{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Skälen till varför soloresor är bra för dig

tjej som är på en soloresa i asien

Gör dig redo för att dra iväg solo!

Soloresor, det vill säga att resa ensam, är för många fortfarande ett läskigt koncept. Fördelarna med att resa själv är dock många. Du styr dina egna planer, äter vad du vill, bestämmer när resan går vidare, och möter människor som klickar med just dig.

Det finns så många fler fördelar med soloresor än ovan nämnda. Att resa ensam kan dessutom även ha en positiv inverkan på dig som person. Du utvecklas, lära dig mer om dig själv och väl hemma igen kommer du vara en generellt lyckligare person. Men var börjar man om man är sugen på en soloresa? Benedikt Benediktsson är en erfaren soloresenär och sitter inne på svaren och mängder av förslag. Här delar han mest sig av sina bästa tips och tricks.

Snacka soloresor med oss 

travel-planning-using-smartphone-abroad-cover
Vill du se hela samtalet med Benedikt?
Det kan du! Du kan streama det on-demand genom knappen nedan.
Se hela sessionen!

Fördelarna med soloresor

Det finns många skäl till att överväga att dra iväg på en soloresa minst en gång i livet. Vi har snackat med soloexperten Benedikt och här är några av hans främsta argument.

 • Friheten
  Först och främst innebär en soloresa ultimat frihet till att göra vad du vill (naturligtvis inom lagens gränser). Vi har no alla någon gång upplev ett bråk med en resepartner gällande skilda åsikter om hur resan ska vara. Att resa ensam innebär att du kan göra vad du vill, oavsett om du vill planera allt i detalj eller ta resa som den kommer.
 • Den personliga utvecklingen
  Klichén om att hitta sig själv under en resa har vi nog alla hört, men vad betyder det egentligen? Uttrycket bör snarare omformuleras till att utforska sin självständighet, för det är just det du faktiskt gör. Självkänslan efter en avslutad soloresa kan inte jämföras med något annat. Du kommer att upptäcka hur du ta dig an och reagerar under oförutsägbara situationer i länder långt bort från det du är van vid. Självförtroende får en rejäl boost!
 • Soloresor levererar ALLTID ett äventyr
  Oavsett vad du gör under en soloresa kommer det att kännas som ett äventyr. Du tar dig utanför din comfort zone, upplever platser som du kanske aldrig tidigare besök, träffar nya människor, skapar livslång minnen, och så mycket mer. Saker som aldrig skulle hända hemma sker dagligen när du reser på egen hand.

Innebär det här att det alltid är guld och gröna skogar som soloresenär? Nej, naturligtvis inte och det vill vi inte sticka under stolen med. Några saker du kan behöva möta under en soloresa är:

 • Att du kan känna dig ensam från och till om du inte hittar vänner längst vägen
 • Vissa saker, till exempel aktiviteter och boende, kan vara dyrare för soloresenärer
 • Du måste säga ta farväl från mycket, bland annat när det är dags att skiljas från nyfunna vänner

kille som vandrar under en soloresa

Soloresor är bra för själen

Personlig tillväxt är ett begrepp som ofta hånas på grund av dess breda innebörd som kan tolkas som ihålig. För att motverka den här uppfattningen ger vi dig här några specifika exempel på hur soloresor verkligen kan vara utvecklande.

 • Möten med nya nationaliteter: Att träffa människor från olika delar av världen ger dig en inblick i andra tankesätt och livsval, bland mycket annat etc. Det låter dig också utvärdera platsen du kommer ifrån och hur ditt liv skiljer så väl som liknar andras.
 • Självreflektion: När du reser själv kan du verkligen hitta svaren på frågor som ”Vad tycker jag verkligen om att göra?”, ”Vilka typer av människor tycker jag om att umgås med?”, ”Vad gör mig riktigt lycklig?” och så vidare. Svaren på dessa frågor kommer finnas kvar med dig även när du är tillbaka hemma.
 • Nya sociala färdigheter: Människor är mycket mer benägna att ta kontakt och prata med soloresenärer. Att resa ensam är därför det perfekta sättet att utmana eller finslipa din konversationsförmåga, i synnerhet om du är lagd åt det blyga hållet.

skaffa nya vänner under soloresor

planning-map-pins-usa-cover
Vill du få hjälp med planeringen?
Vi på KILROY är inte bara rutinerade resenärer utan också erfarna reseplanerare. Behöver du hjälp med att planera din kommande soloresa? Spana då in sektionen om att planera en resa för att veta mer om vad du bör tänka på, när du bör resa och vart resan kan ta dig.
Allt om reseplanering

Tips för nyblivna soloresenärer

Har du aldrig rest ensam tidigare? Då lär du garanterat vara lite nervös och ha massor av frågor och funderingar. Fear no more, spana in Benedikts viktigaste tips för alla rookies inom soloresor.

 • Förberedelse är A och O: Om du reser ensam för första gången bör du förbereda dig lite mer än en rutinerad soloresenär. Skaffa dig en uppfattning om vilka platser du vill besöka och ta redo på hur du tar dig dit på enklast sätt med buss och tåg. Undersök om det finns platser eller områden du bör undvika och se till att planet du flyger med landar under dagen och inte mitt i natten.
 • Bo på hostel: Det är inte särskilt lyxigt men när du reser ensam gäller det att vara budgetsmart. Vandrarhem är billiga, men ännu viktigare, de är hubbar för soloresenärer. Många människor sover på vandrarhem just på grund av att de vill träffa andra människor. Om du vill undvika ensamtid bo då på hostel och var öppen för denna mindre glamorösa boendeform. Du kommer då på nolltid att hitta nya vänner att ansluta till.
 • Planera inte allt för mycket: Boka in några förplanerade aktiviteter men se till att ditt schema är flexibelt och ger dig tid för att vara impulsiv med de människor du möter. Kanske har de hittat en aktivitet som du inte ens visste fanns?
 • Spara inte allt på mobilen: Den här lilla apparaten kan vara med om mängder av dåliga saker så förbered dig på ett liv utan den. Se till att du har planer eller idéer nerskrivna eller skriv ut viktiga dokument. På så vis är du inte helt utlämnade om mobilen skulle svika dig.

en person som planerar en soloresa framför en karta

Är det säkert att resa ensam?

Detta måste vara en av de vanligaste frågorna gällande soloresor. Svaret är att det beror på. Vissa platser, städer och länder är farligare än andra. Att vara förberedd och läsa på är lösningen. Du kan alltid kolla UD:s reseinformation för att få rekommendationer samt läsa om vilka regioner svenska resenärer avråds från att besöka.

Viktigast av allt är att inte utsätta dig för potentiellt farliga situationer då du inte känner till din omgivning. Vet var du är och känn av atmosfären. Kom ihåg att majoriteten av alla människor är vänliga men det finns ett fåtal ruttna ägg som kan försöka utnyttja dig. Lyssna på personer från lokalbefolkningen och lyd deras råd och framförallt, var inte rädd för att fråga om du är osäker.

Är det säkert för kvinnor att resa ensamma?

Även om vi inte gillar det tyvärr ett faktum att kvinnor alltid bör vara lite extra försiktiga vid soloresor. Lyckligtvis är aktörer i resebranschen fullt medvetna om detta och många åtgärder har vidtagits för att få kvinnor att känna sig säkra. Om du är kvinna och är taggar på att resa ensam, kolla in nedan.

 • Facebook-grupper endast för kvinnliga resenärer: Spana in och anslut till resecommunityn online. Det finns mängder av grupper som ger tips riktade till kvinnor som reser ensamma kvinnor. Exempel på dessa råd kan vara vart du bör resa, vilka platser du ska undvika bland mycket annat.
 • Sovsalar på hostel endast för kvinnor: Vill du inte sova i ett rum fyllt av testosteron (eller snarkning)? Många vandrarhem har sovsalar som är reserverade endast för kvinnor.
 • Anslut till arrangerade rundturer och undvik att vistas på öde platser ensam.
 • Var extra street smart kvällstid: Var försiktig nattetid och/eller när du möter upp folk alternativ upplever nattlivet. Det är 2000-talet så det tar emot att skriva, men i många delar av världen är det här något en fortfarande måste förhålla sig till som kvinna. Ha alltid ett nummer på snabbuppringning till någon som snabbt kan hjälpa dig, exempelvis receptionen på vandrarhemmet eller ambassaden.
 • Förbered dig! Vi har tidigare nämnt det men se till att ha koll på var ditt boende ligger, kontrollera dina restider och se till att omge dig av vänliga människor.

kvinna som rese ensam

Backpack Patches Flags
Var bör en resa?
Spana in våra reseförslag för att få inspiration till vart du kan resa och vad du kan göra längst vägen. Glöm inte bort att du även kan snacka med oss för att få personlig tips och råd.
Se alla reseförslag

Var kan en resa som soloresenär?

Vi har nu kommit till den stora frågan: Vilka är de perfekta destinationerna för en soloresa? Enligt Benedikt är det dessa:

 • Australien och Nya Zeeland: Två kända backpackingresmål som är perfekta för soloresenärer då många unga reser dit. Att träffa likasinnade där är därför inga problem.
 • Balkan: Den här regionen är perfekt för dig som inte rest ensam tidigare då det inte är ruskigt långt hemifrån, men det levererar ändå en hel del äventyr. Om du dessutom vill besöka många länder på kort tid och har en smal budget är Balkan perfekt för dig. Att Balkan attraherar många backpackers och soloresenärer är därför ingen konstighet.
 • Island: Det är ett av de säkraste i världen och perfekt för en otroligt vacker soloresa. Dessutom är det Benedikts hemland.
 • Costa Rica: Centralamerikas pärla är en favorit bland äventyrare och soloresenärer. Det finns mängder av saker att göra och med landets kända motto ”Pura Vida” kan en soloresa dit omöjligt gå fel.
 • Peru: En annan populär destination bland backpackers är Peru. Landet har verkligen anpassat sig för att attrahera backpackers och soloresenärer. Och dessutom, vem vill inte se Machu Picchu?

tjej på flygplats som reser ensam

Frågor och svar med Benedikt

Innan vi sa hej då till Benedikt ställde vi ett par slutgiltiga frågor som är mycket vanliga bland resenärer som reser med KILROY.

Hur kan en övertyga sina föräldrar om att få dra iväg på en soloresa?
– Överös dem med din planering! Visa dem att du har allt helt klart och att du inte endast agerar impulsivt. Bevisa för dem att du är mogen nog att göra ett äventyr på egen hand. En annan bra idé är att ta med dem till närmsta KILROY-kontor för att få hjälp av ett proffs med planeringen. På så vis är de inblandade och har insikt i dina planer. Såklart behöver du inte berätta exakt vad du gjorde under resan när den väl är gjord.

Jag vill göra min första soloresa, rekommendera du att endast göra det under en månad eller med en flexibel biljett? Rekommenderar du att planera allt i förväg eller att köra spontant?
– Allt beror helt och hållet på din personlighet. Är du en planerare eller vill du vara spontan? En flexibel flygbiljett är en bra idé om du har mycket tid och inte reser under ett fullspäckat schema.

Hur kommunicerar en utan att kunna det lokala språket?
– Om du har en mobiltelefon med dig och du har ett lokalt SIM-kort är översättningsapparna dina räddare. Om inte, använd händer, gester, ansiktsuttryck och framförallt, le.

Hur planerar en under en resa? Bör en använda datorer på hostel, ta med sig en laptop eller förlita sig på mobilen?
– Jag föredrar att planera större aktiviteter, så som rundturer och bokning av transport, före avgång. Bokning av hostel och mindre planer kan göras några dagar i förväg under din resa. För detta kan det vara bra att använda din mobiltelefon eftersom den är med dig jämt och kan samla alla dina bokningsdokument. Packa inte med dig en laptop då det vanligtvis endast blir ytterligare ett orosmoment som dessutom gör ryggsäcken tyngre.

Hur kommer en i kontakt med andra resenärer?
– Börja i förväg genom att leta upp forum online där människor samlas för att diskutera kommande resor. Facebook är utmärkt för detta men det finns också dedikerade webbplatser för ändamålet. Sen har vi hostels. Att bo på hostel är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med andra som reser ensamma.

Är en soloresa kombinerad med att tågluffa med Interrail en bra idé?
– Absolut. En utmärkt idé till och med. Tveka inte om du kan ta det här transportalternativet.

tjej på ett tåg under en soloresa

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

 1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
 2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
 3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...