{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Mongoliet

galoperande vilda hästar på en äng under en resa till mongoliet
en nomad med en häst under en resa till Mongoliet

Resa till Mongoliet – från Altajbergen till Gobiöken

En resa till Mongoliet tar dig till ett spännande och vackert land med mängder av sevärdheter och inte minst ett extremt klimat. Här finns en del av världens mest orörda natur med oändliga stäpper, enorma öknar, höga berg, skogar, kristallklara sjöar och ett rikt djurliv. Att Mongoliet dessutom är världens mest glesbefolkade land blir direkt påtagligt under en resa dit och det är just detta som är charmen. 

Vill du resa till Mongoliet? Snacka med oss!

Res hela vägen genom Mongoliet med Transmongoliska järnvägen

Om du planerar att resa till Mongoliet har du två huvudregioner att utforska vilka levererar totalt olika natur. Den enda består utav bergskedjan Altajbergen som sträcker sig från nordväst till sydväst och den andra består utav Changajbergen, från nordväst till sydöst. Längs Transmongoliska järnvägen, som lätt kan misstas för Transsibiriska järnvägen, upplever du en enorm yta av östra Mongoliet.

Den nordvästra regionen där Altajbergen, eller "De gyllene bergen" som de också kallas, reser sig domineras av höga bergskedjor. Här finns stora glaciärområden och bergskedjan är bl.a. källa till flera ryska floder som Ob, Jenisej och Irtysj.

Om du är i farten med att planera en resa till Mongoliet och snarare vill uppleva den sydligare huvudregionen väntar steniga ökenlandskap och utbredda saltträsk. I sydväst ligger en av världens största öknar omgiven av höga snöklädda bergstoppar, den berömda Gobiöknen, som sträcker sig över södra Mongoliet och norra Kina. Här är det vanligt med sandstormar och uppe bland bergen lever den sällsynta snöleoparden.

Läs mer om vad du kan uppleva längs Transmongoliska järnvägen här.

Att göra under en resa till Mongoliet

Terelj ligger ca 8 mil utanför huvudstaden Ulan Bator och är en del av Tereli Nationalpark, ett av Mongoliets vackraste naturområden. Mitt i det häftiga landskapet med forsande floder och gröna skogar finns ett gäng spännande och nervkittlande aktiviteter. Testa bergsklättring, rafting, ridning, vandring och simning i de iskalla sjöarna.

Efter en hård dag full med aktiviteter bör du prova en middag bestående av fårkebab och ett glas getmjölk. En resa till Mongoliet kan inte anses komplett utan denna lokala delikatess.

Under en resa till Mongoliet kan du dessutom prova på att leva livet så som nomaderna gjort i urminnes tider. Landets nomader är ett kringflyttande folkslag som främst livnär sig på boskapsskötsel. Deras flyttande hänger ihop med djurens byte av betesmarker. 

Tack vare att Transmongoliska järnvägen, en av världens längsta järnvägar, går genom landet har du här möjligheten att göra flertalet intressant stopp som låter dig uppleva nomadernas vackra landskap. Ett tips är att är att övernatta i "ger-tält". Lugnet som infinner sig mitt i den storslagna mongoliska idyllen är häpnadsväckande, och då har vi inte ens nämnt den imponerande vyn över Vintergatan.

Planera din resa till Mongoliet efter säsong

Mongoliet har ett extremt klimat med korta varma somrar, då temperaturen kan nå upp till 40 grader, och långa kalla vintrar, då temperaturen kan sjunka till -30 grader. Se därför till att packa rätt kläder utefter vilken säsong du planerar att resa till Mongoliet.

Restips inför en resa till Mongoliet

  • Under en resa genom Mongoliet märker du snabbt att vägnätet är ganska ineffektivt. Var beredd på att färdas på skakiga vägar utan pampig lyx.
  • I Mongoliet är det ganska kallt under vintermånaderna. Ett tips är därför att packa varmt om du planerar att resa till Mongoliets vildmarker under denna period. Den varmaste tiden är under den mongoliska sommaren mellan juni-september.
  • Nadaam-festivalen är den största och mest spännande årliga folkevenemang som pågår i 3 dagar under juli månad. Festivalen härstammar från Djingis Khans tid och ursprungligen var det en tävling om mongolryttarnas skicklighet i krigskunskaper. 
  • Huvudstaden Ulan Bator ligger i nordöstra Mongoliet. Åker du hit bör du kolla in stadens naturhistoriska museum, som har en stor samling uppstoppade djur och dinosarieskelett från Gobiöknen. 

Nyfiken på att resa till Mongoliet?

Våra reseexperter kan hjälpa dig att skapa din unika resa till Mongoliet. Äventyr eller chill? Resa längs Transmongoliska järnvägen? Stor eller liten budget? Vi löser allt. Boka in en kostnadsfri reserådgivning så ser vi till att göra dina resedrömmar till verklighet.

Boka in en gratis reserådgivning

Utforska mer under en resa till Mongoliet

En resa till Mongoliet tar dig till ett vackert och spännande land. Naturen består av en oändlig och gräsbevuxen vildmark, mäktiga berg och torra öknar. Det perfekta resmålet för dig som är på jakt efter ett sant äventyr.

Reseinspiration

Mer reseinspiration
alt

Designa din egen drömresa!

Vill du komma igång med att planera din drömresa? 

  1. Använd vår smarta reseguide för att lägga grunden för din drömresa
  2. Välj om du vill att våra reseexperter hittar de bästa alternativen åt dig
  3. Kolla igenom ditt personliga reseförslag och ändra så många gånger du vill!  


Här kan du själv börja att designa ditt nästa äventyr. Baserat på dina svar får du en unik länk till din reseöversikt och du kan även få personliga tips från våra reseexperter på KILROY om du vill. Varje år skickar vi iväg massor av nyfikna resenärer på oförglömliga resor runt om i världen, stora som små. Nu är det din tur. Världen väntar på dig!

Glöm inte att det alltid är gratis att få ett personligt reseförslag av oss!

Designa din drömresa

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...