{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

7 highlights i världens (kanske) mest underskattade region

häst och jurtor vid song-köl i kirgizistan, centralasien

Det bortglömda Centralasien på gränsen mellan väst och öst

Djingis Khan, gamla sidenvägen, enorma ödemarker, jurtor, märkliga huvudstäder. Vi har nog alla hört talas om de mystiska "stan"-länderna i ett eller annat sammanhang, men som resmål är Centralasien en av de mest underskattade regionerna i världen bland äventyrssökande. Det här är den ultimata destinationen som älskar det okända och inte minst ovana. Fortsätt läsa så lär du fatta varför.

Redan såld på Centralasien? Snacka med oss!

Let’s get back to basics - vilka länder tillhör Centralasien?

Centralasien ligger i mellan Kaspiska havet i väst och Kina i öst och består av fem länder vilka är: Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Regionen som väver samman öst och väst är otroligt rik både när det gäller galen natur och spännande historia och kultur. Trots detta har den ändå fallit i glömska bland resenärer. Skandal tycker vi. Det är dags att ge Centralasien en chans.

Som en mjukstart på äventyret levererar vi här topp 7 highlights i regionen.

karta över centralasien

#1 Historiska Bukhara och Samarkand, Uzbekistan

Bukhara anses vara Centralasiens heligaste stad. En resa hit är som att hoppa rakt in i en historiebok. Staden grundades på 100-talet och har bland annat varit ett handelscentrum längs den historiskt viktiga sidenvägen och kulturellt centrum för det Persiska riket. Idag är Bukhara en spännande mix av nutid och dåtid då majoriteten av byggnaderna fortfarande fyller samma funktioner som för över 1000 år sedan.

Staden Samarkand har nästintill ännu mer imponerande arkitektur än Bukhara. Här reser sig de stora blå mosaikklädda kupolerna som Uzbekistan och inte minst sidenvägen ofta associeras med.

Vi rekommenderar: Rundresan genom Uzbekistan
Turen startar i: Tashkent, Uzbekistan
Reslängd: 10 dagar

vacker arkitektur i bukhara i uzbekistan, centralasien

#2 Darvaza "The gate to hell", Turkmenistan

Vi slår vad om att du snubblat på en bild på detta fenomen men kanske aldrig lagt på minnet var det faktiskt finns. Svaret är i Turkmenistan. Darvaza, "The gate to hell" även känd som Derweze, kan beskådas om du har vägarna förbi staden Ashgabat. Cirka 3 timmars körning härifrån uppdagas den 20 meter breda eldkratern mitt i öknen Karakum. 

Undrar du hur en brinnande krater hamnade här? Sorry to break it for you, det är inte en port till helvetet (såvitt vi vet). Det är faktiskt resultatet av en misslyckad borrning från år 1971 då Sovjetunionen råkade komma åt en naturlig naturgaskammare. Du kan än idag se borrutrustningen som användes om du tittar ner i kratern.

Vi rekommenderar: Rundresan genom Uzbekistan och Turkmenistan
Turen startar i: Tashkent, Uzbekistan
Reslängd: 13 dagar

Tjej vid Darvaza i Turkmenistan

#3 Altyn-Emel National Park, Kazakstan

Den ökentäckta och steniga Altyn-Emel National Park ligger 26 mil norr om Kazakstans största stad Almaty, vilket gör den till den mest lättillgängliga platsen för att uppleva landets imponerande natur på. På en yta fyra gånger så stor som Hongkong (!!) finns bland annat Centralasiens motsvarighet till USAs Grand Canyon kallad Charyn Canyon, "Valley of the Castels", de fascinerande "sjungande" sanddynerna, semiöknen Kazakh, de vackert regnbågsmönstrade Aktau Mountains och den 100 meter djupa Charyn Canyon.

Imponeras du inte av utomjordiska bergsformationer? Här levereras inte bara tappa-andan-natur utan även häftig historia, inkluderat uråldriga hällristningar och gravplatser. Om du har tur kan du även få syn på diverse spännande hovdjur.

Vi rekommenderar: Rundresan genom Kirgizistan och Kazakstan
Turen startar i: Bishkek, Kirgizistan
Reslängd: 9 dagar

Altyn Emel National Park i Kazakhstan

#4 Pamir Highway, Tadzjikistan

Vi vågar påstå att Pamir Highway (M14) är en av världens galnaste vägar. Den sträcker sig över 120 mil mellan Kyrgyzstan och Tadzjikistan och upplevelserna längs vägen är nästintill bisarrt häftiga (som så mycket annat i Centralasien). Öde vildmark, öken, sträckor på över 4 000 meters höjd, snöklädda berg och inte minst de över 7 000 meter höga bergstopparna i Pamir Mountains, i folkmun kallat Bam-i-Dunya "världens tak". Glömde vi säga att det lever fler snöleoparder och vildfår än människor här?

Vi rekommenderar: Rundresan genom Tadzjikistan
Turen startar i: Bishkek, Kirgizistan
Reslängd: 22 dagar

Pamir Highway i Tajikistan

#5 Song-Köl, Kirgizistan

3 016 meter över havet ligger den alpina sjön Song-Köl. När kylan börjar krypa sig på under sen höst är det hit du bör ta dig för att lära dig mer om det traditionella nomadlivet i Centralasien. Här kan du bo i klassiska jurtor och möta nomader som tillsammans med sina hästa lever på samma vis som deras förfäder.

Spenderar du en natt här är du garanterad en helt overkligt klar vy över Vintergatan. Hur många stjärnfall lyckas du se?

Vi rekommenderar: Rundresan genom Kirgizistan och Kazakstan
Turen startar i: Bishkek, Kirgizistan
Reslängd: 9 dagar

song-köl i kyrgyzstan

#6 De pråliga huvudstäderna Ashgabat och Astana

Är du ute efter något bisarrt serveras det här på ett silverfat. Turkmenistans överdådiga huvudstad Ashgabat totalrenoverades 1990 efter en stor jordbävning och nu snackar vi inte renovering med måtta. Marmorbyggnader, enorma boulevarder, pråliga fontäner och inte minst knasigt futuristisk arkitektur i överflöd. Denna överdådighet hittar du även i Kazakstans huvudstad Astana. 

Många menar att dessa två pråliga städer kan anses vara världens märkligaste. Föreställ dig en psykedelisk mix av Las Vegas och Pyongyang.

Vi rekommenderar: Rundresan genom Uzbekistan och Turkmenistan
Turen startar i: Tashkent, Uzbekistan
Reslängd: 13 dagar

stora byggnader i Ashgabat i Turkmenistan, Centralasien

#7 Bergsområdet Tian Shan, Kazakstan

Kazakstan är ENORMT. Större är hela västra Europa rättare sagt. Största delen av landet består av vidsträckta stepper och inte minst bergsområdet Tian Shan bredvid sandöknen Takla Maka. Tar du dig till dessa imponerande bergstoppar är det ett måste att stanna till vid Stora Almaty-sjön. Vattnet är overkligt blått. 

Passa även på att besöka det gamla Sovjetiska astronomiska observatoriet. Vyn över Vintergatan därifrån är svårslagen.

Vi rekommenderar: Rundresan genom Kirgizistan och Kazakstan
Turen startar i: Bishkek, Kirgizistan
Reslängd: 9 dagar

tian shan mountains i kazakhstan, centralasien

Vill du uppleva alla fem länder i Centralasien?

Givetvis löser vi det också. Vi kan lösa det mesta faktiskt.

Börjar ressuget infinna sig? Vi har botemedlet för det. Signa upp dig på en gratis reserådgivning så börjar vi planera den drömmigaste resan du någonsin kan föreställa dig.

Boka in en gratis reserådgivning

Vänligen fyll i alla fält

Oops! Nått gick fel, prova igen!

Stäng
Kontakta oss
Skriv till oss

Får du huvudvärk av tanken att hitta den bästa flygrutten, surfcampet, dykkursen eller hostlet? Låt oss göra grovjobbet åt dig! Du vet, det är lite som när en proffskock smakar på maten innan den serveras. Mejla oss och berätta vart du vill resa och vad du vill uppleva, så tar vi det därifrån. Vi sätter ihop ett personligt reseförslag åt dig - helt kostnadsfritt!

Detta fält behöver fyllas i
Detta fält behöver fyllas i

Äventyret börjar nu!

Vad roligt att du vill ut på äventyr! Har du angett till telefonnummer kommer vi att försöka slå dig en signal för att ställa lite frågor om vad du vill ha ut av resan. Därefter sätter vi ihop ett personligt reseförslag!

Spana in våra reseförslag som vi har satt ihop för att ge dig inspiration inför din resa. Precis som det låter, är det bara förslag på hur du kan kombinera olika destinationer och upplevelser. Vi hjälper dig alltid att sätta ihop ditt äventyr precis så som du vill ha det. Oavsett om du drömmer om paradisöar, safari eller att bestiga berg!

Följ oss också gärna på Instagram och TikTok för mer inspiration!

Det kan hända att våra mejl hamnar i spamfiltret – så kika där om du saknar svar från oss inom kort! 

OBS. Behöver du avboka din flygresa utanför våra öppettider behöver du även meddela och avboka din flygresa direkt hos flygbolaget, för att du ska ha möjlighet till återbetalning.

Vi hörs snart!

Teamet på KILROY

 

 

Du kommer att få en bekräftelse på mejl inom kort. {{email}}

Boka ett möte

Vill du snacka resor med oss? Boka in ett kostnadsfritt möte med en av våra reseexperter för att få hjälp att sätta ihop ett förslag för din nästa resa. Vi kan höras via videosamtal, telefon eller i vår butik i Stockholm. Vi kan ses måndag-fredag mellan kl. 10:00-18:00. Glöm inte att det är gratis att få ett personligt reseförslag av oss – du förbinder dig inte till något!

  • {{ officeOption }}
Detta fält behöver fyllas i

Äventyret börjar nu!

Vad kul att du vill snacka resor med oss! Vi återkommer till dig och bekräftar tid och plats inom kort.

Under tiden kan du spana in våra reseförslag som vi har satt ihop för att ge dig inspiration inför din resa. Precis som det låter, är detta bara förslag på hur du kan kombinera olika destinationer och upplevelser. Vi hjälper dig alltid att designa ditt äventyr precis så som du vill ha det. Oavsett om du drömmer om surfing, safari eller att bestiga berg!

Följ oss också gärna på Instagram och TikTok för mer inspiration!

Det kan hända att våra mejl hamnar i spamfiltret – så ta en titt där om du saknar svar från oss! 

OBS. Behöver du avboka din flygresa utanför våra öppettider behöver du även meddela och avboka din flygresa direkt hos flygbolaget, för att du ska ha möjlighet till återbetalning.

Vi hörs snart!

Teamet på KILROY

 

Du kommer att få en bekräftelse på mejl inom kort. {{email}}

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...