{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Nödsituationer

roadsign-planning-emergencies-cover
Novicell

Om olyckan är framme

Det kan ske oväntade händelser under resan och då är det bra att vara förberedd. Vad gör jag om mitt pass försvinner, om jag blir överfallen eller vid extremt väder som ställer till det för den planerade resrutten? Här kan du läsa lite förberedande grunder. En säker resenär, är alltid en förberedd resenär! Ibland sker oväntade och mindre trevliga saker under resor. Därför är det bra om en nödsituation uppstår när du reser, att du känner till grunderna i några av följande situationer.

Sjukdom/olycksfall

Se till att du vet telefonnumret till ambulans i landet/regionen där du reser. Vid akuta händelser, ring ditt försäkringsbolag för att få vägledning. Förvara alltid din reseförsäkring/detaljer i ditt pengabälte eller där medicinsk personal lätt kan hitta det (om du är inblandad i en olycka). Ta med ett första-hjälpen-kit som en del av din reseutrustning och förvara det högst upp i ryggsäcken, så att det är lättillgängligt.

Akut tandvård

Om helvetet bryter lös i munnen och du är i akut behov av en tandläkare, ring ditt försäkringsbolag och be om vägledning. Vanligtvis kan de hänvisa till en rekommenderad tandläkare eller vårdcentral i ditt område.

Förlorat pass

Om du förlorar ditt pass, ska du rapportera det till polisen eller lokala myndigheter och få en skriftlig rapport. Kontakta sedan närmaste ambassad eller konsulat. De kan ge dig ett tillfälligt pass och ytterligare vägledning. Om ditt land inte är representerat med en ambassad eller konsulat i regionen/landet du besöker, bör du ringa utrikesförvaltningen i ditt hemland och be om vägledning. EU-medborgare kan kontakta ett annat EU-lands ambassad för att få ett tillfälligt pass. Det gäller (i de flesta fall) endast för hemresan och inte för vidare resa.

Dödsfall

I den osannolika händelsen av dödsfall under resa (dvs. familjemedlem eller medresenär) måste du snarast rapportera till försäkringsbolaget, ditt lands ambassad/konsulat och de lokala myndigheterna.

Kreditkort/mobiltelefon

Om ditt kreditkort eller mobiltelefon blir stulen, försäkra dig om att du alltid har telefonnummer till inaktivering av telefonen och spärrning av kortet. Din bank, kreditkorts-utgivare och mobiloperatör har vanligtvis en 24-timmars jour för rapportering av denna typ av spärrtjänster.

Pengar

Om du förlorar alla dina pengar, har du ett par alternativ: kontakta ditt försäkringsbolag för vägledning, be din familj eller vänner att överföra en summa pengar med t.ex. Western Union eller be om råd på närmaste ambassad/konsulat. Det är en bra idé att förvara lite reservpengar (50-100 USD) på flera ställen i bagaget för nödsituationer, men ha aldrig större belopp än du har råd att förlora.

Förlorat resedokument

Om du förlorar dina resehandlingar såsom biljetter, biluthyrningsvouchers, äventyrskuponger osv, bör du inte oroa dig för mycket. De flesta resedokument lagras elektroniskt och din KILROY-resebyrå bör kunna hjälpa dig. Vårt bästa råd är att kopiera/scanna dina resehandlingar och skicka dem till din e-post eller lagra på ett USB-minne. På så sätt har du lätt tillgång till alla dokument. För andra resedokument som inte är utbytbara, kontakta den resebyrå som utfärdat det ursprungliga dokumentet.

Överfall

Om du har utsatts för överfall bör du kontakta polisen eller de lokala myndigheterna och rapportera händelsen. Uppsök läkare om det behövs och ring ditt försäkringsbolag som kan ge dig vidare råd.

Fängelse

Om du är inlåst i ett främmande land, bör du försöka få kontakt med utrikesdepartementet via ambassaden eller konsulatet. Lagarna i ditt hemland gäller inte i främmande länder och vissa utländska fängelser har ingen likhet med ditt hemland. De flesta länder tillåter kontakt med ambassaden och en advokat, men förvänta dig inte en snabb process och förbered dig på det värsta. Vårt bästa råd är att hålla dig borta från problem när du reser.

Extremt väder och katastrofer

Om din resa avbryts pga. översvämningar, tropiska stormar, jordbävningar, väpnade konflikter, tsunamis och andra katastrofer, följ riktlinjerna från de lokala myndigheterna och försök att inte gripas av panik. Om du besöker ett område med hög frekvens av extremt väder, se till att du vet exakt vad du ska göra i händelse av evakuering och för att komma i säkerhet.

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...