{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Möt mannen som reser jorden runt utan att flyga

Torbjørn C. "Thor" Pedersen reser jorden runt utan att flyg under projektet once upon a saga

Once upon a saga...

Det är just vad projektet heter, det vill säga Once Upon a Saga. Sagans huvudperson är Thor Pedersen från Danmark, mannen som dragit iväg på en imponerande resa med målet att besöka alla världens länder under en obruten resa utan att flyga! Hittills har det tagit honom cirka 7 år och uppdraget börjar lida mot sitt slut. Resan är fortfarande inte över men vi har tagit ett snack med honom för att höra honom reflektera tillbaka på den legendariska resan. Läs vidare för att höra smakprov från hans berättelse.

Resans status i dagsläget

Thor lämnade Danmark den 10 oktober 2013 och har sedan dess varit på resande fot. Från och med idag har han besökt 194 av totalt 203 länder, men sedan han anlände till Hong Kong med ett containerfartyg i januari har han varit fast där. I dagsläget har han har nio länder kvar att bocka av i sin strävan att besöka alla länder i världen utan att flyga, dessa är Palau, Tuvalu, Vanuatu, Samoa, Tonga, Nya Zeeland, Australien, Sri Lanka och Maldiverna.

Lås oss blicka tillbaka till dagen då resan startade

Vi spolar tillbaka tiden till år 2013 då Thor hade ett bra jobb inom sjöfarts- och logistikbranschen. En dag läste han en artikel och det gick då upp för honom att ingen någonsin hade besökt alla världens länder i under en och samma resa utan att flyga. För en person som hade (och fortfarande har) resande som en av sina största passioner taggade denna insikt igång honom, men samtidigt hade han en gnagande känsla av att han var för gammal för att ta sig an ett såndant uppdrag.

Thor tog sig en funderare och en dag konstaterade han att han skulle bli den förste att avklara den här svåra utmaningen. Han uppskattade till en början att resan skulle ta 3-4 år och hade support från start från vänner och familj. Det den här stöttningen har varit avgörande för att komma dit han är idag.

Syftet med projektet och hur det ändrades längs vägen

Syftet med projektet var från början att besöka alla länder utan att flyga, och naturligtvis uppleva världens äventyr längs vägen. Det gick dock mycket snabbt för projektet att skifta frokus från länder till människor. Syftet blev slutningen och är än idag att främja människor, kultur och skönhet i dess olika former. All eftersom resan fortgick lades mer fokus på att just visa människors olikheter och lyfta fram det som inte visas under nyhetssändningarna.

Thors projekt har dessutom omvandlats från ett ”motivationsprojekt” med syfte att motivera människor att inte ge upp sina drömmar, till ett projekt om att följa ens passioner, oavsett vilka dessa är. Där här går mycket i linje mer Thors allmänna livsvärderingar.

Hur ser vardagen ut för en heltidssoloresenär?

Thor gillar att hålla sina alternativ öppna under sin resa. Även om han per definition reser ensam är han sällan ensam. Ofta hittar han medresenärer på tåg, i bussar eller vid landsgränser. De reser vanligtvis tillsammans en kortare etapp under en hel dag eller till och med under flera dagar innan de går i olika riktningar.

I Hong Kong, där han för närvarande befinner sig, nämner Thor att många kontaktar honom och frågar om han vill exempevis vill följa med på en hike, äta middag eller hänga med på fest. I princip alltså bara att umgås och byta ut kunskap och livserfarenhet. Lyckligtvis är Thor väldigt social och utåtriktad och tar emot dessa förslag med en öppen famn. Efter 7 års resande på egen hand är det här något du bara måste anamma.

Inte nog med att lära känna främlingar, han har dessutom haft turen att få sällskap av vänner fråm hemma vid flera tillfällen. Dessutom har hans fästmö följt med honom hela 21 gånger under resans gång.

Att resa på heltid är inte alltid en dans på rosor

Thor förklarar att förutom de uppenbara fördelarna med att resa världen över finns det mycket administration att ta itu med, vilket är något många skulle tröttna på i det långa loppet. Några måste han nämner är: Planering av bussresor, köp av tågbiljetter, ta fram tidsplaner, budgetering, hitta boende, besöka ambassader, bland mycket annat. Alla dessa aktiviteter tar upp en stor del av hans vakna timmar. Thors slutsats är att de flesta troligen skulle tacka nej till ett projket likt detta om de bara visste hur mycket administration som krävs.

Thor däremot, han är 100% dedikterad till sitt uppdrag som han har som avsikt att fullfölja, även om det kräver stor diciplin.

"Jag tror att de flesta skulle föredra att åka på sightseeing, dra till stranden eller besöka kasinot om de visste hur mycket administration detta projekt kräver!"

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Hur håller man en budget för en resa som pågått i 7 år?

En klassisk fråga som Thors ofta får gällande hans 7-åriga resa är naturligtvis hur det är möjligt att hålla en budget under så lång tid.

Thor har en budget på 20 USD per dag som täcker transport, mat, boende och visum. Ja, du läste rätt! 20 USD är inte särskilt mycket och det passar definitivt inte för en flashpacker. Om du däremot är strikt med din budget fungerar det faktiskt.

Thor utvecklar sitt resonemang kring budget genom att konstatera att vissa länder naturligtvis är dyrare än andra, men som en tumregel gäller 20USD per dag under hela resan. Genom sponsring och hjälp från vänner och familj har det hittills fungerat. Budgeten hindrar honom inte från att ta en öl eller gå på bio då och då, men om han väljer att gör det får han snåla de andra dagarna.

Några av hans främsta tips för att inte spräcka sin resebudget kan du läsa vidare om nedan.

När du reser med lokal transport välj helt enkelt ”fulbussarna” istället för ”finbussarna”. Det här innebär att du kan glömma luftkonditionering, fönster (troligtvis), lugn och ro, en snabb resväg (förvänta dig att bussen stannar på en miljon platser längs vägen och tar ofta 3, 4 eller till och med fem gånger så lång tid)... men för allt del, det är billigare!

När det gäller mat har Thor en klockren rekommendation: Ät street food! Det är mycket billigare och om du råkar vara i ett dyrare land, leta upp en mataffär och köp bröd, ost och några tomater och ta en picknick i en park.

Boende kan göras billigt också, om du inte är så noga med var du sover. Couchsurfing och hostel är två självklara alternativ. Ofta få du frukost och tillgång till WiFi på ett vandrarhem, vilket ofta är en bra deal.

Visum å andra sidan är ofta en dyrare affär. Det kan lätt kosta mellan 15 - 200 USD, men antalet gånger en behöver ansöka om dem är inte särskilt hög om man slår ut det på 7 års resande. Totalt blir det allså en låg genomsnittlig kostnad per dag.

"Varhelst det finns människor här i världen finns transportmedel, och du kan alltid ta dig från punkt A till punkt B. Även i dyra länder finns det lokalbefolkning som gör saker billigt."

Thor Pedersen, Once Upon A Saga

Den där gången i Kongo...

På tal om transport, Thor har upplevt en hel del av märkligheter när har varit i farten med att ta sig från A till B, i synnerhet i de afrikanska länderna då han hamnade in en och annan oväntad situation.

I Republiken Kongo skedd en av dessa incidenterna då han en dag bestämde sig för att åka till grannlandet Gabon. Oturlig nog skedde en folkomröstning samma dag som ledde till en panikartad stämning bland lokalbefolkningen då de fruktade oroligheter i städerna. Helt sådär bokades därför alla transportmedel till Gabon upp och Thor stod utan transport. Som han själv säger: "Det är i situationer som den som lastbilarn blir ens räddning!".

Tillsammans med en annan resenär fick de båda två plats på flaket av en lastbil som körde dem längs ojämna och dammiga vägar vilket innebar att de väl framme såg ut som spöken på grund av allt damm. Även i de mest eländiga situationerna likt denna (hans ord, inte våra!) kan dock alltid något vackert inträffa. Från ingenstans utbrast en kvinna på flaket i sång klappandes takten med en vattenflaska. Strax därefter stämde hela lastbilens 40-50 passagerare ut i sång till synen av solnedgången i horisonten. Ett vackert ögonblick i en vacker omgivning, som snabbt ersattes av samma eländiga känsla som Thor hade 30 minuter tidigare. När solen väl gick ned och alla slutade sjunga på lastbilen blev allt olyckligt igen. Det här pågick om och om igen i ytterligare två dagar innan han nådde sin slutdestination.

Denna anekdot är något som exemplifierar Thors äventyr och Once Upon a Saga. Han hade kunnat välja en annan resdag och ett annat transportalternativ, men han valde att fullfölja sin ursprungliga plan och på köpet fick han en riktigt bra story,

När du ger dig ut på en resa som denna finns det uppenbara nackdelar, vilket beskrivs ovan. Det är obekvämt och tar evigheter. Men det positiva (ja, de finns sådant också) är att den här typen av långsamma resande låter en absorbera så mycket mer av ett land än vad en normalt skulle göra. Du spenderar också mer tid på att resa, vilket gör att du kan ta in omgivningen i en mer bekväm takt, ofta tillsammans med vänliga främlingar.

Resandet har blivit en lärdom för livet

Thor har inte rest utan syfte under sina sju år. Under tiden utomlands har han absorberat en enorm mängd kunskap om varje land han besökt. Denna kunskap och dessa erfarenheter hjälper honom att slappna av när olika händelser i världen når media, som han själv säger:

"Jag vet att även om vissa människor påverkas av händelser runt om i världen, lever de flesta människor i dessa länder faktiskt ett normalt liv. Jag har varit på landsbygden i många av de länder som det rapporteras om och människor är mer eller mindre desamma överallt. Mödrar älskar fortfarande sina barn, människor blir fortfarande kära, vissa människor tar fortfarande bilder för att publicera på sociala medier ... "

Torbjørn C. "Thor" Pedersen reser jorden runt utan att flyg under projektet once upon a saga

Utöver att han expanderat sitt tankesätt har han skapat ett ENORMT nätverk av människor som kan räkna med att få hjälp av honom på alla möjlig sätt om så skulle behövas, precis som de hjälpt honom under sina resor. Som man bäddar får man ligga helt enkelt.

Den stora frågan: Vad händer när projektet avslutats?

Något som inte förvånar är att Thor efter så många års resande kommer att slå sig till ro hemma när resan väl är över. Antingen är han redan gift vid det laget, alternativt på gång med att planera ett bröllop. Han längtar efter att än en gång omges av vänner och familj, och kanske till och med skaffa sig en egen liten familj vilket är en stor dröm för honom.

Målet att återvända hem, luta sig tillbaka och njuta av att den långa, långa resan är över. Att bli av med all press på att avsluta det här galna projektet är något han längtar efter. Att dessutom slippa att konstant planera inför nästa etapp på resan och vänta i månader på att få visum till diverse länder kommer även det vara en stor lättnad.

Att ta det lugnt hemma betalar inga räkningar, men som lösning på det hoppas Thor på att en dag kunna omvandla sin resa till en bok. Boken kan mer eller mindre skriva sig själv då han sitter inne massor av historier från sina äventyr utomlands. Förutom drömmen om att skriva en bok har han som ambition att hålla motivationsworkshops på skolor och universitet. Förhoppningsvis leder detta till lite resande, säger han.

Även om Thor snart kommer att bli den första personen i historien som besökt alla länder i världen utan att flyga, medger han att han inte har sett allt. Det finns fortfarande gott om platser att besöka och massor av saker att se. På hans bucketlist hittar du Galapagosöarna, Påsköarna och Alaska. Om du tror att Thor är trött på att resa har du alltså helt fel.

En tålmodig flickvän väntar hemma i Danmark

Trots att Thor varit på resande fot i nästan 7 år är han faktiskt inte singel. Det kan komma som en överraskning med hänsyn till att hans projekt förlängts från 3-4 år till närmare 7 år.

En tålmodig kvinna som väntar hemma

Trots den lilla detaljen att han varit borta i nästan ett decennium decennium har Thor en fästmö som väntar på honom i Danmark. Hon har besökt honom totalt 21 gånger och Thor har en mycket specifik regel gällande just detta. Den här regeln innebär att han rakar sig varje gång hon besöker honom (som du snyggt nog kan se på fotot ovan). om du däremot tittar på det översta fotot som nyligen togs i Hong Kong når skägget nästan hans bröst. Han har inte träffat henne på nästan ett år, Thor ger inte upp sin dröm! För, som han vanligtvis säger till sina följare: "Sagan måste fortsätta ..."

Vill du streama hela samtalet med Thor?

Vi är så glada över att Thor vill vara en del av Travel Festival 2020. Om du känner att du helt enkelt inte kan få nog av hans berättelser i den här artikeln kan du spana in det inspelade samtalet genom att klicka nedan. Det enda du behöver göra för att se det är att registrera det (det tar fem sekunder och du binder inte upp dig på något, vi lovar) och sedan får du direkt tillgång till webinaret on-demand.

Se samtalet on-demand!

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...