joinar detta kommer du få skills i korallrevsforskning eftersom du bland annat kommer genomföra undersökningar för att kunna bevara det marina livet. 

Manta Ray with lot's of colourful little fish in the ocean surrounding Fiji

Alla karibiska öar

Vi avslutar den här listan med att fuska lite eftersom det här inte bara är en destination. Det skulle bli för mycket att nämna alla öar i Karibien eftersom det är sååååå många. Men eftersom några av våra favoritdyk är här så skulle det inte kännas rätt om vi inte nämnde den regionen, som är helt AMAZING! 

En liten summering av alla dykarsställen du borde överväga om du är på den här sidan av jorden: 

  • 1,000 Steps i Bonaire
  • Tiger Beach i Bahamas
  • Bloody Bay Marine Park på Cayman Islands
  • Bayahibe i Dominikanska Republiken

 

Den här listan är på inget sätt komplett, så se på det som ''det bästa av Karibien''. Är du sugen på att dra iväg på ditt nästa dykaräventyr, hör av dig till våra reseexperter så kan dom hjälpa dig att planera allt! 

Scuba divers swimming among sharks in the Bahamas

Det stora blå väntar på dig

Kunde du välja en favorit? Vi förstår helt att det kan vara svårt att välja mellan alla dessa fantastiska plaster. Vissa platser är lättare att ta sig till och du kanske har andra saker på din bucket list förutom just dykning. För att reda ut röran bland alla dina reseöskningar, boka ett möte med någon av våra reseexperter. De hjälper dig gärna att planera din nästa drömresa och delar såklart sina tips och tricks med dig. 

Låter toppen! Jag är på! 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...