{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

En resenärs berättelse: När Covid-19 sabbar våra drömresor

Mads And Jens On Balcony

När livet ger dig en helt ny drömresa...

... Gilla läget, och res iväg på ett helt annat äventyr än du först tänkt!

Det var så Mads and Jens, två danska killar som längtade efter äventyr, valde att se på sina planer när Covid-19 gjorde att de var tvungna att skjuta fram sin resa flera gånger. Läs hela deras story här!

Följ din dröm, men var redo att justera den

När du planerar din stora drömresa så har du alltid massor av idéer, förväntningar och saker du verkligen vill uppleva, men vi kan nog alla hålla med om att de sista 1,5 åren har visat att vi behöver vara flexibla när vi bokar då förhållandena kan ändras fort. Danskarna Mads & Jens resa är ett bra exempel på hur en dröm förändrades totalt och blev helt annorlunda till slut.

Vi bestämde oss för att försöka förstå hur processen har varit för dessa unga killar, hur de upplevde alla upp- och nedgångar och bett dem sätta ord på hur deras tankar och förväntningar har varit under hela planeringsfasen. 

Så, vad var era orginalplaner och hur har de förändrats?

Mads: Alltså, först ville vi göra Transibiriska Järnvägen under en månad hela vägen till Kina. Sedan skulle vi spendera ännu en månad med att resa genom Kina och Taiwan och bland annat möta upp några vänner. Planen var sedan att resa vidare till Sydostasien och vara där tills vi hade slut på pengar. 

Jens: Vår senaste plan är Mexico, och förhoppningsvis kommer vi få möjlighet att uppleva Guatemala också, men vi får bara avvakta och se hur det blir. Vi har nästan ingenting planerat nu eftersom allt kan ändras så snabbt, så vi tar det mer som det kommer.

Hur erfarna resenärer är ni?

Jens: Jag reste i ungefär ett år på egen hand i samband med att jag var på ett utväxlingsprogram i Peru, men det är den enda riktigt stora resan förutom några korta resor i Europa.

Mads: Jag är ganska grön. Jag har gjort ett par resor i Europa och reste en del med mina föräldrar när jag var yngre.

Gör ni denna resan som en paus från jobb och utbildning?

Mads: Jag gick ut gymnasiet från 3 år sedan och Jens för 2 år sedan. Först hade jag planerat att resa med några andra vänner men de började plugga istället och då bestämde vi att vi skulle resa. Jens skulle egentligen börjat plugga nu efter sommaren men eftersom resan blivit framflyttad flera gånger så har studierna också blivit det. Vi tog ett beslut för längesen att vad som än händer så ville vi göra denna resan tillsammans innan vi började plugga, så här är vi idag.

Kan ni försöka beskriva era ups and downs under denna tiden, med er bokning och er planering?

Mads: Vi måste titta ganska långt tillbaka nu. Det började efter gymnasiet, jag hade alltid drömt om Transibiriska järnvägen. Jag planerade resan i mitt huvud i ungefär ett år då Jens var iväg på sin långa resa. Som jag sa tidigare, jag hade tänkt att resa iväg med några vänner, men när de började plugga så började jag och Jens planera istället.

Jens: Jag har några vänner i Taiwan som jag verkligen ville besöka. Vidare var jag väldigt nyfiken och ville upptäcka djungel och små lokala samhällen och det var så vår plan växte fram.

Mads: Ja, jag kommer knappt ihåg, men jag tror att vi började planera någon gång under sommaren 2020, och planen var att resa under hösten. Fast det såg ganska ljust ut förra sommaren och mer och mer destinationer började öppna upp så kom vi till slut inte iväg ändå. Vi flyttade då fram vår resa till tidigt i år - runt januari eller februari. Då hade vi varken bokat eller betalat någon resa eftersom allt var så osäkert. Runt den tiden började allt bli ännu värre och vi var istället tvungna att flytta fram resan ännu en gång och tanken var då att resa ungefär nu. Och sen, precis innan sommaren var vi igen ganska positiva och trodde att resan skulle bli av, så vi bokade och betalade. När vi väl förstod att det inte var realistiskt att tro att vi skulle komma iväg på vår resa så började vi bli riktigt otåliga. Vi pratade med vår reserådgivare  och sa att vi inte kunde vänta ännu ett år och istället tittade vi på vart man faktiskt skulle kunna resa och vi är nu endast en månad från att åka till Mexico. För att vara helt ärliga så har hela planeringen inte spelat så mycket roll, det enda vi ville vara att uppleva och göra vissa saker, själva destinationen var mindre viktig. Så länge vi fick resa långt bort och någonstans med massor av äventyr så var vi nöjda.

Jens: Vi har försökt tänka positivt och eftersom resan har skjutits upp flera gånger så har vi istället haft möjligheten att jobba och spara mer pengar, och i slutändan har det gett oss möjlighet att resa längre.

Varför blev det Mexico?

Jens: Det fanns inte så många alternativ om ville resa iväg asap. Vår otålighet vann över vår originalplan, och speciellt Mads fick tillslut sätta sin dröm att resa med tåg åt sidan.

Mads: För att vara helt ärlig så kändes det helt ok. Vi vill resa och vi ville resa nu. Så då fick det bli så här. Anledningen att vi till slut bokade Mexico berodde på att vi båda håller på med gymnastik och vår tränare är därifrån. Vi pratade mycket med honom och nu ska vi faktiskt bo med hans familj de första 3 veckorna tills vi finner ett eget ställe. Det blir perfekt för att spara lite pengar och det känns även väldigt tryggt om något skulle hända när vi är där, skönt att känna någon som vi vet kan hjälpa oss då. Det hade såklart funkat fint ändå men kändes som en extra trygghet i dessa tider. Förutom det så pratar Jens även flytande spanska efter sitt år i Peru, så Mexico känns ju ändå som ett väldigt naturligt och enkelt beslut när planerna ändrades i sista minuten.

Jens: Det känns också som ett väldigt kul sätt att lära känna lokalborna på, vi kommer säkert köra lite gymnastik med den lokala klubben t.ex. Det är en bra start att ha några kontakter för att lära känna nya människor. Vår plan är att vara i Guadalaraja i ett par månader, ha vår bas där och sedan ta dagen som den kommer. Inget mer är bestämt förutom ett par saker vi verkligen vill se och uppleva när vi är där. Helt ärligt så passar detta oss ganska perfekt, vi tycker om att inte ha alltför mycket planerat och "Go with the flow" mer. Vi har gett upp planeringen lite, vi får mer se vart allting tar oss nu.

Hur känns det att resa under dessa Coronatider?

Mads: Lite osäkert såklart. Å ena sidan förväntar vi oss det värsta och har inte så höga förväntningar på vad vi kommer att kunna göra men vi har också massa energi och redo för ett äventyr! Vi är bara glada att få komma iväg!

Jens: Det har hjälpt att vi inte har så höga krav eller förväntningar över vad vi ska göra och när. Så länge vi kommer ombord på planet till Mexico nästa månad så är vi faktiskt ganska nöjda.

Mads: Vi är övertygade om att vi kommer att ha en bra resa oavsett vad som sker. Jag och Jens är väldigt goda vänner och vi kommer helt klart göra det bästa utav det här oavsett vad som händer under resan. Det enda jobbiga har varit funderingar kring när vi faktiskt kommer att komma iväg och boendesituationen hemma. Eftersom resan har blivit framflyttad så kommer Jens t.ex. att vara utan boende i ungefär 25 dagar. Så det är mer det praktiska som har varit svårt.

Jens: Det har såklart varit ganska tröttsamt att gå från helt extas över specifika saker, så som dykkursen som var bokad i Thailand och tågresan vi såg så mycket fram emot, till att få höra att det inte kommer att bli av. Men vår mentalitet har varit att det kommer att lösa sig till slut. Planerna har bara ändrats.

"Jag skulle inte säga att vi är nervösa över att inte kunna resa hem eller så. Helst vill vi ju inte åka hem alls."

Jens

Har ni spenderat mycket tid med att göra research om praktiska saker inför resan?

Jens: Vi har spenderat väldigt lite tid på research. Varje gång vi har haft möte med våran reserådgivare så har hon i lugn och ro gått igenom allting med oss och förberett oss för allt. Vi tänker inte så mycket, vi tar mer saker som de kommer och hjälpen vi fått under hela processen har varit helt fantastisk. Vi har såklart haft våra funderingar och planer men vi har haft en extra, mer erfaren backpacker som har kunnat påminna oss om saker vi varit tvungna att göra och tänka på.

Om du vill följa Mads & Jens äventyr så hittar du dem på Instagram:

Jens: @jensbaerentsen

Mads: @madsg.hilker

Drömmer du också om nya äventyr?

Vi förstår! Vi kan hjälpa dig att navigera i djungeln och ta fram de destinationer som faktiskt är öppna och vi erbjuder flexibla bokningsregler med vårt koncept Book with Confidence. Klicka nedan, berätta för oss om dina drömmar och vi återkommer till dig asap!

Jag vill prata om resor!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...